Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Sandefjord-Ranheim

Ranheim spiller som om balltap på egen halvdel er en motesak

De aller fleste har Sandefjord og Ranheim som sesongens store nedrykkskandidater. Det er til å forstå.

ENDA EN SEIER: Ranheim slår Sandefjord og vinner 2-1 etter scoring av Andreas Helmersen i kampens 89. minutt. Hadde de spilt mot et bedre fotballag ville de tapt kampen før pause. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
ENDA EN SEIER: Ranheim slår Sandefjord og vinner 2-1 etter scoring av Andreas Helmersen i kampens 89. minutt. Hadde de spilt mot et bedre fotballag ville de tapt kampen før pause. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandefjord-Ranheim 1–2 (1–0)

I FØRSTE OMGANG gjorde Ranheim tilsynelatende alt de kunne for å tape. De slapp unna. I andre omgang gjorde Sandefjord ingen ting for å vinne. De slapp ikke unna. Og slik vant Ranheim, som mot de fleste andre motstandere i Eliteserien ville vært døde og begravet allerede til pause, sin andre av tre kamper på det øverste nivået.

Per dato ser det veldig bra ut på tabellen.

Virkeligheten er litt mer bekymringsfull.

FRA ELITESERIEN ER det en vei som garantert går rake veien til OBOS-ligaen. Den handler om mange balltap på egen halvdel. Det er ikke mulig å overleve på det øverste nivået når du spiller som om balltap er på moten. Før pause gjorde Ranheim det. Og ikke "bare" fem ganger, men ti, og gjerne 25 meter fra eget mål.

Man trodde knapt det man så.

MOT SANDEFJORD GJORDE Ranheim det til en vanesak å miste ballen på egen halvdel. Det er i utgangspunktet synonymt med selvmord. Hadde Sandefjord vært et bedre, modigere og giftigere fotballag ville de drept denne kampen i løpet av den første halvtimen. Men i stedet, fordi Mohamed Ofkirs scoring fra distanse etter et av de utallige balltapene bare var en av to målsjanser, holdt de liv i den gjennom bare å lede 1–0.

Det er alltid farlig.

TIL PAUSE LÅ Sandefjord på femteplass på tabellen og så sånn sett ut som et fotballag som levde i beste velgående. Andreomgangen avslørte hvorfor det var en illusjon og hvorfor de er en av de heteste nedrykkskandidatene. For Magnus Powells Sandefjord er mest av alt et skjørt og usikkert fotballag.

Det så du mot Molde (0-5), det så du mot Stabæk da de slapp unna med skrekken (1–1) og det så du så til med milde grader mot Ranheim.

SANDEFJORD SKULLE BRUKE andreomgangen til å være modigere og tøffere i tilnærmingen etter totalt å ha kontrollert en førsteomgang gitt til dem av Ranheim. Det ble stikk motsatt. Ikke tore de mer, ikke våget de mer og det eneste de så ut til å tro på var at forsvar var det beste forsvar. Og slik fikk Ranheim litt bedre tid med ballen på egen halvdel, slik kom Ranheim høyere i banen og slik fikk også Ranheim alle de cornerne som til slutt ble Sandefjords bane.

Ikke fordi de spilte spesielt godt.

Men fordi de lå under, kjempet og ble gitt territorium av et hjemmelaget som faktisk ikke evnet noe som helst.

ALL HONNØR TIL Ranheim som vant kampen i det 89. minutt på et målgivende skudd foredlet til en utakbar volley fra Andreas Helmersen. Avslutningen holdt i hvert fall høy kvalitet. Men like mye som seieren gleder trener Svein Maalen må førsteomgangen bekymre.

Den pekte nemlig bare en vei.

Tilbake til OBOS-ligaen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!