Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-kvalik

Rabiate scener i den norske garderoben. Dette skjedde egentlig. Spillerne forteller

- Jeg hørte noe greier bak ved doen. Det var tydelig at noen var ganske sinna. 

DEN SAMME GAMLE DRITTEN: Per-Mathias Høgmo (i midten), Markus Henriksen og Jo Inge Berget forlot banen skuffet etter 0-1-tapet.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEN SAMME GAMLE DRITTEN: Per-Mathias Høgmo (i midten), Markus Henriksen og Jo Inge Berget forlot banen skuffet etter 0-1-tapet.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aserbajdsjan - Norge 1-0

SANDVIKA (Dagbladet): Tapet for Aserbajdsjan i VM-kvalifiseringen drev spillere til vanvidd. Etter at dommeren blåste av kampen - og TV-kameraene var utenfor rekkevidde - tok det full fyr.

Dagbladet var først ute til å melde dette lørdag kveld.

Inne i garderoben sparket spillere til kasser med utstyr. Ting ble kastet i vegger og det smalt i dører. Banneordene satt løst. Minuttene etter kampen fortonte seg som et inferno av rabiate utbrudd.

I tillegg er det blitt en sak at midtbanespiller Ole Selnæs og assistenttrener Martin Foyston skjelte ut den israelske dommeren Liran Liani etter noter. Dette skal ha skjedd i spillertunnelen.

- Jeg tar det først og fremst som et tegn på voldsom vinnervilje og engasjement der og da. Så er det viktig å ha mekanismer der det ikke tipper over og slår feil ut i forhold til hvordan du kommuniserer med dommere, sier landslagstrener Per-Mathias Høgmo til Dagbladet.

Ustyrlig stemning

Men hva skjedde egentlig i de innerste gemakker av det norske landslaget denne lørdagen i Baku?

DEPPET: Den norske benken med Per-Mathias Høgmo i spissen bar ikke preg av feststemning.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DEPPET: Den norske benken med Per-Mathias Høgmo i spissen bar ikke preg av feststemning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Den israelske dommeren blåste av kampen litt før klokka 20.00, nærmere 22.00 lokal tid. Hjemmepublikum var ustyrlige. Pipekonserten hver gang Norge var i angrep hadde båret frukter. 1-0-seieren i VM-kvalifiseringen ble sett som en solid skalp av røykende og skrålende aserbajdsjanere på tribunen.

For de norske spillerne ble vondt til verre. Nok en gang var norsk fotball plassert i skammekroken - og spillerne hadde skjemmet seg ut for åpen scene.

Blant dem som ikke slapp til et eneste minutt var Tarik Elyounoussi. Overraskende for flere, all den tid han er en spiss/kantspiller som kan komme inn og endre et fastlåst kampbilde. I tillegg til å være skuffet over manglende spilletid, registrerte han hva som skjedde rundt seg da spillerne kom inn i garderoben.

- Stemningen var ikke bra. Folk uttrykker seg på flere måter. Noen er sure. Noen er lei seg. Noen er skuffet, sier han til Dagbladet søndag ettermiddag.

- Ble det knust noen skap?

- Jeg hørte noen greier bak ved doen. Men jeg vet ikke hvem det var, eller hva det var for noe. Men det var tydlig at det var noen som var ganske sinna.

Skuffet og forbannet

- Hva var det du hørte?

- Jeg hørte dører og sånn. Det smalt i noen dører bak ved toalettet.

Pål André Helland følger opp:

- Folk har forskjellig måte å få ut frustrasjon og sinne på. Noen slår og roper litt. Andre sparker i kasser og er forbannet og skuffet. Noen blir helt stille og sitter og tenker for seg selv. Folk har ulikt atferdsmønster.

Rosenborg-profilen fortsetter:

- Gjennomgangsmelodien er at folk er jævlig skuffet og forbannet. Og flaue. Du har ikke lyst til å være med på tap. Du har lyst til å vinne hver fotballkamp du spiller.

SKUFFET: Pål André Helland var god i første omgang, men det hjalp lite. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKUFFET: Pål André Helland var god i første omgang, men det hjalp lite. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Følelser skal ut

Stefan Strandberg forteller at utbruddene fikk utløp rett etter at spillerne kom inn i garderoben.

- Folk var fly forbannet. Du sparker litt i forskjellige ting. Du kaster ting. Det er en del følelser som skal ut. Så får folk gjerne slakte oss så mye de vil. Men vi legger sjela vår i dette. Vi prøver alt for å gjøre vårt beste.

Raseriutbruddene til Selnæs og Foyston er tatt med i dommerrapporten. Hva som blir utfallet er uklart.

- Jeg har ikke fått en endelig rapport i den saken. Jeg har begge sine uttalelser, sier Høgmo.

- Opplevde du selv at dommeren var dårlig?

- Dommeren gjør til enhver tid sitt beste. Han vurderer situasjoner. Så kan du være enig eller uenig. Det er hele fotballens natur.

Var klar

Samtidig som spillere kokte over i garderoben, var det andre som var skuffet over at de ikke slapp til. Blant andre Tarik Elyounoussi, som har fått en «ny vår» etter overgangen fra Hoffenheim til Olympiakos.

- Jeg var veldig klar. Jeg satt på benken og hadde lyst til å komme inn. Sånn sett var jeg skuffet over ikke å være en del av det som skjedde.

VENTET PÅ Å SPILLE: Tarik Elyounoussi mener Aserbajdsjan-kampen kunne vært en match for ham. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
VENTET PÅ Å SPILLE: Tarik Elyounoussi mener Aserbajdsjan-kampen kunne vært en match for ham. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg synes jeg hadde fått trent bra den siste uka. Jeg følte meg i form, noe jeg også ga uttrykk for overfor Per-Mathias. Desto større var skuffelsen over ikke å delta.

- Fikk du noen forklaring da det kokte som mest i garderoben etterpå?

- Nei. Det har ikke vært så mye prat etter det som skjedde i går. Men det er ny sjanse igjen på tirsdag - mot San Marino.

Ubalanse

Også Blackburn-spiller Martin Samuelsen mener dette kunne vært en kamp for ham.

- Ja, jeg tror jeg kunne fått noe til å skje. Jeg kunne skapt ubalanse. De hadde noen svake ledd inni der og gressbanen var ganske glatt.

- Så du har ikke mistet farta og dribleferdighetene, selv om du får lite spilletid i Blakcburn?

- Nei, det er der fortsatt. Hvis Per-Mathias ønsker å bruke meg, så er jeg klar.

Norge møter San Marino tirsdag klokka 20.45.

ANALYSER: Max-profilene Kenneth Fredheim (til venstre), Tor Ole Skullerud og Susanne Wergeland hadde mer enn nok å snakke om på indre bane i Baku. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ANALYSER: Max-profilene Kenneth Fredheim (til venstre), Tor Ole Skullerud og Susanne Wergeland hadde mer enn nok å snakke om på indre bane i Baku. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!