VRAKET: Martine Ek Hagen (t.v.) fikk ikke fornyet tillit på det norske kvinnelandslaget i langrenn. Dermed splittes radarparet Ek Hagen og Heidi Weng, som er naboer, tremenninger og bestevenninner.
Foto: Skiforbundet / Scanpix
VRAKET: Martine Ek Hagen (t.v.) fikk ikke fornyet tillit på det norske kvinnelandslaget i langrenn. Dermed splittes radarparet Ek Hagen og Heidi Weng, som er naboer, tremenninger og bestevenninner. Foto: Skiforbundet / ScanpixVis mer

Radarparet splittes: - Det er så trist. Nå er jeg plutselig alene

- Det er som å miste jobben, forteller landslagsvrakede og nyopererte Martine Ek Hagen til Dagbladet.

(Dagbladet): Martine Ek Hagen smiler tappert, men legger ikke skjul på skuffelsen over at hun ble vraket fra det norske kvinnelandslaget i langrenn.

25-åringen fra Ytre Enebakk slo til med sin første pallplass i verdenscupen i januar 2015 da hun ble nr. 2 på fellesstarten med skibytte i Rybinsk. Som ventet ble hun tatt ut på landslaget og gjenforent med bestevenninna og tremenning Heidi Weng før årets sesong.

Weng og Ek Hagen, som begge er født i 1991, var radarparet som tok langrennsverden med storm da de gikk inn til dobbelt norsk på fellesstart med skibytte i junior-VM i Otepää.

Duoen vokste opp bare en halv kilometer fra hverandre på boligfeltet Våglia i Ytre Enebakk. På samme måte som da Heidis mor og Martines far, som er er søskenbarn, lærte å gå på ski sammen, gjorde Ek Hagen og Weng det samme i oppveksten.

Sammen pushet de hverandre til verdenseliten. Men akkurat som for radarparet Therese Johaug og Marthe Kristoffersen, har den jevngamle duoen utviklet seg i ulik retning i senioralderen.

- Som å miste jobben Weng var en av verdens tre beste langrennsløpere denne sesongen, mens Ek Hagen møtte mye motgang på grunn av gjentakende bihulebetennelse.

- Sesongen i år har vært totalt mislykket, men jeg har operert bihulene nå og håper at det vil løse problemet. Nå slipper jeg forhåpentligvis alle disse avbrekkene. Jeg har sterk tro på at jeg vil gjøre min beste sesong i karrieren neste år, forteller Ek Hagen til Dagbladet.

Derfor er det så synd at hun ikke lenger er en del av verdens beste landslag.

- Det er som å miste jobben. Jeg har satset 100 prosent og fått fast lønn. Nå er jeg plutselig alene. Det er veldig skuffende å bli vraket fra landslaget etter bare ett dårlig år, forteller 25-åringen.

- Synes du det er rart å bli vraket etter bare én dårlig sesong når sykdom er årsaken?

- Ja, det er litt rart. Det hadde kanskje vært bedre med den gamle praksisen hvor man kunne få muligheten over lengre tid. Samtidig er jeg ikke den eneste. Det er fordi landslaget måtte kutte plasser, og da blir det mange av oss som har slitt med sykdom som blir vraket.

- Trist uten Heidi Hun ser optimistisk framover mot neste år hvor målet utvilsomt er å delta i VM i Lahti. Å lade opp til sesongen utenfor landslaget er spesielt trist av én grunn: savnet etter bestevennina og tremenningen Heidi Weng.

VIL SLÅ TILBAKE: Martine Ek Hagen er skuffet over landslagsledelsens beslutning, men har klare planer om å slå tilbake og få revansje.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL SLÅ TILBAKE: Martine Ek Hagen er skuffet over landslagsledelsens beslutning, men har klare planer om å slå tilbake og få revansje. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er det som er så trist. Jeg kommer til å savne å være på samlinger med Heidi og resten av landslaget. Det er så flotte jenter. Å ikke få være med dem på samlinger, blir trist og rart, forteller Ek Hagen.

I stedet blir 25-åringen en del av rekruttlaget, som er dominert av juniorer.

- Det blir en helt ny hverdag for meg. På landslaget ble jeg satt på plass og måtte gå det jeg kunne for å holde følge med de beste. Nå blir det annerledes. Nå er det jeg som skal sette standarden og lære bort kunnskap.

- Skal gi av meg selv Det gleder Ek Hagen seg til.

- Jeg har lært mye og er klar for å gi av meg selv. Det kan gi en ny dimensjon og glede som kan være positivt for meg.

- I tillegg er det en rekke utøvere som har gjort det bra utenfor landslaget tidligere. Inspirerer det?

- Ja, utvilsomt. Det er mulig å gå fort selv om man ikke er på landslaget, og det er mulig å komme til VM. Det er opp til meg selv. Jeg er veldig klar for å slå tilbake og få revansje. Jeg skal vise hva jeg er god for, varsler Ek Hagen.

Samtidig kommer hun med et sterkt ønske til Skiforbundet: La Sjur Ole Svarstad fortsette på rekruttlandslaget.

- Fordelen med å bli flyttet ned på rekruttlandslaget, er at jeg får trene med Sjur Ole igjen. Han har betydd mye for min utvikling tidligere. Jeg håper inderlig ikke at han blir flyttet opp nå som jeg blir flyttet ned, forteller 25-åringen.

- Skal du sette det som et krav at Svarstad fortsetter på rekruttlandslaget?

- Haha, ja, jeg får gjøre det. Ellers blir det en stor nedtur.

Weng bor et steinkast unna Hun var veldig skuffet da hun fikk beskjeden, men har klart å snu det til noe positivt.

STAFETT: Martine Ek Hagen har  vært med på å finne verdenscupstafett for Norge sammen med Marit Bjørgen, Therese Johaug og Vibeke Skofterud.
Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10030
STAFETT: Martine Ek Hagen har vært med på å finne verdenscupstafett for Norge sammen med Marit Bjørgen, Therese Johaug og Vibeke Skofterud. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX kod 10030 Vis mer

- Det gir meg bare ekstra motivasjon. Uten plager i bihulene skal jeg vise hva jeg er god for. Hvis alt går etter planen er det bare snakk om noen samlinger som jeg går glipp av. Forhåpentligvis går jeg raskt nok på Beitostølen, slik at jeg kommer meg inn på verdenscuplaget til vinteren, sier Ek Hagen optimistisk.

I tillegg kommer hun til å fortsette å trene sammen med Heidi Weng og flere av landslagsjentene.

- Heidi bor bare et steinkast unna, så vi kommer til å trene mye sammen. Jeg kommer også til å trene med mange av andre som er på landslaget. Det er bare samlingene som blir annerledes, så jeg ser optimistisk på framtiden.

Kvinner, elite Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Maiken Caspersen Falla, Gjerdum IL
Heidi Weng IL IL BUL
Ragnhild Haga, Åsen IL
Marit Bjørgen, Rognes IL
Therese Johaug, Nansen IL
Kari Øyre Slind, Oppdal IL

Rekrutt, kvinner Martine Ek Hagen, IL Bul
Silje Theodorsen, Kvaløysletta Skilag
Barbro Kvåle, Lillehammer Skiklub
Tiril Udnes Weng, Nes Ski
Lotta Udnes Weng, Nes Ski

RADARPAR: Martine Ek Hagen er naboer, tremenninger og bestevenninner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RADARPAR: Martine Ek Hagen er naboer, tremenninger og bestevenninner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.