Ramos kopierte Pirlo da Spania gikk til EM-finale ved straffer

Ronaldo fikk ikke engang skutt.

STERKEST FRA STRAFFEMERKET: Spania viste akkurat litt mer treffsikkerhet og kulde fra ellevemeteren, og er klare for finale i EM. Foto: SCANPIX/AFP/JEFF PACHOUD
STERKEST FRA STRAFFEMERKET: Spania viste akkurat litt mer treffsikkerhet og kulde fra ellevemeteren, og er klare for finale i EM. Foto: SCANPIX/AFP/JEFF PACHOUDVis mer

(Dagbladet): Portugal - Spania 0-0, 2-4 e.str.

Spania er klare for sin andre EM-finale på rad etter en høydramatisk straffesparkkonkurranse - etter en mindre dramatisk semifinale mot Portugal.

Etter en lovende førsteomgang dalte både tempoet og angrepsviljen utover i kampen, og da det ble tydelig at det skulle avgjøres fra flekken midt i 16-meteren, var spanjolene sterkest.

Begge lagene bommet en gang hver, Sergio Ramos kopierte Pirlo med en «Panenka», før Bruno Alves' tverrliggertreff ble skjebnesvangert, og lot Cesc Fabregas sette den endelige spikeren - stang inn.

- Dette var vanskelig. Nå er jeg takknemlig og full av følelser, sier Fabregas, som kom inn som innbytter i andre omgang.

VILLE SEG IKKE: Cristiano Ronaldo traff aldri mål med frisparkene i kampen, og fikk aldri prøve med straffespark. Foto: SCANPIX/AP/Armando Franca
VILLE SEG IKKE: Cristiano Ronaldo traff aldri mål med frisparkene i kampen, og fikk aldri prøve med straffespark. Foto: SCANPIX/AP/Armando Franca Vis mer

Ramos' iskalde straffespark blir selvfølgelig ekstra imponerende når man tenker på at hans forsøk i Champions League-semifinalen forsvant himmelhøyt over.

- Jeg er full av følelser etter en så lang sesong. Vi fortjener dette. Individer er ikke så viktige som laget, og jeg er stolt av å være spansk og av at jeg spiller for dette laget, sier en rørt Ramos.

Langskudd det farligste
Portugal gikk til førsteomgangen med en frisk tilnærming, presset Spania høyt, og hadde på ingen måte tenkt å legge seg bakpå og håpe på det beste.

Det førte til flere situasjoner der det spanske forsvaret ga bort ballen i farlige posisjoner, men likevel var det de regjerende europamesterne som skapte de største sjansene.

Alvaro Arbeloa kom til en farlig avslutning etter fine kombinasjoner mellom startoppstillingdebutant Alvaro Negredo og Andres Iniesta, men skuddet etter drøye ti minutter gikk så vidt over.

Det gjorde også Iniestas forsøk noen minutter senere.

ISKALDT: Sergio Ramos vipper ballen opp og over Rui Patricio i straffesparkkonkurransen. Foto: SCANPIX/AP/Jon Super
ISKALDT: Sergio Ramos vipper ballen opp og over Rui Patricio i straffesparkkonkurransen. Foto: SCANPIX/AP/Jon Super Vis mer

Portugals største mulighet før pause kom da Cristiano Ronaldo vendte fint bort en oppasser og skjøt like utenfor nærmeste stolpe, men alt i alt var tempoet og innsatsen av høyere klasse enn sjanseskaping og avslutninger de første 45.

Noen ropte forøvrig på straffe da Sergio Ramos klønete klarerte en ball med brystet og andre deler av kroppen inne i feltet, men dommer Cüneyt Çak?r så ingen grunn til å blåse for det.

Sjansefattig
Vicente del Bosque ga altså Alvaro Negredo sjansen som spiss fra start, men etter drøye 50 minutter var det slutt, Cesc Fabregas inn. Det gjorde ikke kampen bedre.

Lagene åpnet forsiktig etter pause, ble mer og mer forsiktige etter hvert som sluttsignalet nærmet seg, og de første 40 forsvant uten en eneste ordentlig målsjanse.

Helt uten å fordele skyld: Andre omgang var gørr kjedelig.

Portugal fikk likevel en enorm kontringsmulighet i siste minutt, men Raul Meireles' sistepasning til Ronaldo fire mot to spanjoler var for svak, og skuddet fra stjernen fløy himmelhøyt over.

Ekstraomganger.

Straffekonk
De forløp uten nevneverdige hendelser til det var spilt 103 minutter. Da ble Andres Iniesta spilt helt på blank inne foran keeper, men Rui Patricio gjorde en god redning på avslutningen fra kloss hold.

Det måtte straffespark til for å avgjøre kampen.

Der var altså Spania sterkest, og Cristiano Ronaldo fikk ikke engang skutt før Portugal var ute.

- Vi var bedre i 90 minutter, men vi satte ikke sjansene våre. Kunne jeg valgt hvordan vi skulle tape, hadde jeg ikke valgt dette. Men du må tape på et vis, sier landslagstrener Paulo Bento.