Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Rabalder i Fotball-Norge etter 16. mai: Frykt, slakt og sinne

Vinneren: Dag-Eilev Fagermo og Odd. 

MISFORNØYD: Kåre Ingebrigtsen og Rosenborg gikk på et overraskende 1-2-tap for Tromsø 16. mai.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
MISFORNØYD: Kåre Ingebrigtsen og Rosenborg gikk på et overraskende 1-2-tap for Tromsø 16. mai.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norsk fotball er verre enn noen gang! Ordene tilhører mangeårig TV 2-ekspert Ivar Hoff og falt etter andre runde av Eliteserien.

- Det er en oppvisning i udugelighet, tordnet Hoff og viste til generelle prestasjoner og landslagets miserable FIFA-ranking.

Etter resultatene 16. mai virker det ikke som om mye er blitt bedre. Det største sjokket kom på Lerkendal der Tromsø slo Rosenborg 2-1.

- Nei, vi elsker ikke dette laget. Vi nærmer oss en tredjedel spilt av sesongen og det er langt igjen til ønsket nivå, skriver Adresseavisens kommentator, Kjetil Kroksæter, i dag.

Positivt

Vi tar det positive først:

Med Rosenborgs tap er det full fyr i Eliteserien igjen. Etter 2-0-seieren over Haugesund ligger Odd to poeng bak. Og tett etter følger Brann, Sarpsborg og Stabæk (tre poeng bak Rosenborg).

Størst er frustrasjonen over trenere som var forventet å levere, men som ikke leverer og er på vikende front: Ole Gunnar Solskjær (Molde), Tor Ole Skullerud (Strømsgodset) og Arne Erlandsen (Lillestrøm) må alle tåle rabalder og sinne rundt klubbene i dag.

Rosenborg har ledet serien hele tida, men trener Kåre Ingebrigtsen får kritikk for at det tradisjonelle samhandlingsmønsteret ikke sitter.

JUBEL OG SORG: Tromsø-spillerne kunne juble ved kampslutt på Lerkendal. Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson (til høyre) sparker vekk ballen i frustrasjon.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
JUBEL OG SORG: Tromsø-spillerne kunne juble ved kampslutt på Lerkendal. Rosenborgs Matthías Vilhjálmsson (til høyre) sparker vekk ballen i frustrasjon. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

- RBK kan mønstre Eliteseriens klart beste mannskap, men det gjenstår å skape et godt kollektiv av alle landslagsspillerne. Da først kommer Nicklas Bendtner til sin rett, skriver Adresseavisens kommentator.

Gloser

Går vi dypere ned i Rosenborg-sjela - til supporterforumet på RBK web - sitter glosene løsere. Alle vil ha Rosenborg inn i Champions League. Men foreløpig er det få tegn til at laget har kvalitetene som trengs. Og spillere som Jonas Svensson og Ole Selnæs er savnet.

- Problemet til Kåre er at han konsekvent skal leke Premier League-trener som bytter RBKs beste spillere. Spill for pokker inn et lag, så slipper vi denne møkkakampen som mot Tromsø, skriver en bruker på forumet.

En annen skriver:

- Å legge seg bakpå på Lerkendal er som å sende Salman Rushdie på sykkel gjennom Teheran, sa den gang Molde-trener Hareide. I dag er dessverre dette det smarteste en underdog kan gjøre.

En tredje skriver:

- Sett på en video fra sommeren 2015 og prøv å gjenskape noe av det vi holdt på med mot Steaua (Bucuresti) nede i Romania. Det var forrige gang vi liknet på noe som kan minne om Rosenborg.

Ille ut

Det er ikke bare Ingebrigtsen og co. som må tåle pepper. Størst er slakten av Ole Gunnar Solskjær og Molde. 1-2-tapet for Sogndal svir. Og lokalavisa Romsdals Budstikke signaliserer hvor «giljotinen» står. 10. plass på tabellen er langt unna målet om å pese Rosenborg i nakken.

HÅNDTRYKK - OG TRYKKET STEMNING: Ole Gunnar Solskjær (til høyre) gratulerer trenerkollega Eirik Bakke med seieren på Aker stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
HÅNDTRYKK - OG TRYKKET STEMNING: Ole Gunnar Solskjær (til høyre) gratulerer trenerkollega Eirik Bakke med seieren på Aker stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- I fjor var det helt utenkelig. I år kan Solskjær få sparken i Molde. Jeg tror trenerens framtid blir diskutert både på Aker stadion og Aker Brygge, skriver sportsleder Trond Hustad.

- Alle vet hvordan vinnerskallene til Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten er skrudd sammen. De bruker ikke mange millioner i året for å bli ydmyket av Sogndal eller andre amatørlag.

Til lokalavisa sier Solskjær:

- Ja, jeg skjønner at det snakkes om min framtid her. Det samme sa jeg i fjor da vi hadde en dårlig periode. Det er forståelig at det blir reaksjoner. Men så lenge vi har jobben her, så skal vi jobbe som «f».

Nedrykksalarm

Også på Lillestrøm er det frustrasjon etter 1-2-tapet for Sarpsborg 16. mai. I fjor var klubben og omgivelsene fornøyd med å få tilbake Arne Erlandsen som trener. I dag - med 15. plass på tabellen - lyder overskriften i Romerikes Blad:

- Nedrykksalarmen ringer på Åråsen.

Kommentaren er skrevet av den Åråsen-trofaste journalisten Morten Svesengen.

HAR EN UTFORDRING: Lillestrøm-trener Arne Erlandsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HAR EN UTFORDRING: Lillestrøm-trener Arne Erlandsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Isolert sett er det ingen sportslig krise for et bunnlag å tape mot en medaljekandidat. Men LSKs prestasjon før pause mot Sarpsborg var alarmerende svak, mener Svesengen.

Han reagerer på spillerlogistikken i klubben og bruker Michal Skoda og Chigozie Udoji som eksempel.

- Når to rutinerte spillere hentes inn med det RB-sporten vet er en kostnad på rundt 120 000 kroner i måneden, må man regne med at det er gjort en grundig jobb på forhånd. Med en foreløpig fasit i form av spilletid og scoringer, er det lite som tyder på at det er gjort en god nok jobb. I den økonomiske situasjonen LSK har havnet de siste åra, har de ikke råd til å bomme med denne typen signeringer.

Skremmer

I Oslo er Vålerenga og supporterne fornøyde med at laget vant 1-0 over Kristiansund. Men tilskuertallet på landslagsarenaen - 7226 - sjokkerer og skremmer. Regnvær eller ikke: Dette nytter det ikke å snakke seg vekk fra, interessen for Vålerenga er på et bunnivå.

Trener Ronny Deila prøver å ta tak i det han kan få gjort noe med: Spillet og resultatene.

- Vi er ikke gode nok, så hvorfor skal det komme så mange flere? sier treneren til NTB.

- Vi må prestere over tid. Brann spiller god fotball, og da blir det fullt. Slik kommer det til å bli her også, men vi må jobbe med oss selv. Fansen har peiling.

Jubel

GRUNN TIL Å SMILE: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
GRUNN TIL Å SMILE: Odd-trener Dag-Eilev Fagermo. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer

Størst er jubelen i Skien, Bergen, Sarpsborg og Bærum. På forhånd ble Odd sett på som den største tittelutfordreren til Rosenborg. Etter tirsdagens resultater har Dag-Eilev Fagermo og co. heng. Og nå begynner skadde spillere å melde seg på igjen.

- Første omgang var årsbeste av oss. Den var helt outstanding. Spillemessig var det helt strålende, sa Fagermo etter 2-0-seieren over Haugesund.

- I annen omgang ble det litt trykk mot oss i motvinden. Vi var ikke like bra da, men spilte meget godt i forsvar.

Kvaliteten er ikke den beste. Men spenningen i Eliteserien lever. Og debatten har garantert bølget fram og tilbake på diverse «champagne-frokoster» 17. mai.

Eliteserien
Rosenborg962114-520
Odd960310-918
Brann952220-717
Sarpsborg952219-1117
Stabæk952215-1017
Aalesund942312-1114
Vålerenga941412-1313
Sandefjord941412-1513
Tromsø933311-1212
Molde932413-1311
Sogndal932412-1311
Haugesund932411-1311
Strømsgodset92348-139
Kristiansund92256-138
Lillestrøm92167-147
Viking91176-164