Det svenske langrennslandslaget

Rammet av skrekkparasitt

Det ble dramatisk da fire svenske landslagsløpere måtte reise hjem fra en høydesamling i Frankrike, etter noe de trodde var matforgiftning. Nå viser det seg at de hadde fått i seg parasitten Cryptosporidium.

BERØRT: Ebba Andersson var en av de berørte skiløperne som måtte dra hjem fra høydesamling etter magetrøbbel. Foto: NTB
BERØRT: Ebba Andersson var en av de berørte skiløperne som måtte dra hjem fra høydesamling etter magetrøbbel. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den samme parasitten som lamslo hele Östersund i flere måneder i 2010. Noe som førte til at mange mennesker ble syke og fikk langvarige problemer, skriver svenske Expressen.

- Det er veldig uheldig at de fire ble rammet, sier den svenske landslagslegen Per Andersson til avisa.

Mistenkte matforgiftning

Det var under en høydesamling i september i franske Front Romeu at både Emma Ribom, Moa Lundgren, Ebba Andersson og Charlotte Kalla måtte reise hjem fordi de alle ble syke.

Først ut var sistnevnte som fikk mageproblemer og ble av den grunn isolert fra resten av troppen.

Det svenske landslaget mistenkte først at kvartetten led av matforgiftning, men i seinere tid har de klart å fastslå at de hadde fått i seg parasitten Cryptosporidium, som forårsaker magesykdom.

En infeksjon med Cryptosporidium er i henhold til den svenske smittevernloven så alvorlig at det er en meldepliktig sykdom som skal smittespores.

I 2010 fikk 27 000 mennesker, bosatt i Östersund, påvist infeksjonen etter å ha drukket vann som inneholdt parasitten. Innbyggerne ble deretter tvunget til å koke drikkevannet sitt i hele tre måneder etterpå.

De fleste som ble syke ble imidlertid friske i løpet at drøyt to uker, men i 2020 viste helseundersøkelser i Jämtland fylke at det var en økning i antall alvorlige tarmsykdommer etter utbruddet.

LAVAZÈ: De norske skijentene er for tiden på høydesamling i Italia. Video: Haarstad/Særsland/Løkås Vis mer

Ikke bekymret

Per Andersson utdyper videre til avisa at den vanligste måten å få i seg parasitten på er gjennom drikkevann eller mat. Hvordan de svenske utøverne fikk i seg parasitten er derimot uklart, forteller Andersson videre.

Han er likevel ikke bekymret for ettervirkninger av sykdommen hos de svenske landslagsutøverne. Alle som ble rammet er i dag erklært friske og tilbake i trening. Heller ikke den berørte skiløperen Ebba Andersson er bekymret for konsekvensene, på sikt.

- Jeg tror det er veldig individuelt. Men vi dro hjem fra Frankrike i god tid. Hvis du sammenlikner med hvordan det var i Östersund, tok det tid før de fant ut hvor problemet kom fra. De drakk vannet og det fikk store konsekvenser. Men jeg både tror og håper at det ikke vil påvirke meg for mye, men bare er et lite hinder på veien, sier Ebba Andersson til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer