Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ranheim forbereder seg til Eliteserien 2018

Ranheim signerer enda en trønder: Avviser hundrevis av internasjonale spillere

Streng filosofi i Ranheim-leiren.

FORSTERKER: Svein Maalen henter lokalgutt hjem til Trondheim og eliteseriespill med Ranheim. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån
FORSTERKER: Svein Maalen henter lokalgutt hjem til Trondheim og eliteseriespill med Ranheim. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øyvind Alseth (22) vender hjem til Ranheim og eliteseriespill etter collegefotball og ett år i MLS-klubben Toronto. Fra før har Marius Augdal, Sivert Solli, Eirik Valla Dønnem, Erik Tønne, Glenn Walker og Ola Solbakken signert for klubben.

Nok en lokalgutt som slutter seg til laget. Per dags dato er det 25 spillere i troppen, hvor like mange er fra nærområdet. Til tross for kvalifisering til øverste divisjon ønsker Ranheim å holde samme profil. En profil hvor de jobber bevisst med å gi flere trøndere muligheten for spill på toppnivå. Trøndere som ikke ennå har levert, men som har potensial til å bli gode fotballspillere.

Hovedtrener Svein Maalen trives i Ranheim om dagen.

- Det er fint å trene Ranheim. Vi har en tydelig filosofi, stø kurs og avklart måte å drive på, sier han til Dagbladet.

Daglig leder, Frank Lidahl, er enig.

- Det gir energi. Vi har alt å vinne.

Lokal rekruttering

Ranheim ønsker å opptre med lokale spillere og spille fin fotball, en typisk fotball som begeistrer og vinner.

Ifølge Lidahl selv har Ranheim funnet sin plass i norsk toppfotball. Han er nærmest filosofisk da han forteller om klubbens identitet.

- Alle kan ha godt av å stille seg spørsmålet «hvorfor eksisterer vi?» I 2006 ble vi valgt av RBK for å bli en klubb som skal gi flere trøndere sjansen. I 2013/14-sesongen ble vi grådige på resultat.

- Nå jobber vi bevisst. Folk sier at Ranheim har klart det til tross for budsjett og spillerstall, og så videre. Jeg mener vi har klart det på grunn av det. Det er en gjeng med kamerater som jobber knallhardt for hverandre, det er noe større enn seg selv. Da kommer resultatene. Det er logisk, sier Lidahl.

Ut fra det Lidahl sier, er det en vesentlig faktor som spiller inn dersom du skal spille på Ranheim sitt lag.

Du må være trønder.

- Så hva skjer hvis en veldig god spiller, men ikke trønder, viser interesse for spill i Ranheim?

- Man skal aldri si aldri. Det handler også litt om hvor mange som blir attraktive. Tømmes vi helt, må vi se andre steder også, men først og fremst fra lokalområdet.

- Vi har fått hundrevis av forespørsler fra spillere nasjonalt og internasjonalt. Mange har vært bedre enn de vi hadde selv, men vi har alltid tenkt hvordan vi kan gjøre våre egne spillere bedre. Og derfor valgt å utvikle våre egne istedenfor. Vi er en utviklingsklubb, sier Lidahl.

Rekordlavt budsjett

Litt overraskende var det Ranheim som vant kvalifiseringsrunden mot Sogndal til Eliteserien 2018. Kampen ble avgjort med straffesparkdrama, hvor Michael Karlsen til slutt ble den store helten.

Klubben ønsker å holde på klubbmodellen brukt i 2017. Da hadde klubben snaue ti millioner å rutte med. Nå er budsjettet økt med sju millioner, totalt 17 millioner til bruk i Norges høyeste divisjon.

Det er 139 millioner mindre enn budsjettet til Rosenborg i 2017-sesongen.

Det mener ikke Frank Lidahl er noe problem. Tvert imot.

- Det er nøkkelen til suksess. Vi skaper en prestasjonskultur ved å tenke hvordan vi, med så lite penger, skal hevde oss mot klubber med mye mer. Pengene er ikke i fokus, dette er noe spillerne skaper sammen, sier Lidahl.

Hovedtrener Svein Maalen ser på det hele som en fin utfordring.

- Vi må prestere med langt mindre rammevilkår, men det er vi også fullt klar over, sier Maalen.

- Vi har troa på at vår modell kan konkurrere mot de andre lagene, legger han til.

Draftet til MLS

Øyvind Alseth er trønder. Den tidligere juniornorgesmesteren med Rosenborg dro i 2014 til USA og Syracuse University for å leve den amerikanske drømmen. Etter ett år ble han kaptein på laget og på totalt fire sesonger scoret han sju mål og ga 18 målgivende.

I tredje runde i draft-systemet i 2017 ble Alseth plukket ut av Toronto FC. Det hadde han ikke forventa. Etter endt collegeutdanning forrige høst flyttet Alseth hjem og gjorde seg klar for spill med Byåsen i 2. divisjon.

Slik ble det ikke. I stedet flyttet Alseth tilbake til USA i mars for å slutte seg til det amerikanske laget, hvor også den italienske landslagsspilleren, Sebastian Giovinco, spiller.

Etter en sesong valgte Alseth å dra tilbake til Trondheim, men denne gangen til Ranheim.

- Øyvind har vi fulgt med på lenge. Det var på høy tid at han kom til Ranheim og bidrar hos oss. Han er ung, lovende og jeg tror han vil ta store steg her, avslutter Maalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!