OVERLEGEN: Nairo Quintana var sterkest opp Monte Terminollo og krysset målstreken i ensom majestet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
OVERLEGEN: Nairo Quintana var sterkest opp Monte Terminollo og krysset målstreken i ensom majestet. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Quintana vant i snøkaoset

Knuste Contador.

(procycling.no): Nairo Quintana (Movistar) vant den femte etappen av Tirreno-Adriatico, som ble avsluttet opp snødekte Monte Terminillo.

Fjorårets Giro d'Italia-vinner rykket fra hovedfeltet da fem kilometer gjensto og så seg aldri tilbake.

Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) ga alt, men klarte aldri å hente inn den klatresterke kolombianeren, og sprakk mot slutten.

Bauke Mollema (Trek) fulgte på andreplass mens Joaquim Rodriguez (Katjusja) ble nummer tre.

Snøkaos
Det var lenge rykter om at dagens etappe i Tirreno-Adriatico ville bli annulert grunnet snø på toppen av dagens avsluttende fjell, Monte Terminillo.

Heldigvis slapp arrangøren å avlyse rittet, da de klarte å fjerne all snøen fra veibanen før syklistene ankom.

Bruddet gikk allerede på dagens første stigning. Maxime Monfort (Lotto-Soudal), Michele Scarponi (Astana), Matteo Montaguti (AG2R), Andryi Grivko (Astana), Paul Voss (Bora-Argon), Angel Vicioso (Katjusja) og Jesus Herrada (Movistar) utgjorde ledergruppen.

Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) prøvde også å støte seg opp til bruddet, men klarte akkurat ikke å komme seg opp til utbryterne. 27-åringen ga opp etter 30 kilometer og ventet inn hovedfeltet.

Overlegent rykk
Det siste fjellet var 16 kilometer langt og hadde en gjennomsnittlig stigning på 7,3 prosent.

Scarponi, Monfort og De Marchi kjørte fra de øvrige utbryterne i bunnen av stigningen. De hadde en to minutters ledelse på feltet da 13 kilometer gjensto.

Tinkoff-Saxo kjørte hardt i det stadig reduserte hovedfeltet, anført av Ivan Basso. Også Team Sky bidro til å holde farten oppe.

Etter hvert måtte De Marchi og Monfort slippe Scarponi. Men ingen av dem ga opp, og de kjempet seg opp igjen til italieneren. Til slutt ble det derimot for tøft og Astana-rytteren fortsatte solo.

Da fem kilomter gjensto angrep Quintana fra hovedfeltet, og fikk en stor luke. Contador kom seg nesten opp til kolombianeren, men slet åpenbart og måtte gi opp.

Fjorårets Tour de France-vinner Vincenzo Nibali (Astana) hadde også en tung dag, og klarte ikke å følge de beste.

Angrepsfest bak
Etter å ha restituert seg en liten stund i gruppen bak angrep Contador igjen, men fikk følge av Domenico Pozzovivo.

Quintana tok igjen Scarponi da 3 kilometer gjensto og fløy rett forbi italieneren.

Istedenfor å kjøre jevnt, begynte gruppen bak å se på hverandre og angrep etter tur. Dermed ble det svært ujevn fart, noe som Quintana profiterte på.

Bauke Mollema kom seg plutselig tilbake til gruppen og angrep med en gang. Nederlenderen fikk en god luke og tok opp jakten på Movistar-rytteren.

Kreuziger kom seg opp igjen til gruppen og prøvde å redde dagen for Contador, men klarte ikke å holde en høy nok fart i gruppen.

Spanjolen angrep derfor igjen og fikk følge av Pinot, men hadde åpenbart ikke dagen, og klarte ikke å redusere avstanden til den klatresterke kolombianeren.

Til slutt kunne Quintana juble for en overlegen soloseier, hele 40 sekunder foran andremann. Dermed overtok han også sammenlagtledelsen i det italienske etapperittet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.