Eliteserien 2018 - konklusjon etter ti serierunder

Ranheim har snudd norsk fotball på hodet

Den totale uforutsigbarheten er norsk toppfotballs DNA, den må man alltid ta høyde for. Men Ranheims suksess? Nei, glem det.

OVERRASKELSEN: Ranheim har virkelig tatt Eliteserien med storm hittil denne sesongen. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix
OVERRASKELSEN: Ranheim har virkelig tatt Eliteserien med storm hittil denne sesongen. Foto: Anders Tøsse / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FØR DEN UTSATTE seriepremieren mot Brann, fordi kunstgresset på Extra Arena var humpete (!), lå Ranheim sist på tabellene de fleste av oss hadde satt opp på bakgrunn av historien, fjoråret og drømmen om en liga som kanskje ville ta et steg og bli litt bedre. Da skrev vi 10 mars.

Siden det har ingenting gått som vi trodde.

Ranheim har snudd norsk fotball på hodet.

De har blant annet en midtbanespiller (Mads Reginiussen) som alene har scoret like mange mål (6) som Rosenborgs Nicklas Bendtner og Aleksander Søderlund til sammen.

JOBB OG FOTBALL: I eliteserieklubben Ranheim holder det ikke bare å være fotballspiller. Samtlige i garderoben må enten jobbe eller studere ved siden av det å være fotballspiller i eliteserien. Video: Nicolai Delebekk. Musikk: Dreams by x50 Vis mer

2. DESEMBER 2017, for bare litt over fem måneder siden, rykket Ranheim opp etter ekstraomganger og straffespark i play off-kampen mot Sogndal. Prestasjonen fortalte at alt er mulig i norsk fotball. Du kan godt være snekker og rørlegger på dagtid, trene på ettermiddagen og hevde deg på det øverste nivået.

Nå er teorien bevist.

DA OBOS-LIGAEN var ferdigspilt i fjor høst var Ranheim (fjerdeplass) 19 poeng bak serievinner Bodø/Glimt. Nå er de elleve foran. De er for øvrig elleve poeng foran medaljekandidaten Strømsgodset også. Laget fra fjæra i Trondheimsfjorden har i tillegg scoret mest i Eliteserien. På ti kamper har de scoret 20 mål, tre mer enn Brann, fire mer enn Rosenborg, og de har skapt sin egen suksess både gjennom dødballer, på kontringer og etter spill mot etablert forsvar.

MED ANDRE ORD: Ranheim er ikke bare Eliteseriens sensasjon 2018. Ranheim er et godt fotballag i ligaen de spiller, herjer og vinner. Det er ikke Ranheims skyld at Eliteserien ikke har tatt steg og flyttet nivået en plass eller tre fra den 29.-plassen som er ligaens internasjonale ranking. Trondheims nest beste fotballag er som alle andre en av 16 ender i den norske dammen. Og der svømmer de rundt til egen forlystelse og forhåndstippernes store forundring.

Ranheim er et godt fotballag i Norge.

Den første konklusjonen i 2018, for man konkluderer alltid en smule etter ti serierunder, er derfor at laget spiller i Eliteserien i 2019 også.

DEN ANDRE KONKLUSJONEN er at Sandefjord rykker ned. Start også, mest sannsynlig. Likevel er det noe med sørlendingenes mannskap og trener som gjør at det er for tidlig å stenge døra helt. Vinteren viste det. Det handler bare om å droppe naiviteten, spille som et lag på vei til OBOS-ligaen, og bli kyniske framfor drømmende. Men de kan ikke vente lenge på sin andre seier, den må helst komme hjemme mot Bodø/Glimt 2. pinsedag.

Et lags potensial teller null når alt annet er revet i filler og ødelagt.

STRØMSGODSET ER BARE fem poeng bedre enn Start, fire bedre enn Sandefjord, men har likevel Eliteseriens toppscorer i Marcus Pedersen (8). Det er et paradoks. Faktum er at Tor Ole Skulleruds høyt tippede mannskap er sesongens skuffelse så langt. Der hjemmestatistikken (1-2-2) ikke er veldig mye bedre enn bortestatistikken (1-1-3) og der bortetabellen gir enn bedre plassering (9) enn hjemmetabellen (12).

Det er ikke bare langt under forventningene.

Det er så dårlig at begynner å nærme seg vårkrisa 2017 og alt maset det førte med seg.

MOLDE HAR OGSÅ skuffet (5-2-3) selv om Eliteseriens jevnhet gjør at 17 poeng holder dem konkurransedyktige til å være med i toppen. Ubeseirede Brann er seks poeng og en plassering bedre enn på denne tiden i fjor. Mens Rosenborg, som alle har vært kritiske til, ikke minst Rosenborg og Kåre Ingebrigtsen, faktisk er et par mål bedre enn på dette stadiet i fjor.

Da hadde de 21 poeng og 15–6 i målforskjell.

Nå har de 21 og 16–5.

NÅR DET IKKE regner er gleden stor i Bergen. Når sola skinner og Brann topper tabellen er bergenserne euforiske. Sånn er det mellom de sju fjell. Sånn har det vært i det siste. Mens man i Trondheim tar serierundene som de kommer, sutrer over manglende samhandling og et scoringssnitt på 1,6, men samtidig evner å se det store bildet.

Det som handler om å lede serien til slutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer