Rådyr sikkerhet hvis Norden får fotball-EM

Dersom Norden blir tildelt fotball-EM i 2008, må Norge forberede sikkerhetstiltak som trolig vil overgå Lillehammer-OL i 1994 - hvor sikkerheten kostet rundt 300 millioner kroner.

FOR VEL ETT ÅR SIDEN stilte de nordiske kulturministrene seg bak en felles søknad om at Norge, Sverige, Danmark og Finland skal få arrangere fotball-EM i 2008. Avgjørelsen faller om et drøyt år, men allerede nå legges planer for EM på detaljnivå.

Nå vil Justisdepartementet trekke inn Politidirektoratet i arbeidet med å møte de strenge sikkerhetskravene. Allerede i årsskiftet 2002- 2003 blir det avgjort om Norge, Sverige, Danmark og Finland får være vertsnasjoner for fotball-EM i 2008.

- Etter sommer-OL og fotball-VM er fotball-EM det største idrettsarrangement i verden, sier avdelingsdirektør Tom Brunsell i Justisdepartementet.

- Derfor er det naturlig at vi trekker inn Politidirektoratet som er det nye operative politileddet i landet. I Politidirektoratet sitter den operative ekspertisen, forklarer Brunsell.

Allerede neste uke skal det være et møte mellom politiavdelingen i Justisdepartementet, Politidirektoratet og Norges Fotballforbund. Det er mange brikker som må på plass. DELTAKERNASJONENE SKAL kunne nyte full sikkerhet under ankomst, avreise, under trening og under kamper. Dessuten kreves sikkerhetstiltak på spillerhotellene. Lagene skal også kunne reise trygt mellom de ulike vertsnasjonene. I tillegg medfører tilsiget av supportere fra ulike land en betydelig sikkerhetsrisiko. Skjerpet sikkerhet må til i inngangskontrollen på de ulike arenaene, og de ulike lands supportere må segregreres på forsvarlig vis under kampene.

- I dialog med Fotballforbundet skal vi finne ut av hvordan vi best skal håndtere de sikkerhetskravene som en vertsnasjon må kunne garantere for, sier Brunsell.

Generalsekretær Karen Espelund i Norges Fotballforbund (NFF) har stor tro på at Norden vil bli tildelt mesterskapet i 2008.

- VI ER KJENT FOR å være gode arrangører. Sikkerhetsmessig har vi en fordel i at det nordiske publikummet går for å være fredelige «Rooligans», sier Espelund, som ikke frykter for sikkerheten.

- Det vil være få høyrisikokamper i et EM. Likevel er det klart at sikkerheten blir et viktig premiss, sier hun. Hittil er Østerrike-Sveits eneste motkandidat til de nordiske landene i kampen om å få arrangere fotball-EM i 2008.

- Men vi vet også at Russland, Skottland og Hellas-Tyrkia vurderer å søke, sier Karen Espelund.

FOR AT NORGE skal kunne være medarrangør i EM, må landet kunne skilte med to arenaer som har plass til minst 30000 tilskuere.

- Ullevaal stadion vil kunne matche dette kravet. Dessuten er Lerkendal i Trondheim under utbygging, og vi utreder en mulighet for at Lerkendal skal kunne ta i mot 30000 som en midlertidig løsning. Også i Bergen har det begynt å røre på seg. Brann har bedt om et møte med oss, sier generalsekretæren i NFF.