NY PRESIDENT: Det ventes at UEFA-president Michel Platini vil annonsere sitt kandidatur til stillingen som preisdent i FIFA innen kort tid. Foto: NTB Scanpix
NY PRESIDENT: Det ventes at UEFA-president Michel Platini vil annonsere sitt kandidatur til stillingen som preisdent i FIFA innen kort tid. Foto: NTB ScanpixVis mer

Rangeres som fotballens mektigste. Hevder han lanserer seg selv som Blatters etterfølger

Michel Platini.

(Dagbladet): Ifølge en kåring ESPN har gjort, blir franske Michel Platini rangert som fotballens mektigste.

Sjefen i UEFA har en rekke ganger angrepet sittende president, Sepp Blatter. Det har lenge vært hevdet at Platini kommer til å stille som presidentkandidat under FIFAs nyvalg 26. februar.

Nå skriver den franske sportsavisa L'Equipe at Platini vil annonsere sitt kandidatur innen to dager.

Vil ha hvitt kort Spanske AS skrev tidligere i juli at franskmannen skal ha støtte fra Europa, Sør-Amerika, Mellom- og Nord-Amerika samt Oseania til å stille som presidentkandidat.

60-åringen har flere ganger ytret sine meninger om hva FIFA burde endre på.

Blant annet har han snakket om å ha et omvalg om VM i Qatar i 2022, har foreslått å ville avholde mesterskapet på vinteren på grunn av varmen, og har foreslått at dommere burde kunne gi fotballspiller et hvitt kort - som symboliserer utvisningsminutter.

Nyheten om at Platini skal annonsere sitt kandidatur innen to dager kommer bare dager etter at amerikanske ESPN har kåret ham til fotballens mektiske.

Messi på femte På en liste over 50 navn fra fotballen, rangeres Michel Platini først. ESPN skriver at Platini har fått til en rekke reformer i UEFA etter at han overtok roret i 2007, og skriver at han står ansvarlig for å ha fått innført financial fair play (FFP), som kontrollerer fotballklubbens pengebruk, samt økt antall EM-lag fra 16 til 24.

På andreplass over de mektigste personene i fotballen kommer agent Jorge Mendes, som var mannen som fikk Cristiano Ronaldo til å gå til Real Madrid for det som den gang var den høyeste overgangssummen i fotballen.

ESPN skriver at bare i 2014 sto Mendes ansvarlig for overganger verdt en svimlende sum på 2,7 milliarder kroner, for blant annet salgene av Angel di Maria, Radamel Falcao, Diego Costa og Eliaquim Mangala.

Tredjeplassen på ESPN sin liste går til sjefen for Premier League, Richard Scudamore. Fjerdeplassen går til Bayern Münchens styrelder, Karl-Heinz Rummenigge. På femteplass finner man Barcelona-stjernen Lionel Messi, som da rangeres som den mektiske aktive fotballspilleren, mens Cristiano Ronaldo havner på en 9.-plass på lista over de mektiske innen fotballen.