Rakettracing i verdensrommet

«Rocket Racing League» lanseres neste år. Bemannete rakettfly flyr flere kilometer over bakken, i nær 500 kilometer i timen.

Kanskje blir dette redningen for europeiske racingentusiaster som ikke helt får tenning på amerikansk NASCAR-racing? Nå lanseres nemlig en idé så spektakulær og så vanvittig, at den knapt kunne oppstått andre steder enn i USA.

Mannen bak det private rom-initiativet X Prize, Peter Diamandis, og motorsportkapitalisten Granger Whitelaw presenterte i dag planene for det som skal bli en slags NASCAR-konkurranse i lufta - «Rocket Racing League».

Romracing

Diamandis har ifølge MSNBC News i årevis vært en forkjemper for å flytte suksessen med NASCAR-racing over til høyere luftlag, og hvis alt går etter planen kan rakettligaen være virkelighet i oktober neste år.

- Dette vil flytte racing for det 21. århundre inn i stua til folk. Det er egentlig en miks av NASCAR-spenning og romfart, og for meg er det en slags minnestund for pod-racingen i «Star Wars», fortalte Diamandis til journalister på en pressekonferanse i New York.

Deltakerne i rakettløpene vil ikke nødvendigvis passere grensa for det ytre rom, som befinner seg rundt 100 kilometer over bakken, men vil konkurrere om å fly høyest og raskest i atmosfæren. Ifølge Diamandis vil rakettene forbrenne parafin og ikke alkohol, uten at det skjer på en spesielt diskret måte:

- Disse farttøyene vil bokstavelig talt ha en seks meter lang flamme etter seg, sier Diamandis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Overveldet

ROMLØP: Slik tenker en seg at rullebanen vil se ut i «Rocket Racing League», som etter planen vil introduseres neste år. Her skal «X-racerne», som er navnet på rakettene, ta av samtidig på vei opp mot den virtuelle banen i atmosfæren. Alle foto: SCANPIX
ROMLØP: Slik tenker en seg at rullebanen vil se ut i «Rocket Racing League», som etter planen vil introduseres neste år. Her skal «X-racerne», som er navnet på rakettene, ta av samtidig på vei opp mot den virtuelle banen i atmosfæren. Alle foto: SCANPIX Vis mer

Granger Whitelaw var selv vitne til en testflyving forrige måned, og forteller han ble «overveldet» av opplevelsen.

- Dette er ikke i nærheten av NASCAR eller Indy car. Det er 10 ganger mer støyende.

I utgangspunktet skal løpene foregå omtrent som et bilrace - med unntak av at det hele foregår langt, langt over bakken.

- Banene vil være rundt 3 kilometer lange, halvannen kilometer brede, og cirka 1500 meter høye - og de vil gå vinkelrett i forhold til tilskuerne. Rakettflyene, kalt X-racers, vil ta av fra en rullebane på spektakulært vis og side om side, sier Whitelaw.

- Deretter vil de fly rundt en bane som er basert på designet til Grand Prix-konkurranse, med lange, rette strekninger, vertikale stigninger og dype voller. Hver pilot vil følge sin egen virtuelle \'tunnel\' eller bane i rommet, på trygg avstand fra sine konkurrenter med noen hundre fots margin, forteller Whitelaw.

Høye hastigheter

Rakettene vil fly i hastigheter på mellom 320 og 480 kilometer i timen, og tilskuerne vil bli utstyrt med håndholdte dataskjermer for å følge løpet. Samtidig vil også tilskuere hjemme i sofaen kunne overvåke løpet via tv-sendte overføringer. Ligaen skal også få sin spillserie på sikt.

Regelverket og detaljerte økonomiske prognoser for det storslåtte prosjektet er fortsatt ikke helt klarlagt, men det første løpet skal etter planen arrangeres allerede i oktober neste år. I utgangspunktet vil bare fire raketter delta i løpet, med planer om å utvide til 10 deltakere i løpet av 2007.

Tillatelse

Fortsatt gjenstår tillatelse fra Det føderale luftverket (FAA) i USA, men ifølge FAA-talskvinne Patricia Grace Smith, som var til stede på pressekonferansen, vil rakettligaen bli møtt med relativt åpne armer.

- Vi er her fordi vi ser dette som enda et middel til å gjøre rakettflyving mer kjent for en større del av befolkningen. Dette er en mulighet til å introdusere rakettenes kraft og spenning i form av høyhastighetsunderholdning, sier Grace Smith.

«IT\'S A CRAZY IDEA, BUT IT JUST MIGHT WORK»: Folk med mye penger blir gode eksentrikere. Granger Whitelaw (t.v.) er en av de to mennene bak «Rocket Racing League». Doktor Peter Diamandis er den andre.
I AKSJON: En X-racer i lufta i forbindelse med testflyving.
BLIR VIRKELIG: Oberst Rick Searfoss foran et ekte eksemplar av en X-racer. Etter planen skal ti slike rakettracere konkurrere i lufta samtidig, flere kilometer over bakken.