Rafa Marquez har spilt 123 landskamper for Mexico - nå får han minst én til

Mexico til åttedelsfinale etter 3-1 mot Kroatia.

1-0: Rafael Marquez sendte Mexico ledelsen med et hodestøt etter 71 minutter. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / NTB Scanpix
1-0: Rafael Marquez sendte Mexico ledelsen med et hodestøt etter 71 minutter. Foto: AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Kroatia - Mexico 1-3 (0-0)

(Dagbladet): Mexico slo Kroatia 3-1 og er klare for åttedelsfinale mot Nederland i VM.

Grønntrøyene endte på sju poeng, det samme som Brasil, i gruppe A, men hadde dårligere målforskjell enn vertsnasjonen, som slo Kamerun 4-1

Alle målene kom i andreomgang, etter at de første hadde vært på grensen til søvndyssende, bortsett fra et knallskudd fra Héctor Herrera. 

Kroatia best i starten I teorien kunne både Mexico og Kroatia gå videre til åttendedelsfinalen i kveld.

I praksis gjorde grønntrøyenes ene poeng mer enn Kroatia at det var Niko Kovacs menn som måtte jage seier i Recife. 

Anført av kraftspissene Ivica Olic og Mario Mandzukic åpnet «Vatreni» best. 

Harde tak Den første store målsjansen var det imidlertid Mexicos Héctor Herrera som stod for. Porto-spilleren dundret løs fra langt hold, som han har gjort det så mange ganger i løpet av mesterskapet. Brazuca stoppet ikke før den møtte aluminiumen bak en sjanseløs Stipe Pletikosa. Dessverre for Herrera fortsatte den vekk fra målet etter å vært innom tverrliggeren.

Kroatia - Mexico 1-3 (0-0):

 Rafael Marquez, Mexico: Kaptein. Leder. Legende. Selv om Kroatia ikke virket spesielt farlige, var det en enorm lettelse for Mexico å få 1-0. Selvsagt var det mannen med 123 landskamper som stanget aztekerne i ledelsen. 
  Paul Aguilar, MexicoHøyrebacken så ikke ut til å stå stille et sekund. Full kontroll bakover, og definisjonen på vingback framover. Flott raid i forkant av situasjonen hvor Mexicoskulle hatt straffe. 
 Mario Mandzukic, Kroatia: Bortsett fra én hodeduell i starten av førsteomgang, var han ikke i nærheten av ballkontakt i farlig sone. Hadde ni ballberøringer i førsteomgang - halvparten så mange som sin egen keeper.

Ikke lenge etterpå var det Oribe Peralta som fikk muligheten, men 30-åringen klarte ikke å stokke beina skikkelig da han fikk ballen servert inne foran Kroatias mål.

Ellers var det ikke mye å skrive hjem om i Recife de første 45. Tøffe dueller, noen gule kort og i overkant mange dueller hvor hode møtte hode, og ikke ball.

Kapteinen stod fram Andreomgangen åpnet ikke mye bedre.

Kroatia, som altså måtte ha mål for å gå videre, virket tannløse på linje med et spedbarn. Mexico var hakket farligere, og ble etter all sannsynlighet snytt for et straffespark etter en drøy time. Darijo Srna stoppet øyensynlig et skudd fra Andrés Guardado med hendene, men dommer Ravsjan Irmatov markerte for corner. 

Paul Aguilar var mannen som satte opp situasjonen med et flott raid. Et par minutter seinere var han svært nære å bli målscorer selv, men en beinparade fra Pletikosa hindret ham.

Det så lenge ut til at Mexico skulle bli det første laget siden Italia i 1970-VM (i nettopp Mexico) som gikk videre fra gruppespillet med 1-0 i målforskjell. 

SÅ NÆRE: Stipe Pletikosa kan ikke gjøre noen verdens ting med Héctor Herreras skudd, men tverrliggeren står i veien. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB Scanpix
SÅ NÆRE: Stipe Pletikosa kan ikke gjøre noen verdens ting med Héctor Herreras skudd, men tverrliggeren står i veien. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB Scanpix Vis mer

Men etter 71 minutter kom endelig målet.

En corner fra venstre ble svinget innover av Héctor Herrera. Der ventet Rafael Marquez, 35-åringen som legger opp som landslagsspiller etter VM.

Kapteinen og legenden med 123 landskamper for Mexico steg til værs og stanget ballen forbi en Pletikosa som kanskje kunne avverget.  

1-0 stod det åkkesom - og ketchup-effekten kunne begynne. 

Målfest og rødt kort
2-0 kom tre minutter seinere.  For da kroatene måtte framover, benyttet Mexico sjansen til å kontre. Andrés Guardado fikk til slutt æren av å avslutte et flott angrep, etter pasning fra Oribe Peralta.

Hector Morenos redning på streken like etterpå var situasjonen som viste at dette på ingen måte var kroatenes kveld.

Og da til og med Javier Hernandez, som ikke hadde gjort mål på landslaget på et helt år, scoret på blank kasse med hodet etter en corner åtte minutter før slutt, var det kjørt. 

AMPERT: Darijo Srna og Andres Guardado i én av mange konfrontasjoner mellom spillere fra de to lagene. Foto: AP Photo/Ricardo Mazalan/NTB Scanpix
AMPERT: Darijo Srna og Andres Guardado i én av mange konfrontasjoner mellom spillere fra de to lagene. Foto: AP Photo/Ricardo Mazalan/NTB Scanpix Vis mer

I noen minutter levde grønntrøyene i håpet om å ta gruppeseieren foran nesa på storebror Brasil, men den drømmen brast da Fernandinho sendte vertsnasjonen opp i 4-1 mot Kamerun.

Helt på tampen fikk også kroatene med seg et trøstemål da Barcelona-klare Ivan Rakitic serverte en strålende pasning til navnebror Perisic, som satte kula bak Guillermo Ochoa.

Noen trøst var det ikke at Ante Rebic mistet hodet og stemplet Carlos Alberto Pena og ble belønnet med rødt kort. 

Ochoa hindret 2-3 med en flott redning på overtid, ikke ulik de han hadde så mange av mot Brasil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer