Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Rævafotball

Lise Klaveness (22) er ikke bare en eminent fotballspiller på Asker. I går ble hun tatt ut til landskampen mot Nigeria 2. august - og nå slakter hun landslagsgutta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Herrelandslaget spiller rævafotball. Spillerne slår langt, men det er ikke snakk om pasninger. Det er jo ingen til å ta imot ballen. Derfor mener jeg de spiller klarering, sier Lise Klaveness til Dagbladet.

Trass i rævafotballen får A-landslaget kilometervis med spalteplass i avisene og timevis med innslag på TV.

- Selv om det ikke er noe gøy å se på herrelandslaget, får det mye medieomtale. Det synes jeg er ufortjent. Landslagsgutta gjør jo ingen ting med ballen. De bare løper fortere enn oss, og sparker hardere på ballen. Det er den eneste forskjellen, sier Lise Klaveness.

- Ikke noe moro

Teknisk sett synes hun fotballjentene er fullt på høyden med gutta.

- På klubbnivå er gutta bedre, men ikke når det gjelder landslaget. Det er heller ingen grunn til at gutter skal ha bedre teknikk enn jenter. Slik herrelandslaget spiller nå, er det ikke noe moro å se på. Jeg vil i hvert fall ikke spille slik fotball, sier Lise Klaveness.

At gutta har kommet lenger på mange områder, finner hun helt naturlig:

- De har spilt landslagsfotball siden 1908, vi startet 70 år seinere. Likevel synes jeg at vi har mye mer selvtillit i forhold til motstanderne. I ni av ti tilfeller må vi styre kampene. Da kan vi ikke bare slå langt, sier Lise Klaveness.

Ikke i sin villeste fantasi kunne hun tenke seg å herme etter landslagsgutta.

- Det ville vært helt håpløst. Det er fint å se presise langpasninger som blir fint lagt ned, men ikke den klareringsfotballen som blir servert nå. Selv ønsker jeg mye ballkontakt, og hyppig bruk av mellomrommet. Vi er i gang, men trenger ennå litt tid, sier Lise Klaveness.

Som jente spilte hun på lag med gutta i Kvernbit IL i Hordaland. Ingen slo henne i triksing med ballen.

- Jeg trikset, om det så var julaften. Gutta var inne og drev med andre ting, sier Lise Klaveness.

- Tragisk

Heller ikke landslagskollega Solveig Gulbrandsen er imponert over det spillet landslagsgutta presterer:

- Danmark-landskampen i Parken var tragisk. Inntrykket jeg sitter med, er at norsk herrefotball er veldig redd for å tape. Når det gjelder kvinnelandslaget, synes jeg vi skal følge Kolbotns spillestil. Den går ut på at spilleren selv velger den beste løsningen, og sender ballen til den medspilleren som er best plassert. I tillegg til å foreta egne valg, utnytter vi midtbanen, kjører et ekstremt vingspill og går alltid på banen for å vinne. Uansett motstander, sier Solveig Gulbrandsen til Dagbladet.

  • Foran USA-VM 20. september til 12. oktober har fotballjentene fem gull, tre sølv og to bronse i internasjonale mesterskap. Herrelandslaget vant bronse i Berlin-OL 1936.
KRITISERER: Lise Klaveness er fotballjentenes svar på Myggen, men nekter å spille som A-landslaget til gutta. - Landslagsgutta spiller klareringsfotball, og gjør jo ingen ting med ballen. Selv ønsker jeg mye ballkontakt, sier spilleren som er aktuell til USA-VM i september og oktober. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->