Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rå maktdemonstrasjon

- Den beste runden noensinne, gliser Gjelsten etter å ha banket konkurrentene og sikret beste startposisjon. Se timeplanen for offshoresirkuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørn Rune Gjelsten hadde seieren trygt i lomma, men ville gi de tusener av frammøtte på Aker Brygge en æresrunde. Da slo han like godt sin egen bestetid.

- Det var en æresrunde, ja. Helt fantastisk å sette bestetid på den runden. Det er antakelig den beste runden vi har kjørt noensinne, sa en smilende Gjelsten etter å ha cruiset inn til seier i dagens pole position-konkurranse i offshore-VM.

Kan bli EM-vinner

Dermed får han starte først i søndagens hovedrunde i Scandinavian Grand Prix. Vinner han den, er Gjelsten garantert å bli europamester. EM-vinneren kåres halvveis i VM-sesongen, og nordmannen leder soleklart.

- Det håper vi å klare, sier Gjelsten, som vet at han og makker Steve Curtis må få motorhavari for at det skal gå galt for «Spirit of Norway».

Scandinavian Grand Prix

Lørdag 9. august:
09.30- 12.00: Trening.
13.00- 13.30:
Vann-show/OCR-løp.
14.30- 16.00:
Pole position-løp.
18.00- 18.30:
Formel 2000-løp.
20.00- 20.30:
Formel 2000-løp.

Søndag 10. august:
09.30- 12.00: Trening.
13.00- 14.00: Vannshow.
14.00- 14.15: Paraderunde.
14.30- 16.00: Grand Prix-runden
16.30: Premieutdeling.

Samtidig må australske «Maritimo» vinne. Det skjer neppe. Gjelsten har vunnet to av tre VM-race denne sesongen. Med lørdagens seier har han vunnet samtlige tre tidskjøringer.

Regjerende verdensmester Gjelsten er rett og slett i en helt egen klasse, noe prins Faisal av Saudi-Arabia og de mange andre tusen skuelystne fikk se i solsteiken og Syden-heten på Aker Brygge.

Bestetid med en gang

- Båten fungerte helt perfekt. Sporvalg og svingene gikk eventyrlig bra. I dag er vi ganske imponerte av oss selv. Dette var helt optimalt - vi har aldri kjørt så raskt her i Oslo tidligere, gliste Gjelsten.

- Hadde du vunnet også med fjorårets båt, som du solgte?

- Ja, det hadde jeg, kom det kontant fra finansmannen.

Gjelsten vant foran «Maritimo» og Dubai-baserte «Victory 77». Han tok bestetiden med en gang, og kunne dermed se an om noen klarte å slå tiden. Det var det ingen som maktet, men i noe utradisjonell stil tok Gjelsten æresrunden som alle ventet på.

Trente i går

Med sitt nye timillioners glis «Spirit of Norway» trente Bjørn Rune Gjelsten i Oslofjorden i går.

- Den nye båten passer veldig fint på Oslofjorden, gliste Gjelsten til Dagbladet. Den er både kortere og lettere enn den gamle båten, noe som gjør at den kommer raskere opp av vannet. Det gir økt hastighet.

At løypa er kortere i år enn i fjor, passer også den nye båten perfekt.

- Det blir mer hektisk og mer trafikk. Mer svinger og høyere trykk for alle parter, sier Gjelsten.

Favoritt

Sammenlagt leder «Spirit of Norway»-teamet med 16 poeng foran «Maritimo» fra Australia på andre plass. Gjelsten går for en ny seier på hjemmebane i helga, men vil ikke ta noen unødige sjanser i Oslofjorden.

- Vi er med i Oslo for å vinne. Men samtidig vil vi ikke ta noen dramatisk risiko. Vil ikke gjøre noe dumt. Vi må ikke slå oss selv, som jeg kaller det, sier favoritten.

Han har som mål å legge grunnlaget nå. Samle poeng, så de har litt å gå på mot slutten.

Men Gjelsten er favoritt, enten han vil det eller ikke. Han har vunnet to av tre mulige VM-runder i år. I helga jakter han sin tredje seier. Og han føler presset.

- Det er både på godt og vondt jeg kjører på hjemmebane. Dette er jo en folkefest. Men samtidig blir det større press, innrømmer den regjerende verdensmesteren.

- Har du noen taktikk?

- Ja, men den er hemmelig, smiler han bredt.

Når er VM avgjort?

- VM er langt fra avgjort etter Oslo. Da er vi bare halvveis. VM avgjøres på de to siste løpene, tror Gjelsten.

Han tror det er flere som kan hevde seg i helga. «Victory» fra Dubai, den australske båten «Maritimo», den italienske båten «Highlander» og Andreas O. Uglands «Jotun» er de han nevner.

Skrogskader

Timillionersbåten har vært reparert for skrogskader den siste uka.

- Den hadde flere sprekker. Men vi jobbet med det, og nå er den 100 prosent fin igjen, forsikrer Gjelsten.

I går gjorde han siste finpussen før VM-sirkus setter i gang.

- Vi testet to ulike kombinasjoner av gir og propell. Det lærte vi mye av. Jeg er godt fornøyd med treningen i dag. Den uoffisielle tidtakingen tilsa også at jeg har noen sekunder på de andre, sier favoritten.

Det største siden OL

Finværet er på plass, og 400000 nordmenn er ventet som tilskuere. Samtidig regner man med at opp mot 40000 båter er ventet på sjøen for å skue løpet derifra.

- Det er ikke mange arrangement som kan måle seg med dette publikumsmessig. Man må kanskje helt tilbake til OL på Lillehammer for å finne noe som gir Norge så stor reklame som dette. 300 millioner mennesker verden over kan følge dette via TV-skjermen. Dette gir en større profilering av Norge enn det jeg tror vi nordmenn er klar over, sier han.

- Omsett alle de hundretusener av personer som kommer hit til landskamper på Ullevaal stadion. Da kunne man ha fylt Ullevaal minst åtte ganger, sier Gjelsten.

HELT SUVEREN: Gjelsten tuktet alle konkurrentene under dagens pole position-konkurranse i offshore-VM.