Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fiasko i Hoppuka

Rabalder i Hopp-Østerrike: - Det er helt ubegripelig

Norges sportssjef skjønner ingenting. Verste resultat på 39 år. - Hjelp, vi er i krise, skriver avisa Österreich.

HOPPBOMBE: Sportssjef Clas Brede Bråthen skjønner ikke hva som skjer med østerrikerne i Hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HOPPBOMBE: Sportssjef Clas Brede Bråthen skjønner ikke hva som skjer med østerrikerne i Hoppuka. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INNSBRUCK (Dagbladet): Hoppuka har forflyttet seg til Innsbruck i Østerrike der det er kvalifisering i dag. Østerrikerne er fortsatt forferdet etter Nyttårshopprennet.

Bestemann ble Gregor Schlierenzauer på 19. plass. Fjorårets dobbelte verdensmester fra Lahti, Stefan Kraft, kom ikke engang til finaleomgangen.

FAKSIMILE: Avisa Österreich skriver at det er krise. Her hopplegenden Toni Innauer (t.v.) og trener Heinz Kuttin.
FAKSIMILE: Avisa Österreich skriver at det er krise. Her hopplegenden Toni Innauer (t.v.) og trener Heinz Kuttin. Vis mer

- Det er helt ubegripelig, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet. Det siste døgnet har østerrikske aviser svingt pisken og hentet fram «krigsoverskrifter».

- Hjelp, vi er i krise, skriver avisa Österreich.

- Søvnløse netter etter fiasko, slår Tiroler Tageszeitung fast.

Sannheten er at Østerrike har vunnet sju av de ni siste hoppukene. Nå ligger beste østerriker på 15. plass i sammendraget. Det er Gregor Schlierenzauer.

Deretter følger Michael Hayböck (22), Stefan Kraft (27), Clemens Aigner (37), Manuel Fettner (42) og Daniel Huber (51).

Skadeskutte atleter

Vanligvis er Østerrike godt vant når Hoppuka kommer fra Garmisch-Partenkirchen til Innsbruck. Nå er det seks skadeskutte atleter som skal ut i Bergiselbakken i dag (kvalifisering klokka 14.00) og i morgen (renn klokka 14.00).

- For dem var Nyttårshopprennet katastrofalt. Det er det hopprennet som flest mennesker i verden ser på, påpeker Bråthen.

- Vi prater altså om Stefan Kraft som vant verdenscupen, VM, Raw Air og hele pakka i fjor. Nå spiller han ikke engang tredjefiolin i Hoppuka. En hopper som Halvor Egner Granerud (nummer 18) ligger langt foran Kraft. Det er ikke skader eller sykdom med i bildet.

- Kan de ha bommet på utstyret?

- Det østerrikske systemet er dyktig på utstyr. De har alltid vært et forbilde for oss.

Trener Heinz Kuttin har kontrakt som går ut etter sesongen. Han er nå under voldsomt press. Sammen med alpine grener er hopp nasjonalsport i Østerrike. Hoppukerennene i Bergiselbakken i Innsbruck og Paul Ausserleitner-bakken i Bischofshofen er folkefester av rang.

- Vanskelig situasjon

Sportsdirektør Ernst Vettori - som vanligvis prøver å se det positive i ting - legger seg flat og beklager overfor østerrikerne.

FAKSIMILE: - Søvnløse netter etter fiasko, skriver Tiroler Tageszeitung.
FAKSIMILE: - Søvnløse netter etter fiasko, skriver Tiroler Tageszeitung. Vis mer

- Situasjonen er vanskelig, innrømmer trener Kuttin, ifølge Österreich.

- Vi må snu alle steiner, sier han til Tiroler Tageszeitung.

Norges østerrikske trener, Alexander Stöckl, påpeker overfor Dagbladet:

- Jeg føler med dem hvordan de har det nå. Vi har vært i sånne situasjoner selv. Det er alltid trist å se når en trenerkollega sliter med laget. De står overfor en stor utfordring. De virker som om de har mistet selvtilliten. Men jeg tror ikke det tar lang tid før de er tilbake.

Duell

Hoppuka sammenlagt ser ut til å bli en kamp mellom Kamil Stoch fra Polen og tyske Richard Freitag. Norges bestemann, Anders Fannemel, ligger på femteplass. Men han er bare 5,3 poeng bak Dawid Kubacki på tredjeplass.

- Et par gode hopp, og vi er tilbake. Jeg håper det, sier Stefan Kraft. Østerrike har vunnet seks av de ti siste rennene i Innsbruck. Skjer det igjen, vil jubelen trolig bli større enn noen gang.

Da er krisa kanskje ikke så langvarig likevel. Men ingen føler seg sikre ...

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!