Ramme alvor for Åge

Åge Hareide håper at det beste fra 90-tallets Drillos-fotball skal knekke Tsjekkia i kveld. Kristofer Hæstad og John Carew blir nøkkelspillerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er seirene hjemme (3-0) og borte (3-2) mot Slovenia, borteseieren (1-0) over Skottland og

0-0 kampen hjemme mot Italia Åge Hareide rangerer som sine stolte øyeblikk med landslaget til nå. I kveld håper han å fylle den femte ramma med et nytt bilde. Han har nøkkelpunktene klare: 

Kompakt defensiv trygghet uten å slippe seg for langt ned.

Demme opp for Tsjekkias ekstreme langballer. 

Voldsom aggressivitet i ballpress og samme aggressivitet etter balltap i midtbaneleddet, med Kristofer «Doffen» Hæstad som sentral ryddegutt, men uten overtenning Tsjekkia kan utnytte. 

Ingen nøling etter ballerobringer. Da skal muligheten til å gå i angrep gripes direkte. 

Frigjøring av andre spillere når John Carew skaper rom ved å trekke på seg folk. 

Utnytte Tsjekkias sårbarhet på dødballer. 

STOLT: Landslagssjef Åge Hareide med fire stolte øyeblikk på veggen bak seg: Seirene hjemme (3-0) borte (3-2) mot Slovenia, borteseieren (1-0) over Skottland og 0-0 kampen hjemme mot Italia. I kveld håper han på det femte. Foto: Arnt E. Folvik
STOLT: Landslagssjef Åge Hareide med fire stolte øyeblikk på veggen bak seg: Seirene hjemme (3-0) borte (3-2) mot Slovenia, borteseieren (1-0) over Skottland og 0-0 kampen hjemme mot Italia. I kveld håper han på det femte. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

Vilje til å sprenge egne mentale grenser for å nå et grensesprengende resultat.

Mangler ferdigheter

Med andre ord, god gammaldags breakdown-fotball. Hareide erkjenner at hans «Nye Norge» ikke kan spille ut motstandere på høyt internasjonalt nivå med finfotball.

-  Vi vil fremdeles jobbe med det, men etter å ha vært oppe mot en rekke gode lag har vi erkjent at det kreves helt spesielle ferdigheter for å styre fotballkamper mot gode internasjonale lag. Da skal du være veldig god, sier han.

-  Betyr det at din opprinnelige tanke ikke vil fungere for et landslag uten ferdigheter nok?

-  Vi må modifisere oss litt. Det viktige i fortsettelsen, blir ikke å kaste ballen ut til back, og forsøke å frispille oss og spille oss gjennom. Det viktige blir rett og slett ballerobring. Trendene i Europa handler også om overgangsspill. Først vinne ballen og så få satt igang bevegelsene framover. Det er disse to fasene som er viktige i framtida.

-  Det samme snakket Drillo om tidlig på 90-tallet. Er dette back to basic?

-  Vi har aldri vært borte fra det. Her blir det mer å håndtere et andreballsspill. Håndtere også det å tape ball sentralt på midten. De fleste europeiske lag har et sterkt anker som rydder opp hele tida. Gravesen i Danmark, Gattuso i Italia. De vokter den fasen der ting snur. Galasek gjør det for Tsjekkia. Han vokter bak Nedved og Rosicky hele tida. Doffen får gjøre det hos oss.

Tsjekkia slår langt

Hareide poengterer at langballen har blitt sentral på det ypperste nivået. Han viser til Tsjekkias kamper mot Nederland i kvalikgruppa. -  Der slo Tsjekkia mye langt. Tsjekkia slår generelt mye langt. De kommer til å gjøre det mye mot oss også. De kommer til å slå rett ned mot det bakre leddet vårt og flytte etter. De spiller mye, mye mer langt enn det vi gjør, sier han.

Det er i fasen etter langballen Tsjekkia er livsfarlige:

-  De er gode til å erobre ballen i andrefasen og setter så i gang derfra. Det er forskjellen.

Og Hareide har sett det før:

-  Italia med Buffon i mål kastet nesten ikke ut til den bakre fireren mot oss på Ullevaal. Han sparket ballen opp hver gang. Chelsea slår ut fra Cech opp mot det bakre leddet og så vinner de igjen ballen. Cech gjør det samme på Tsjekkia. Og han sparker ballen 80 meter.

Hareide mener at fotballfolket i Norge bør løfte blikket:

-  Her i Norge er vi opptatt av om det spilles langt, kort eller variert, men det gjelder å se hva som egentlig gjøres ute. Danmark tapte for eksempel 3-0 mot Tsjekkia. De forsøkte å spille, men ble frarøvet ballen og smadret på kontringer.

Hareide legger vekt på at Norge må være tålmodige og kalde i startfasen. Det er ikke da det avgjøres.

Carew blir lokkemat

-  Det tror jeg blir viktig. Klarer vi etterhvert å få tsjekkerne trøtte på grunn av de sugende baneforholdene, så kan vi slippe innpå folk som har enda større fart.

Her blir John Carew sentral:

-  Ja, jeg håper at John får mye oppmerksomhet. Det vil bli rom for de andre om John blir omringet av midtstoppere, og kanskje mest seinere i kampen om vi får dem trøtte og drar dem med på turer. Da blir det rom for friske og raske bein.

På spillermøtet i går, snakket Hareide mye om mentale grenser.

-  De mentale grensene er viktige å sprenge. Om du vil noe og vinne som individuell utøver eller på et lag, så må sette deg et mål og sprenge disse grensene innvendig for deg sjøl. Der er drømmen, troen og håpet viktig.

-  Spilerne virker veldig glade, positive og lystne på dette. Jeg har jo vært med på dette noen år, og jeg har sjelden sett en gjeng som er så lysten på en så viktig kamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer