KOBLER AV: Mange utøvere kobler av fra idretten med studier. Petter Northug kobler av med andre ting. Foto: Thomas Rasmus Skaug
KOBLER AV: Mange utøvere kobler av fra idretten med studier. Petter Northug kobler av med andre ting. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Rådgiveren ba topputøvere gjøre som Northug med fritida si. Det likte skikongen dårlig

- Petter tar avstand fra dette.

(Dagbladet): Langrennsguttas mentale trener rådet topputøvere til å droppe utdanning. Det utspillet vil verken Petter Northug eller Skiforbundet assosieres med.

Torsdag blåste Erik Bertrand Larssen liv i debatten om kombinasjonen av toppidrett og utdanning med følgende kraftsalve i Aftenposten:

- Det er bare vås å skulle tro at det er mulig å kombinere utdanning og toppidrett. Det er å kjøpe seg en utgang, sa Larssen, som er engasjert som mental trener for herrelandslaget i langrenn.

Og:

- Jeg ser landslagsutøvere som leser mellom øktene. De beste sover.

Ikke Northugs syn Petter Northug brukes som eksempel på den fremste eksponenten for Larssens lære. Det liker Northug dårlig.

- Petter tar avstand fra dette utspillet. Han anbefaler absolutt ikke noen å droppe utdanning. Tvert imot, han oppfordrer alle til å ta skole og utdanning på alvor, sier Northugs manager Lars Gilleberg til Dagbladet.

- Men er det ikke Northugs suksessoppskrift Larssen forfekter?

- Noen utøvere kobler av fra idretten med å lese fag. Petter gjør andre ting for å koble av. Men han er veldig bevisst på at han må ha noe annet enn langrenn å konsentrere seg om, sier Gilleberg.

Død mental trener Det hører også med til historien at Northug og Erik Bertrand Larssen ikke har noe nært personlig samarbeid, selv om rådgiveren i Aftenposten presenteres som «Northugs mentaltrener».

- Petter har samtaler med Larssen som en del av landslagsopplegget. Men han er helt tydelig på at hans viktigste mentale trener dessverre er død, sier Gilleberg.

Han sikter til Petters farfar, som også het Petter. Northug har aldri lagt skjul på at farfarens siste ord på dødsleiet er hans store drivkraft i idrettskarrieren: «Vis dæm ryggen, gut!».

- Stikk i strid Petter Northug er for øvrig ikke den eneste som reagerer. Det gjør også langrennssjef Åge Skinstad.

- Det som kom fram i den første artikkelen, var klønete, og stikk i strid med det Norges skiforbund står for. Skiforbundet har akkurat ansatt Espen Graff som kommunikasjonssjef. Dette er et meget godt eksempel på hvorfor forbundet trenger en slik stilling, sier Skinstad til Dagbladet.

RÅDGIVER: Erik Bertrand Larssen (t.v.) har samtaler med Petter Northug, men ikke noe tett samarbeid med skikongen. Foto: Berit Roald / Scanpix
RÅDGIVER: Erik Bertrand Larssen (t.v.) har samtaler med Petter Northug, men ikke noe tett samarbeid med skikongen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Han tok umiddelbart affære for å komme til bunns i saken.

- Erik, som for øvrig har et veldig lite engasjement i Skiforbundet, har forklart at han hadde sett for seg en helt annen vinkling. Han har dessuten nyansert seg i media, og understreket at han uttalte seg som privatperson, sier Skinstad

- Må alle som har et ansettelsesforhold i Skiforbundet være enig i forbundets offisielle syn?

- Nei, for all del. Jeg er ingen motstander av meningsutveksling. Men når man uttaler seg i strid med det offisielle synet, har man et ansvar for å understreke at man uttrykker sine personlige meninger, sier Åge Skinstad.

Står på sitt Erik Bertrand Larssen mener han aldri har frarådet idrettsutøvere å ta utdanning. Men hovedpoenget sitt står han fast ved.

- Dette er kommet helt ut av proporsjoner, og nyansene er blitt borte. Det som er mitt poeng, er at flere utøvere kunne ha blitt enda bedre ved å nedprioritere studiene i en periode av livet da de er på topp i karrieren. Jeg snakker ikke om å droppe utdanning, men å sette det på vent i en kort periode. Det står jeg for, sier Larssen til Dagbladet.

Han understreker at han jobber med utøvere som er blant de beste i verden — og at det er disse han snakker om.

- Jeg har jobbet i 25 år med å finne ut hva som kjennetegner enerne. Det er ut fra dette jeg sier at enkelte kan ha noe å tjene på å bli enda mer kynisk i sine prioriteringer. Jeg tror for eksempel Norge kunne oppnådd lang bedre resultater i London-OL hvis flere hadde turt å være mer rå de siste to-tre åene i forveien, sier Larssen.