Radiodømming kan hindre nye dommerskandaler i fotball

Skandaløse dommeravgjørelser sendte både Spania og Italia ut av VM, men teknologien gir håp. Ved å radiomerke både spillerne og ballen vil dommeren få elektronisk beskjed dersom noen går i offside eller ballen passerer dødlinja.

Norske Gamebrain er blant firmaene som utvikler systemer som registrerer og analyserer all bevegelse på banen.

Mer rettferdig

- Vi skal feste små radiosendere til hver spiller og til ballen. Ved å fange opp signalene på ulike punkter rundt banen klarer vi å regne oss fram til spillernes nøyaktige posisjoner til enhver tid. Når vi samtidig vet hvor ballen befinner seg, vil dommeren i løpet av millisekunder kunne registrere offside på sin klokke ved at den vibrerer, sier daglig leder Håvard K. Bjor (25) i Gamebrain.

Prototypen på sendere er allerede utviklet, og prototypen på mottakere lages i disse dager. Etter planen skal systemet være ferdig utviklet innen ni måneder.

Bjor håper systemet ikke bare vil bli brukt i kommersielt øyemed, men også som et redskap som vil sikre mer rettferdig dømming i framtida.

- Spennende

Rune Pedersen er en av Norges fremste fotballdommere med stor internasjonal erfaring.

- Det har vært snakk om slike systemer i lengre tid, og det vil for all del være spennende og interessant å prøve det ut. Hvis det viser seg at systemet gjør dømmingen merkbart bedre enn i dag, vil jeg slett ikke stille meg avvisende, sier Pedersen. Men fotballdommeren har ett ankepunkt:

- Hvis det blir slik at alle spillerne som befinner seg i offsideposisjon, selv de som ikke deltar aktivt i spillet, utløser signal til dommeren, har vi fortsatt et vanskelig problem, sier Rune Pedersen.

Norges Fotballforbund (NFF) har i lengre tid sett på den nye teknologien med interesse, særlig med tanke på hva et slikt system vil kunne gi av kommersiell avkastning i forhold til tv-sendinger og på fotballarenaene.

- Fra et markedssynspunkt er dette framtida. Det sees også på som spennende reint sportslig. Men vi har ennå ikke hatt en prinsippdiskusjon om hvorvidt dette skal kunne brukes i avgjørelser på fotballbanen, sier markedskonsulent Knut Kristvang i NFF.

RADIORAKEL: Gründer Håvard K. Bjor vil utstyre fotballspillerne og ballen med radiosendere. Dersom en spiller går i offside, vil dommeren registrere dette på klokka si ved at den vibrerer.