Råkjør for Marius Bakken

PARK CITY (Dagbladet): Her - 3000 meter over havet på Jupiter Hill - løper Marius Bakken denne uka ensomme og ekstremt harde økter for å komme i sitt livs form til VM. Han lever høyt i pausene også. Marius og trener Frank Evertsen bor på luksushotellet til Stein Eriksen.

Dagbladet ble med da Marius Bakken i går la ut på en av de to daglige øktene i området rundt Jupiter Hill. Med utsikt ned mot alpinbakkene som om et halvt år skal brukes under OL, er det ikke så verst å være langdistanseløper på sommerstid i Park City.

- Dette er det eneste stedet i USA som ligger i samme tidssone som Edmonton hvor vi kan bo på 2500 meter, trene på 2800- 3000 meter og dra rett ned til Park City for å løpe på bane, sier Marius.

Forrige torsdag forbedret han sin norske rekord på 5000 meter med to sekunder, til 13.09.19. Søndag var han innlosjert i prakthotellet til Stein Eriksen, mannen som tok OL-gull i storslalåm for Norge i 1952.

- Dere bor fint?

- Klart det kan virke voldsomt. Men nede i Park City blir det for lavt. Jeg har aldri bodd sånn før, og kommer vel ikke til å gjøre det igjen heller. Men Frank og jeg deler rom. Da blir det halv pris.

På felgen

Da vi møtte Marius i går kveld, hadde han røde øyne. Han så dønn sliten ut.

- Jeg er helt på felgen. Jeg kjører knallharde økter i 3000 meters høyde, for å holde formen resten av sesongen.

- Hva er knallharde økter for deg?

- To økter hver dag. På de harde dagene løper jeg til sammen 40 kilometer. I 30 av dem ligger jeg på den anaerobe terskelen (like før melkesyra setter inn, red.anm).

- Hvorfor kjører du så hardt?

- Om jeg ikke hadde gjort dette nå, hadde jeg risikert å få formtoppen før VM. Nå bryter jeg ned for å bygge opp ny form.

- Hvorfor i høyden?

- Jeg har sju høydeopphold bak meg. Hver gang har det vist seg at jeg får en stabil og god periode 14- 21 dager etter at jeg drar ned igjen. Vi drar til Chicago (havnivå) kommende søndag. Det er 15 dager før forsøksheatet, og 19 dager før finalen.

- Lik Dæhlie

Og dette gjør altså Marius Bakken, til tross for at han er sjanseløs på VM-medaljer.

- Jeg må løpe helt maksimalt for å nå en VM-finale, sier han.

Trener Frank Evertsen har trua:

- Som Bjørn Dæhlie, har Marius vett. Om kroppen ikke henger med, setter han seg og hviler istedenfor å trene. Og akkurat som Dæhlie er Marius rå i konkurranser.

- Jeg operer på grensen til hva kroppen kan tåle, sier Marius.

<v>LØPER HØYT: Praktfull panoramautsikt og idylliske turstier er rammen rundt Marius Bakkens råkjør 3000 meter over havet denne uka. Her kjører han seg tom på lange økter to ganger om dagen. Og hevder at det er morsomt: - Det er gøy å utfordre kroppen min til å prestere det optimale, sier han.