Råkjør før hviledagen

Samtlige Tour-trøyer skiftet eier.

(Dagbladet.no): Monsteretappen i Pyreneene fra Pau til Hautacam ble 156 kilometer akkurat så beinharde som det løypeprofilen skulle tilsi. Fire timer, 19 minutter og 27 sekunder etter at rytterne forlot Pau kunne Saunier Duval-duoen Leonardo Piepoli og Juan José Cobo kunne strekke armene ut i triumf over en fantastisk lagseier.

Med dagens etappetriumf ble Piepoli medlem av en smått eksklusiv klubb av ryttere som har vunnet etapper i Giro d\'Italia, Tour de France og Vuelta España.

Slutt for Valverde og Cunego

Det var imidlertid en etappe som skulle skape vel så mange tapere som vinnere foran den første av to etterlengtede hviledager under årets Tour.

Man vinner nemlig ikke Touren i Pyreneene, men man kan sannelig tape den, noe spesielt Alejandro Valverde, Damiano Cunego og Andy Schleck fikk erfare av forhåndsfavorittene. Med tidstap på rundt fire minutter til de antatt sterkeste konkurrentene, er nok det meste av sammenlagthåp ute.

For tøft for Kirchen

Kim Kirchen, som var i besittelse av den gule trøya foran dagens etappe, var ventet å få det tøft med å beholde ledelsen i rittet etter dagens ritt, men luxembourgeren bet i seg synlig smerte, og hang overraskende godt med opp til Col du Tourmalet og et stykke opp den siste stigningen til Hautacam på tross av voldsom kjøring fra CSC-Saxobank anført av Jens Voigt for å hente inn utbryteren Rémy Di Gregorio fra Francaise des Jeux.

Uten lagkamerater rundt seg, ble det likevel for tøft for Kirchen å holde følge med folk som Cadel Evans, Dennis Mentsjov, Carlos Sastre og Riccardo Riccó, og Team Columbia-rytteren var i overkant av to minutter bak i mål.

NØKKELØYEBLIKK 10.ETAPPE: Valverdes sammenlagtambisjoner lagt døde, Kirchen mistet ledelsen, Piepoli triumferte, Evans i gult. Montasje: AFP/Scanpix
NØKKELØYEBLIKK 10.ETAPPE: Valverdes sammenlagtambisjoner lagt døde, Kirchen mistet ledelsen, Piepoli triumferte, Evans i gult. Montasje: AFP/Scanpix Vis mer

Evans i gult

Cadel Evans overtok med det ledelsen i rittet, men bare sekundet foran Kirchens landsmann Fränk Schleck fra CSC-Saxobank som kom i mål like bak Piepoli og Cobo.

- Jeg trodde Touren var over i går, og i dag er jeg i gult. Dette viser hvor raskt det snur i denne sporten, sa Cadel Evans til TV 2 Sportens Dag Otto Lauritzen før intervjuet ble avbrutt av en nærgående journalist som var borte i Silence-Lotto-rytterens skadde skulder. Det fikk den ellers sindige australieren til å se svart.

Offensiv Freire tok grep

Den gule ledertrøya var imidlertid ikke den eneste trøya Kirchen mistet i løpet av dagen: Oscar Freire klarte å komme seg med i et tidlig brudd, vant to innlagte spurter og sikret seg 12 poeng i kampen om den grønne trøya. Dermed har den spanske Rabobank-rytteren initiativet i konkurransen Thor Hushovd har som uttalt målsetting å hevde seg i.

Freire er med sine 135 poeng, 29 poeng foran nordmannen i poengkonkurransen. Det irriterer Grimstad-gutten.

- Det var for dårlig av meg, og jeg burde ha fulgt med på når Freire gikk, understreker Hushovd overfor TV 2 etter målgang.

Crédit Agricole-kapteinen satt i en av de bakre gruppene som kom i mål sammen med Kurt Asle Arvesen i overkant av 24 minutter bak etappevinnerne.

Råkjør før hviledagen

Arvesen, på sin side, måtte ta mye ansvar opp den klassiske Tour-stigningen til Tourmalet da CSC var ivrigst etter å kjøre inn rytterne som lå foran i brudd.

- Det er bare artig når man har bein til det, påpeker lagspilleren fra Eresfjorden overfor TV 2.

Ny stor dag for Riccó

Riccardo Riccs vant på suverent vis gårsdagens etappe. Dagen i dag ble også en triumf for mannen som sammenlignes med sitt forbilde, avdøde Marco Pantani. Den unge italieneren satt våkent framme i favorittgruppa på både Tourmalet og ved målgang i Hautacam, og sikret seg nok klatrepoeng til å fravriste lagkameraten fra Saunier Duval, David De La Fuente, polkadottrøya som bevis på at han er den beste klatreren så langt i Touren.

Andy Schlecks store tidstap opp til Hautacam, brakte Riccs også inn i den hvite ungdomstrøya som den beste rytteren i sammendraget under 26 år.