Råkjør mot formel 1-tronen

Tyske Michael Schumacher (33) har lyktes med alt innen formel 1. Skotten David Coulthard (30) jobber fortsatt med å skaffe seg sin første VM-tittel - og får kanskje sin siste sjanse i år. Den akter han å gripe.

Belgia 30. august 1998: Schumacher kjører for å overta ledelsen i VM-sammendraget, og VM-leder Mika Häkkinen er allerede ute av løpet. Når «Schumi» tar igjen finnens McLaren-lagkompis Coulthard med én runde, braser de to bilene sammen - og begge må bryte. Etterpå forsøker en rasende Schumacher å ta seg inn i Coulthards depot, men blir nektet av vaktene, som til slutt må holde tyskeren tilbake med makt.

- Er du ute etter å drepe meg? skal Schumacher ha ropt.

Det var begynnelsen på det iskalde forholdet mellom de to største favorittene til VM-tittelen, profilene på de to største formel 1-lagene. I dag starter sesongen opp igjen i australske Melbourne.

Den mentale kampen begynte lenge før sesongstart, og de slår gjerne under beltestedet. Begge to:

- David Coulthard er ingen reell tittelkandidat, men Kimi Räikkönen har enormt potensial. En motivert Räikkönen er alltid kjappere enn Coulthard, det har vi sett de siste tre sesongene, sier Schumacher om sin argeste konkurrent. Räikkönen har 17 Grand Prix-starter, og en 4. plass som beste.

- Brasil Grand Prix i fjor viste at Michael Schumacher er i ferd med å bli gammel. Han er fortsatt god, men han er ikke lenger like tøff, sier Coulthard.

På Interlagos i Brasil nølte Schumacher foran en sving, bremset opp og måtte se Coulthard smette forbi. Skotten vant med 16,164 sekunder.

- Jeg nølte ikke, fordi jeg visste at der var min sjanse. Jeg var tøff nok til å ta den, sier skotten.

Ut 2004

Torsdag møtte de to kamphanene pressen i Melbourne i Australia. Da innrømte Schumacher at det kan se mer åpent ut i år enn i fjor:

- Det blir kamp om førsteplassen. Men at det blir en større utfordring gjør det bare spennende, sier tyskeren til pressebyrået AP.

Michael Schumacher mener han fortsatt har mye å gi, og er villig til å binde seg til Ferrari mye lenger enn den nåværende kontrakten, som går ut i 2004. Men han åpner for å gi seg før.

- Så lenge jeg kan konkurrere med de nye unge førerne, er alt bra. Når jeg forstår at jeg er for sein, må jeg revurdere framtida mi, sier Schumacher.

Han mener han har nådd toppen av sitt eget potensial.

Nå er det bare utstyret som kan forbedres. Ferrari har da også satset på en ny bil foran 2002-sesongen, men den er ikke testet nok til at den får premiere i Australia.

Hjelmprodusenten Schuberth har brukt over 3000 timer i vindtunnel for å utvikle årets hjelm for Schumacher, hans bror Ralf i BMW-Williams og landsmannen Nick Heidfeld i Sauber-Petronas. Og det er ikke bare der det satses friskt: Ferrari har en bemanning på 70 og en last på 32 tonn, inklusive ti motorer, med seg til Melbourne.

McLaren-teamet har også utviklet ny bil. Ny motor og nye dekk følger. Hvordan nyvinningene slår ut, er uvisst. Men Coulthard har klokkertro på det nye utstyret:

- Jeg føler på meg at jeg har et stort år foran meg, sier han.

Høy inntekt

Det åpner seg nye jaktmarker for skotten dersom han skulle vinne formel 1-VM. Den firedobbelte mesteren Schumacher har håvet inn. Årsinntekten rapporteres til å være drøyt 500 millioner kroner, og han skal ha tjent over fire milliarder kroner hittil i karrieren.

Likevel har han uttalt - noe hoverende, kanskje - at han ville vært fornøyd med lønna han fikk som bilmekaniker.

- Den første månedslønna mi som bilmekaniker var på 8400 kroner. Hadde jeg ikke lyktes som sjåfør, hadde jeg fortsatt som bilmekaniker og trivdes med det, hevder Schumacher.

Men han er livredd for å skade seg, eller egentlig for å bli sykemeldt fra billøp. Tyskeren skal ha forsikret seg for en årspremie av 50 millioner kroner. Det gir følgende utbetalinger:

  • 177 millioner kroner dersom han ikke kan kjøre bil lenger.
  • Halvparten dersom han dør under bilkjøring.
  • 26 millioner om han blir sykemeldt til et løp.

Men - han tar 27 millioner kroner årlig for reklameplassen på capsen sin.

Rekordjakt

Coulthard har foreløpig ingen titler å vise til, bortsett fra at han ble skotsk kart-mester i 1986, -87 og -88. Det betaler ingen penger for. McLaren satser likevel knallhardt på skotten, som forventes å være den fremste utfordreren til «Schumi» i årets VM.

- Coulthard kan vinne tittelen. Erfaring gir ham de aller beste forutsetningene, men en fører klarer det ikke aleine. Det kommer også an på bilen og teamet rundt ham, sier McLaren-sjef Ron Dennis.

Skotten mener også sjøl han kan klare det, men Schumacher er fortsatt sulten. Han har noen rekorder han fortsatt ikke har fått kloa i.

I år kan han tangere Juan Miguel Fangios fem VM-titler, og han kan overgå legendariske Alain Prost i antall ganger på pallen. Schumacher har 97 før dagens løp, Prost har 106.

Brasilianeren Ayrton Senna innehar også to rekorder som Schumacher gjerne vil ha: Antall pole positions i karrieren (65), og antall pole positions på rad (8). Schumacher har 43 poles, og klarte sju på rad i fjor.

- Jeg er ingen legende. Jeg er bare en som er heldig nok til å få gjøre noe som jeg virkelig liker, sier Schumacher, og forventer å bli trodd.

Det spørs om han er like rolig om David Coulthard slår ham i kampen om formel 1-tronen. Kanskje det blir et nytt besøk i skottens depot?

FORMEL 1-KONGEN: Michael Schumacher.
UTFORDREREN: Her er Michael Schumachers fremste utfordrer, David Coulthard.
David Coulthards bil</B>