- Råere enn Kjersti Grini

Marit Breivik kunne ikke ha ønsket seg en bedre skytter enn Katja Nyberg til å erstatte tidenes norske toppscorer, Kjersti Grini.

BERGEN (Dagbladet): Et sterkt ønske om å vinne et internasjonalt mesterskap ligger bak Katja Nybergs (23) beslutning om å bli norsk statsborger. Og i øyeblikket lukter det gull lang vei av den tidligere finske jenta.

På oppfordring om å sammenlikne henne med Grini, svarte landslagssjefen slik:

- De er to forskjellige typer. Katja har samme skuddstyrke som Kjersti, men er i tillegg enda råere i forsvar. Hun og Lina (Olsson Rosenberg) på hver sin backplass ser veldig spennende ut, smiler hun tilfreds.

- Katja binder opp to forsvarsspillere når hun er så aggressiv, roser Breivik.

Selv med bare tre kamper i den norske landslagstrøya bak seg, viser Nyberg allerede takter som tyder på at hun vil bli en stor norsk yndling i EM i desember.

I går hamret hun bokstavelig talt inn sju scoringer før pause. Seks av dem i løpet av de 13 første minuttene. Etter 22 minutter ble hun satt på benken.

Marit Breivik hadde fått de bekreftelsene hun trengte.

Krysset

- Jeg fikk beskjed om å kline til fra start. Jeg har alltid store forventninger til en kamp, men dette gikk også over egne forventninger. Det er alltid morsomt å få til sånne kamper, smiler Katja Nyberg.

Ikke bare har hun høy uttellingsprosent. Skuddene sitter også klistret i krysset. Nesten hver gang.

- Jeg forsøker å plassere skuddene så nær krysset som mulig, ja. Men så har jeg trent på det noen millioner ganger også, smiler hun.

I går viste hun seg også som en kontringsspiller i superklassen. To av målene i første omgang kom etter at hun sjøl snappet ballen i franske angrep.

- De scoringene er de aller morsomste, sier Katja - og takker lagvenninnene for at hun på rekordtid er blitt husvarm i den norske trøya.

- Jeg er blitt tatt veldig godt imot av alle jentene. Dette er et lett lag å spille seg inn i, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Katja Nyberg - som trolig bare blir enda bedre i tida fram mot EM.

Hun er nemlig nettopp tilbake etter sin andre korsbåndoperasjon, og har derfor lite kampgrunnlag.

Etter pause fikk hun også drøye 20 minutter. Da scoret hun «bare» en gang, men med seks målgivende pasninger viste hun at skuddarmen er like farlig til å skape sjanser.

Råskinn

Landslagsdebuten kom mot nettopp Frankrike i Neubrandeburg-turneringen 23. mars 2001, og franskmennene burde ikke ha glemt hva finsk sisu kan gjøre med dem, etter seks Nyberg-scoringer i debuten.

Og hvis de var klar over henne, men likevel ikke i stand til å stå imot, så kan Breivik ikke få noen bedre bekreftelse på hvilket råskinn hun har sikret seg.

- Jeg er blitt norsk for å vinne noe, sier Katja.

Det er lett å tro henne.

KLINTE TIL: Katja Nyberg overbeviste stort i går. Den finskfødte jenta banket inn sju mål før pause.