HERJET: Mads Reginiussen scoret to mål, i tillegg til én assist, da han sesongdebuterte for Ranheim i Eliteserien i 4-2-seieren over Haugesund.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
HERJET: Mads Reginiussen scoret to mål, i tillegg til én assist, da han sesongdebuterte for Ranheim i Eliteserien i 4-2-seieren over Haugesund. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Mads Reginiussens oppgjør med fotballkritikerne

Ranheim-helten herjet i skisporet: Forbauset Sjur Røthe og norgeseliten

Tre målpoeng på én eliteseriekamp sier alt om Mads Reginiussens drømmestart på sesongen. Ranheim-profilen var også i norgestoppen i langrenn. Nå tar han et oppgjør med nedsnakkingen av fotball.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Mads Reginiussen, lillebror til Rosenborg- og landslagsstopper Tore Reginiussen, fikk en pangstart da han endelig ble skadefri og fikk sin første eliteseriekamp for Ranheim søndag kveld.

Etter å ha vært en målpoengkonge i OBOS-ligaen i flere sesonger, slo Ranheim-profilen til med to scoringer og én assist i sin første eliteseriekamp på åtte år da Haugesund ble slått 4-2. Dermed gikk Ranheim opp på 3. plass i Eliteserien, med én kamp mindre spilt enn serieleder Molde.

- Ventetiden har vært veldig lang. Først ble de to første kampene våre utsatt, og så klarte jeg å tråkke over. Heldigvis er jeg tilbake nå. Det er deilig, sier Mads Reginiussen til Dagbladet.

- Vi sikter vel ikke akkurat på tabelltopp, selv om vi er nærme akkurat nå. Det er ikke fokuset. Først og fremst vil vi levere gode prestasjoner og spille bra kamper. Vi vet at det venter mange tøffe kamper framover og at vi må prestere opp mot vårt beste for å få med oss noe derfra også.

Overrasket langrennseliten

Med Reginiussen tilbake har Ranheim fått tilbake motoren i laget. 30-åringen er en løpsmaskin av den sjeldne sorten og har en fysisk kapasitet som en gang gjorde ham til en av Norges mest lovende langrennsløpere.

Tore Reginiussens lillebror var nemlig i norgestoppen i 1988-klassen i langrenn. Han var blant annet nr. 2 i Hovedlandsrennet i 2004 og har flere pallplasser mot norgeseliten å vise til på nasjonalt nivå. Da Ranheim-spilleren kapret 2. plassen i 15-årsklassen i 2004, ble nåværende landslagsløper Sjur Røthe nr. 6. Harald Berge vant.

BRØDRE: Mads (t.h.) og Tore Reginiussen spilte sammen i Tromsø tidligere i karrieren. Snart møtes de for hver sin klubb i eliteserien. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix
BRØDRE: Mads (t.h.) og Tore Reginiussen spilte sammen i Tromsø tidligere i karrieren. Snart møtes de for hver sin klubb i eliteserien. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / Scanpix Vis mer

- Jeg husker at han kom litt ut av det blå og tok 2. plass i Hovedlandsrennet i 2004. Jeg hadde ikke hørt så mye om han før det, forteller Sjur Røthe til Dagbladet.

- Det er kult å se ham storspille i Eliteserien. Men vi får satse på at han holder litt igjen når Ranheim møter Brann, sier landslagsløperen fra Voss og røper at han er Brann-supporter.

Det vanskelige valget

Selv sier Reginiussen følgende om eget langrennstalent:

- Jeg var et brukbart talent og kunne nok ha hevdet meg bra i langrenn om jeg hadde satset videre på det. Jeg ville gjerne kombinere fotball og langrenn enda lenger, siden jeg hadde såpass bra resultater begge steder. Men da jeg var 16 år, følte jeg at jeg måtte ta et valg, forteller 30-åringen.

- Det var ikke enkelt, men jeg angrer ikke i dag på at jeg valgte fotball. Det å være en del av et lag og kjempe for et fellesskap motiverte meg. Samtidig har jeg tatt med meg mye bra fra langrennssporten inn som fotballspiller, som mentalitet og evnen til å presse kroppen.

Slo Northug og Bjørndalen

Reginiussen er ikke den eneste fotballspilleren med langrennsbakgrunn som har utholdenheten som en av sine styrker.

Rune Buer Johansen, med fortid i blant annet Sogndal, HamKam og Kongsvinger, var så god at han slo ut Petter Northug jr. og Ole Einar Bjørndalen i et sprintrenn i Kirkebakken Grand Prix i Hamar i 2006.

PANGSTART: Mads Reginiussen jubler sammen med Erik Tønne og Aleksander Foosnæs etter utklassingen av Haugesund. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
PANGSTART: Mads Reginiussen jubler sammen med Erik Tønne og Aleksander Foosnæs etter utklassingen av Haugesund. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Heerenveen-talentet Morten Thorsby fortalte i fjor høst til Dagbladet om sin fortid som langrennsløper på høyt nivå i aldersbestemte klasser.

I Nederland likte trener Jurgen Streppel å henvise til Thorsbys langrennsfortid for å forklare hans unike løpskapasitet og hvorfor han herjer på fysiske tester.

Den samme kapasitet har også Reginiussen i sitt repertoar. Kombinasjonen av den løpskapasiteten, fysikken, gode løp og avslutningensegenskaper, gjør at Ranheim-fansen i mange sesonger har sett 30-åringen komme med dype løp fra boksen og levert mange målpoeng.

Fotball vs. langrenn

Tre målpoeng i første eliteseriekamp mot solide Haugesund vitner om at Reginiussen kan fortsette med dette også på det høyeste nivået i Norge.

- Det har vært en fantastisk start for hele laget, og det var veldig moro at vi klarte å gjenskape den gode kampen mot Stabæk igjen i går. Haugesund er et veldig bra lag som har vært vanskelig å bryte gjennom, men vi klarte å få fart på kula og levere en sterk prestasjon, sier Reginiussen til Dagbladet.

Han er kritisk til de nedlatende meldingene som enkelte utholdenhetsutøvere har kommet mot fotballen. Med bakgrunn fra både fotball og langrenn vet Reginiussen godt hvilke krav som stilles til begge idretter. Han synes hele sammenlikningen er uheldig.

- Å sammenlikne fotball med spesifikke utholdenhetsidretter er som å sammenlikne epler og pærer. Det blir for dumt. En skiløper ville ha slitt med å tåle belastningen i en 90-minutterskamp med spurter og retningsforandringer, mens det samme ville vært tilfellet for en fotballspiller i langrenn. Man må trene på det man skal bli god på, og det er det fotballspillere gjør, sier Reginiussen til Dagbladet.

- Det handler ikke for oss om å løpe lengst mulig, selv om jeg er glad i det, men å tilpasse og individualisere treningen til å være mest mulig spesifikt rettet mot det du skal gjøre i kampen. Du må tåle de intense periodene med dueller, rykk og retningsforandringer.

Spesifikk utholdenhetstrening

Eliteserie-kometen tror det kan være hensiktsmessig å tenke mer og mer i retning av spesifikk utholdenhetstrening til ulike posisjoner og spillertyper, da belastningen for en spiss, som løper mer eksplosivt i rykk og napp, er annerledes enn for en sentral midtbanespiller, som løper gjerne jevnere og lengre, men kanskje færre 100 prosent-spurter.

- En spiss har andre krav til det fysiske enn en sentral midtbanespiller. Det er ingen dum tanke med spesifikk utholdenhetstrening internt i et lag. Samtidig må noe være felles, for alle må ha en solid grunnmur i bånn, sier Reginiussen.

Utholdenheten som krevdes for å bli en god langrennsløper er annerledes enn som fotballspiller. Etter at Reginiussen la langrennsskiene på hylla, har han endret måten å trene utholdenhet på.

Det handler blant annet om fotballspesifikk utholdenhet med spurter og retningsforandringer.

- Det er veldig sammensatt og komplekst. Det er det som gjør fotball fascinerende. Langrenn er mer fokus på mengde og timer. Fotball har andre spesifikke krav til hver enkelt spillertype og posisjon, sier 30-åringen.

- Ikke alle kan være som meg og like å løpe rundt mest mulig. Vi trenger de eksplosive kantspillerne som kan dra av en mann og de stabile stoppertypene med ro og duellstyrke.

Fulltidsjobb ved siden av fotballen

Mads Reginiussen har mange jern i ilden selv uten langrennssporten. I dag jobber han i en sivil fulltidsjobb som revisor/konsulent i BDO ved siden av karrieren som fotballspiller.

- Vi har en uttalt policy i Ranheim på at vi alle skal gjøre noe ved siden av fotball, enten det er studier eller jobber i deltids- eller fulltidsstilling. Jeg har studert i fem år fulltid ved siden av fotballen og jobber nå fulltid. Det er kjekt å ha noe ved siden av, sier Ranheim-profilen til Dagbladet.

- Samtidig kan det være krevende i perioder. Det tar energi, men det gir også mye. Det viktige kravet er å evne å skifte fokus i løpet av ti minutter fra jobb til trening, for man må være 100 prosent til stede begge plasser.

Både hans storebror Tore og lillebror Christian Reginiussen spiller fotball på høyt norsk nivå, ikke minst eldstebror. Tore Reginiussen er i dag fast både i Rosenborgs midtforsvar og på A-landslaget under Lars Lägerbacks ledelse.

Brødreduell

5. mai møtes storebror Rosenborg og storebror Tore mot lillebror Ranheim og lillebror Mads.

- Det snakkes mye om RBK-kampen allerede. Det blir en stor og spesiell kamp for oss alle. Det blir en bonuskamp for Ranheim, med ekstra spenning og trøkk. Det er ekstra moro å gå i noen dueller med Tore, sier Mads Reginiussen.

- Hvem har det mentale fortrinnet?

- Jeg har driblet ham før i oppveksten, så det skal være mulig å klare det igjen. Vi havner vel i noen dueller. Det blir full trøkk under kampen, men etterpå er vi gode venner igjen

- Hva er de største forskjellene mellom dere?

- Tore er en slugger defensiv, som er god én mot én og vanskelig å passere. Jeg har vist meg å være mer målfarlig. Samtidig mener Tore at han kunne ha vært en god spiss om han hadde spilt der, sier Ranheim-spilleren og ler.

Fra gjerrige til offensivt fyrverkeri

Ranheim står med 10-8 i målforskjell så langt etter fire kamper. Ingen lag har vært involvert i flere scoringer enn det nyopprykkede laget. Så langt har Ranheim et betydelig høyere scoringssnitt enn i OBOS-ligaen i fjor, hvor trønderne fremsto som et mer gjerrig lag.

På nivået over, i Eliteserien i år, har de imidlertid vært et offensivt fyrverkeri.

- Har dere lagt om stilen?

- Nei, det er egentlig få endringer siden i fjor i måten vi spiller på. Den som har sett oss begge sesongene, vil se at mye er likt og at vi har bygd videre på grunnspillet fra i fjor. Vi kunne sikkert ha lagt oss bakpå og slått langt etter opprykket, men det kler oss ikke. Det har vi ikke spillertypene til, sier Reginiussen til Dagbladet.

Søndag venter Lillestrøm på Åråsen for Norges nye askeladd-klubb. Dernest kommer Brann på besøk til arenaen hvor Ranheim hittil har scoret åtte mål på to hjemmekamper.

- Vi vet at vi går inn i veldig tøffe kamper nå, men vi må forsøke å gjenskape de gode prestasjonene, sier Mads Reginiussen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer