VANT: Nairo Quintana vant treukersrittet Giro d'Italia, og kaller dagen den lykkeligste i hele sitt liv. Foto: EPA/LUCA ZENNARO
VANT: Nairo Quintana vant treukersrittet Giro d'Italia, og kaller dagen den lykkeligste i hele sitt liv. Foto: EPA/LUCA ZENNAROVis mer

Quintana vant Giro d'Italia sammenlagt

- Det er den lykkeligste dagen i mitt liv.

(Procycling.no): Luka Mezgec fra Giant-Shimano vant den siste etappen av Giro d?Italia foran Giacomo Nizzolo og Tyler Farrar etter en massespurt i Trieste. Nairo Quintana vant Giro d?Italia sammenlagt og var svært rørt etter målgang.

- Det er vanskelig å forklare følelsen. Jeg kan nesten ikke forklare det, men det er den lykkeligste dagen i mitt liv. Jeg må takke laget, familien og alle som har vært med i prosesssen, sa Quintana på tv-intervjuet etter målgang.

Mezgec tok sin første seier i Grand Tour-sammenheng, og sier bakken tre kilometer før mål hjalp ham mot seieren.

- Det var en ganske tøff runde bakke på slutten, og jeg måtte gjøre alt for å sitte langt foran til spurten etter siste bakke. Jeg klarte det, sier Mezgec i tv-intervjuet etter målgang.

- Hvordan er det å spurte på siste etappen i et tre uker langt sykkelløp?

- Det er hardt å spurte etter tre uker, beina føles ganske annerledes. Men jeg har brukt kreftene på de etappene hvor jeg kan gjøre en forskjell og heller spart meg på fjelletappene, sier Mezgec.

Kontrollert etappe Den 172 kilometer lange etappe mellom Gemona del Friuli til Trieste via lokale runder i målbyen var en kontrollert affære. Etappe var designet for spurterne, og det var aldri press på Nairo Quintanas sammenlagtledelse i Italia rundt. Lars Bak og Svein Tuft prøvde seg likevel i brudd på de avsluttende rundene, men var aldri en trussel for spurtlagene.

Avstanden til bruddet var kort ved inngangen av de lokale rundene i Trieste, og flere grupper prøvde å kjøre seg opp til duoen mot slutten av løpet. Men inn på siste runde var alt samlet i regi av Team Sky og Movistars hjelperyttere.

Ved tre kilometer til mål var dagens siste utfordring i form av en kort bakke. Daniel Oss prøvde seg, men ble hentet med en drøy kilometer til streken.

Fargerike vinnere Nacer Bouhanni vant poengtrøyen og Julián David Arredondo Moreno vant klatretrøyen i Giro d?Italia. Nairo Quintana knep i tillegg til den rosa trøyen også den hvite ungdomstrøyen fire minutter foran Fabio Aru. Ag2r-laget vant lagkonkurransen hele 19:23 foran Omega Pharma-Quick-Step.

Jetse Bol fra Belkin ble årets «Lanterne Rouge» i Giro d?Itala på en 156 plass, over fem timer bak Quintana i sammendraget. Resultater: