Rå nytelse

RAMSAU (Dagbladet): Å se Bente Martinsen (25) gå på ski som i går er like rått som da Espen Bredesen hoppet bakkene ned i gamle dager. - Jeg skjønner godt hva Espen mener da han snakker om den rå følelsen. Jeg hadde den sjøl i dag. Den er en ren nytelse, sier Bente til Dagbladet.

Berit Aunli og alle de andre som under Trondheim-VM i fjor ropte på mer tøffhet og råskap blant langrennsjentene kan heretter holde munn: Dere er bønnhørt i form av Bente Martinsen.

I går lå hun ni sekunder etter Larissa Lazutina to kilometer før mål. Da seierspallen skulle bestiges, var hun først.

- De siste kilometerne hadde jeg den rå følelsen. Da kjennes det ut som om du kan gjøre akkurat hva du vil. Å løpe opp bakkene er som en lek, farta er voldsom og alt går av seg sjøl.
- Når den følelsen kommer, nyter jeg det, sier Bente.

Oftere og oftere

Hun var så vidt innom den sist vinter. Denne sesongen har den vært der titt og ofte. Både på trening og i renn.

- Men rennet jeg vant i Val di Fiemme før jul var nok enda råere enn dette i dag. Da var jeg med helt fra start. I dag gikk det halvannen kilometer før jeg kom skikkelig i gang.

- Men det er jo greit at det er noe å gå på.

For at Bentes motor har mer å by på, er ikke jenta i tvil om.

- Det skal gå an å gå fortere enn dette i OL, sier hun.

- Det er jeg nok pent nødt til også, skal jeg en sjangs der.

Med «sjangs» mener Bente OL-gull. Hun tør si det høyt nå. Før sesongen var det snakk om «å komme på pallen». Men etter tre verdenscup-seire og den gule ledertrøya limt til overkroppen, er det ikke lenger noen grunn til å bremse.

Lavere skuldre

Bente Martinsens suksess ble påbegynt for mange år siden. Hun har tatt stegene sakte, men grundig.

Hun har brukt årene på å bygge seg en plattform som gjør at hun tåler uhorvelige treningsmengder. Faktum er at jenta trener omtrent like mye som Bjørn Dæhlie gjør. Og hun absorberer det.

- Men det er ikke bare styrken som er bedre fra i fjor. Teknikken er også forandret. Jeg går med mye lavere skuldre i år. Mer avslappet, sier Bente.

Og hun går mye fortere.

Så fort at selv nyuthvilte russere (stilte ikke på torsdagens 15 km), har alvorlig trøbbel.

- Hun blir veldig lei å slå i OL, frykter Larissa Lazutina.

  •  Gårsdagens fem kilometer danner grunnlag for jaktstarten søndag. Der har ikke Bente Martinsen en sjanse, tror hun sjøl.

- Det vil være dumt av meg å prøve å henge meg på Lazutina i skøyting. Jeg får heller prøve å følge de som kommer bakfra, sier hun.