Play off til Eliteserien

Ranheim blir Eliteseriens minste klubb - det kler dem veldig godt

Sogndal prøvde å forsvare seg til eliteseriekontrakt 2018. Det klarte de heldigvis ikke.

PÅ GRÅTEN: Michael Karlsen kunne ikke holde tilbake tårene etter at han sendte Ranheim til Eliteserien. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån
PÅ GRÅTEN: Michael Karlsen kunne ikke holde tilbake tårene etter at han sendte Ranheim til Eliteserien. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ranheim-Sogndal 1–0 (0–0) e.e.o. – 1–1 sammenlagt, 5–4 etter straffesparkkonkurranse.

10,3 MILLIONER KRONER er pengene Ranheim har brukt på å gjøre 2017 til den største i klubbens historie. Det er ingenting i eliteseriesammenheng. Men det er det de har og var plenty for å rykke opp. Og selv om jeg før disse to play off-kampene skrev at norsk toppfotball ikke blir bedre med Ranheim på det øverste nivået, er det en fornøyelse å ønske dem velkommen.

Sjelden har et opprykk vært mer fortjent.

Akkurat som nedrykket var det.

SOGNDALS FOKUS OG eneste tanke mot Ranheim handlet om å ikke rykke ned. Det klarte de ikke. Heldigvis. Selv om to straffesparksituasjoner er til å diskutere fordi begge var feil – jeg tenker på det straffesparket de ikke fikk i den første kampen på Fosshuagane, og det Ranheim fikk fem minutter før slutt til 1–1 og en ny bit av eplet gjennom ekstraomganger og straffekon – så var det ikke to dommerfeil som felte Eirik Bakkes mannskap. Det var taktikken. For sjelden har et lag som har så mye å spille for spilt og prestert mindre.

Selv det som skulle være Sogndals offensive våpen i denne kampen – for øvrig det eneste, lange innkast og dødballer gjennom frispark og cornere – var elendig.

DET VAR RIKTIGNOK ikke keeper Mathias Dyngeland som holdt dem i live helt til Eirik Schulze misset straffesparket som avgjorde dramaet. Han reddet det Ranheim sparket hans vei. Han kan ikke klandres for noe som helst. Men det var ikke først og fremst en god keeper Sogndal trengte i ekstraomgangene, det var tre pasninger i laget, en viss offensiv fasong og mer enn en avslutning på mål.

De var ikke i nærheten.

RANHEIM DOMINERTE SOGNDAL i alle fire omgangene og rykker fortjent opp til Eliteserien. De har et grunnspill, Ranheim, de er glad i ballen og klarer å bruke den. Og selv om førsteomgangen denne lørdagskvelden var preget av press og nerver spilte de av seg det og ble stadig bedre.

De hadde ikke mange store sjanser, det var for trangt til det.

Men når de testet Mathias Dyngeland gjorde de det skikkelig.

FEM STRAFFESPARK BANG i mål forteller også om ro og selvtillit. Det skal Ranheim også ha. De var ikke preget i det hele tatt, bare veldig hissige på å lykkes. Og i 2018 får det øverste nivået i Norge to Trondheims-klubber for første gang siden 1995 (Strindheim).

Det gir i hvert fall ny publikumsrekord på Extra Arena.

DET ER IKKE veldig overraskende at OBOS-laget slår eliteserielaget i play off. Nå har det skjedd fem ganger på de elleve siste sesongene. Det understreker jevnheten, forteller at nivået ikke er all verden og at det er for mange klubber under paraplyen norsk toppfotball. Men vi tar ikke den nå, det er tid for å feire Ranheim.

For de rykket ikke bare opp.

De gjorde det med stil, klasse og det som på god italiensk kalles gusto.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer