VINDEN HAR SNUDD: Et poeng-løst storslalåmrenn for Aksel Lund Svindal og seier til Benjamin Raich betyr at det er klar fordel østerrikeren i kampen om den totale verdenscupen før siste slalåmrenn i morgen. Foto: SCANPIX/ Ned Alley
VINDEN HAR SNUDD: Et poeng-løst storslalåmrenn for Aksel Lund Svindal og seier til Benjamin Raich betyr at det er klar fordel østerrikeren i kampen om den totale verdenscupen før siste slalåmrenn i morgen. Foto: SCANPIX/ Ned AlleyVis mer

Raich tok kjempejafs på Aksel

Bare slalåmbombe kan gi norsk totalcupseier.

||| (Dagbladet.no): Benjamin Raich imponerte voldsomt i storslalåmrennet i Åre i dag og avgjorde trolig totalcupen til sin fordel i kampen mot Aksel Lund Svindal.

Mens østerrikeren vant siste storslalåm for sesongen, endte Svindal uten poeng på sin 19. plass. Det betyr at avstanden i sammendraget krympet til vesle to poeng før morgendagens avsluttende slalåmkonkurranse.

Og det betyr trolig at slalåmspesialisten Raich omtrent må kjøre ut i morgen dersom nordmannen skal ha mulighet til å holde ham bak seg.

- Nå er alt opp til Benni Raich selv, og jeg vet ikke engang om det er noen vits i å kjøre slalåmrennet her i Åre. På papiret er dette allerede avgjort, sier Lund Svindal ifølge NTB.

Men det er selvsagt mange porter som skal passeres før alt er klart.

Vurderer å droppe slalåm
Benjamin Raich ligger imidlertid på en syvendeplass i slalåmsammendraget i verdenscupen, mens Aksel Lund Svindal har til gode å kvalifisere seg for en andreomgang i slalåm i år.

Tre scenarioer kan hindre østerriksk totalcupseier: At Aksel slår Raich i morgen, at østerrikeren havner utenfor poengplass, eller at Raich kjører ut. Sistnevnte er det eneste som har skjedd i slalåm tidligere denne sesongen.

Likevel, det er verdt å minne om at nordmannen har overrasket stort tidligere, og Raich skal nok helst stå der med glasskula i hånda før dette er helt avgjort. Likefullt vurderer altså Lund Svindal å droppe slalåmrennet.

- I denne verdenscupfinalen har jeg kjørt godt i utfor og super G, men det var veldig dårlig i storslalåmrennet i dag, sier Lund Svindal

— For to år siden, da jeg vant verdenscupen, var situasjonen litt den samme før slalåmrennet, men den gangen ledet jeg med 90 poeng til Raich før det avsluttende slalåmrennet. På papiret er kampen om seieren i det totale verdenscupen allerede avgjort. Det er det enkelt å regne seg fram til. Derfor vet jeg ikke om jeg kommer til å stille i lørdagens slalåmrenn, sier han.

— Jeg verken kan eller vil si noe om hva vi bestemmer oss til i forhold til slalåmrennet lørdag. Det må vi sette oss ned og diskutere senere, sier landslagssjef Marius Arnesen, som innrømmet at fredagens renn ikke ble akkurat som han hadde håpet og trodd.

FORDEL BENNY: Benjamin Raich har totalcupen i sin hule hånd etter dagens seier. Foto: SCANPIX/REUTERS/Pascal Lauener
FORDEL BENNY: Benjamin Raich har totalcupen i sin hule hånd etter dagens seier. Foto: SCANPIX/REUTERS/Pascal Lauener Vis mer

Raich taklet snøværet best
Benjamin Raich kjørte en strålende førsteomgang i Åre, mens Aksel Lund Svindal virket sliten og havnet to sekunder bak østerrikeren.

I andre omgang viste Lund Svindal bedre takter, men tett snøvær skapte store problemer for de siste 15 kjørerne, og nordmannen klarte ikke å spise inn på poengplassene foran.

Raich på sin side lot ikke snøværet ødelegge dagen i storslalåmløypa, og suste inn til seier foran Ted Ligety fra USA og Didier Cuche.

- Jeg visste fra før at Benni Raich er sterk i situasjoner som dette, men jeg har da vist at jeg kan slåss jeg også. Jeg kjørte likevel dårlig i dag, men jeg må også legge til at jeg ble syk på det verst tenkelige tidspunktet, sier han.

Dagens resultater betyr forøvrig at sveitsiske Cuche tar seieren i storslalåmcupen sammenlagt.

Kjetil Jansrud ble beste nordmann på en femtendeplass, 2,15 bak Benjamin Raich.