UHELDIG: 
Daniel Richardsson brakk skiene og ødela muligheten til å kjempe om en topplassering på femmila i Holmenkollen.
Foto: Anders WIklund / TT kod 10040
UHELDIG: Daniel Richardsson brakk skiene og ødela muligheten til å kjempe om en topplassering på femmila i Holmenkollen. Foto: Anders WIklund / TT kod 10040Vis mer

Rådvill Richardsson skrek etter hjelp i Kollen: - Ingen hørte meg

I morgen venter 65 nye kilometer for svensken, som har en overraskende nyhet til landslagssjef Rikard Grip.

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Etter å ha vært et fast innslag i toppen i verdenscupen i mange år, valgte Daniel Richardsson å gå over til langløp før denne sesongen.

Likevel han har ikke forsvunnet helt fra verdenscupsirkuset, mye på grunn av de svenske herrenes fiaskosesong. Derfor var Richardsson tilbake på startstrek på dagens femmil i Holmenkollen for å redde Sveriges ære.

Før start ble 33-åringen ansett som Sveriges eneste pallhåp. Det så lyst ut i fem kilometer, men så gikk det fullstendig galt.

Plutselig var Richardsson to minutter bak teten. Ingen skjønte hva som hadde skjedd, og det ble spekulert i om Richardsson hadde gått på en smell og trukket seg.

Men spekulasjonene underveis medførte ikke riktighet. Overfor Dagbladet forklarer svensken hva som gikk galt.

- Jeg var med i teten og følte meg sterk. Plutselig knakk skiene rett av. Jeg aner ikke hva som skjedde, sier Richardsson til Dagbladet og peker mot skiene.

- Det var ingen som så meg på grunn av tåka. Det var heller ingen som hørte meg da jeg ropte etter hjelp. Jeg skrek høyt, men ingen hørte det. Derfor gikk det altfor lang tid før jeg fikk skiftet ski. Plutselig var jeg to minutter bak. Da var det kjørt.

Klart for 65 nye kilometer

Han var skuffet rett etter målgang, men smilte likevel tappert.

- Det er maksimal uflaks og veldig synd, for jeg følte meg sterk. Det er umulig å si om jeg kunne ha kjempet om seieren, men jeg hadde en god følelse før uhellet.

Noen langrennsløpere er tøffere enn andre. Richardsson er en av bransjens aller tøffeste. Dagens femmil blir etterfulgt av 65 kilometer i Ski Classics i Østerrike i morgen.

- Det blir tungt og ikke noe jeg gleder meg til akkurat nå. Samtidig gikk jeg ikke i kjelleren i dag etter uhellet, så jeg er ikke så sliten. Jeg er revansjesugen og håper å slå tilbake, sier Richardsson.

- Jeg begynte oppladningen med ekstra karbohydrater allerede torsdag, og jeg drikker karbohydratpulver for å få i meg så mye som mulig. Jeg tror det skal gå bra.

Svensk mareritt

Årets sesong har vært en gedigen skuffelse for Sverige. Ingen av de svenske herreløpene er blant de 30 beste i verdenscupsammendraget. På dagens femmil ble Marcus Hellner beste svenske på 27. plass.

- Jeg har ikke vært med så mye i verdenscupen i år, men det har vært en tung sesong for svensk herrelangrenn. Det er mange årsaker til det. Johan Olsson og jeg har jo gått over til langløp, mens Calle Halfvarsson og Marcus Hellner har slitt med sykdom, forklarer Richardsson.

- Vi har ikke den samme bredden og etterveksten som Norge, så da det merkes dette veldig. Dessverre har vi ikke så mange talenter som er gode nok for øyeblikket heller.

33-åringen tror den mørke situasjonen vil bli langt lysere neste sesong.

- Jeg håper det raskt kan snu. Hvis Calle og Markus holder seg friske over tid, kommer de til å utfordre de norske. Det har de vist tidligere.

Richardssons gladnyhet til sjefen

Richardsson avslører deretter en nyhet for Dagbladet.

- Akkurat nå går det mot at jeg kommer tilbake til verdenscupsirkuset neste sesongen. Det samme kan fort skje med Johan Olsson. Så lenge det er mesterskapssesong, er det veldig fristende, avslører Richardsson.

Den beskjeden faller i god jord hos landslagssjef Rikard Grip.

- Sier han det? Det er i så fall en kjempegod nyhet. Vi trenger alle de toppløperne vi kan få, sier landslagssjef Rikard Grip til Dagbladet.

Vil ha revansje

Når det er mesterskapssesong bruker svenskene å heve seg mange hakk. I de tre siste OL-ene har de svenske herrene tatt dobbelt så mange medaljer som de norske i distanselangrenn, i tillegg til alle gullene på herrestafetten.

- Det er vanskelig å si hva som er årsaken. Det er nok litt marginer også. Men vi er gode til å toppe formen og prioriterer kanskje hardere i oppkjøringen, mens for eksempel Sundby går alt av renn, sier Richardsson.

- Vi har en hard jobb å gjøre for å ta igjen Norge, men det er mulig. Vi må trene hardt i sommer og gjøre de forberedelsene som bruker å være en suksess i mesterskap.

Også Marcus Hellner tror svenskene vil slå sterkt tilbake.

- Det har vært en tøff og frustrerende sesong. Jeg har vært mye frustrert på hjemmebane, men samtidig også veldig sulten på å komme tilbake. Jeg er veldig motivert, men trenger flere konkurranser for å komme i toppslag igjen, sier Hellner til Dagbladet.