Råder Riise til å lære av Carew

Åge Hareide mener at John Arne Riise bør se og lære av John Carew. Toppscoreren i Frankrike har lagt bråket bak seg og viser seg nå fra en langt mer ydmyk og klokere side.

ULLEVAAL (Dagbladet): Landslagssjef Åge Hareide spilte en aktiv rolle, og kan ta sin del av æren for at John Carew nå lever og ånder helt og holdent for det å prestere på fotballbanen. Farskapssaken, spytteepisoden og de snart to år gamle slagene i Drammen er glemt og tilgitt. Carew pøser inn scoringer i Frankrike og på en-to-tre omtales han som en lederfigur for Norge, ja, sågar et framtidig kapteinsemne.

Så fort kan det snu, men for Åge Hareide er det bare å snu seg 180 grader rundt og begynne på nytt med nestemann i køen - John Arne Riise. Liverpool-backens offentlige liv har i sommer handlet om Ferrari-kjøp, tur på byen med Sandra Lyng Haugen - og de siste ukenes omtale av tekstmeldingene Riise har påført et tosifret antall kjendiskvinner på samlebånd.

-  Kan Riise lære av Carew?

-  Ja, Carew har jo fått seg noen kilevinker. Det er klart at slikt kan være med på å sette folk på rett spor.

Svarer Hareide. Og legger til:

-  Men det skal jo ikke være nødvendig.

Godt trent

-  Kan SMS-saken slik sett bli et vendepunkt for Riise?

-  Ja, det håper jeg. Det kan alltid være slik at visse episoder i en spillers karriere kan være med på å bikke dem enda mer i riktig retning, men jeg vil presisere at John Arne har vært entusiastisk, positiv og aldri noe problem for oss i landslaget.

I går sto Riise i 15 minutter og svarte stort sett «ingen kommentar» på alle konkrete spørsmål om sitt liv som yr og ør mobiltaster. Riktignok hevdet han at han hadde skiftet nummer åtte ganger siden nyheten sprakk, at han «ikke har gjort noe feil» og at han muligens har blitt bedre i rettskriving. Ikke har han solgt Ferrarien - og ikke har saken plaget ham heller, tross SMS-hetsen han opplevde da nummeret hans spredd på festival av Espen Thoresen Hværsaagod.

-  Dette har ikke gått inn på meg, sier han.

Tid til å trene har han også fått - tross alt styret:

-  Alle de fysiske testene har vært bedre for meg enn i fjor, sier han.

Ramme alvor

Det er slikt Åge Hareide vil høre. Og bare slikt. I går hadde landslagssjefen den lange samtalen med Riise som han varslet i Dagbladet lørdag. Om livets realiteter.

-  Klart at dette gikk innpå John Arne, sier Hareide.

Han oppsummerer samtalen med Riise slik:

-  Han har store ambisjoner som spiller. Det liker jeg, men skal du bli en veldig, veldig god spiller må du også holde veldig sterkt fokus på det som skjer på banen og ikke særlig mange andre ting. Det er dette jeg og John Arne har snakket om.

For Hareide er like viktig at spillerne holder seg innenfor ramma både på og utenfor banen.

-  Det har vært mange, mange episoder med spillere opp gjennom åra. Det vil sikkert komme flere, men vi må passe på at vi holder spillerne innenfor rammene som er nødvendige for å bli god. Det handler veldig mye om hvordan du er på banen, men også veldig mye om hvordan du er utenfor banen. Ferdig med det.

I lykkerus

Hareide fikk følgende spørsmål fra VGs Jostein Overvik:

-  Har John Arne falt litt ut av ramma denne sommeren?

-  Om jeg og du hadde vunnet Champions League, Jostein, kan det hende vi hadde ramlet utenfor ramma vi også. Det er unge spillere vi har med å gjøre, og selv om du allerede har levd et langt liv på banen som 24-åring, er det lett å ta av om du føler en lykkerus. Vi har vært kalver selv også - selv om vi er voksne menn. Det er lett å se tilbake og si at vi skulle gjort det eller det, men i øyeblikket vet John Arne at han kan bli en god fotballspiller. Nå i ettertid er han sannsynligvis veldig oppsatt på å holde seg innenfor alle mulige rammer.

Tohodet troll?

Hareide mener at norsk presse med SMS-saken har gått lenger enn før når det gjelder å utlevere fotballguttas fritidssysler:

-  Det er ting som tyder på at vi kan få litt andre tilstander i Norge også. Du kan godt si at jeg er oppgitt over pressen også. Avisene har skrevet side opp og side ned om Champions League-suksessen og vist bilde på bilde av Ferrarien til John Arne. Da blir han hyllet i avisene. Men i neste øyeblikk blir han revet ned fordi han har sendt noen tekstmeldinger, sier Hareide som presiserer at han fortsatt vil samarbeide åpent og godt med pressen:

-  Men vi må passe. Dere er et tohodet troll. Dere har et hode for det som går til himmels og et for det som går til bunns. Dere spiller på begge hodene.

-  Det er jo noen jenter involvert i denne saken også?

-  Jo da, men det spørs om du hadde giddet å skrive om noe sånt, om det var en eller annen inne fra et eller annet dalføre som sendte en SMS.

Passer hverandre

Den indre justisen i spillergruppa blir derfor enda viktigere for Hareide fra nå av.

-  Vi må passe på hverandre slik at ingen gjør ting, eller finner på ting.

-  Fristelser?

-  Ja, de ligger jo der, de.

Hareide utdyper:

-  Det er ikke snakk om fristelser, men av og til kan man være ubetenksom, og det skal vi passe oss for ikke å være. Det er viktig at det fins støtte fra oss trenere og at spillerne har en indre justis i forhold til å passe på hverandre. Men dette er eksemplariske gutter.

-  Er det særlig viktig at spillerne høyest i hierarkiet viser de gode holdningene, slik Solskjær alltid har gjort?

-  Klart det. Om noen skulle være «uheldig», så vil det jo gå utover hele spillergruppa.

LEK OG MORO: John Arne Riise brukte Alex Valencia som klatrestativ under gårsdagens landslagstrening. John Carew ville også være med på leken. Liverpool-proff Riise var ikke så komfortabel da han - muntlig - måtte svare på SMS-aktivitetene i sommer.
GODE TIDER: Åge Hareide liker svært godt at John Carew bøtter inn mål.