Ranket blant de 8 beste

Historisk topp for hockeygutta

 PRESSER FRAM FEIL:  Hardt kjempende norske iskrigere får motstander etter motstander i knipe. I dag var Danmark sjanseløse i 6 - 2 kampen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
PRESSER FRAM FEIL: Hardt kjempende norske iskrigere får motstander etter motstander i knipe. I dag var Danmark sjanseløse i 6 - 2 kampen. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

ET LAG med sure dansker som heller ville sloss enn å bli utspilt, skal ikke få ta oppmerksomheten vekk fra det store som allerede har skjedd i dette verdensmesterskapet:

•• For første gang blir Norge ranket blant verdens 8 beste hockeynasjoner.

Ice-8; altså, og om ikke det klinger like mektig over verden som G-8, bør det i hvert fall gi gjenlyd i vår egen idrett. Dette er gjennombruddet til norsk hockey uansett hva som skjer i kvartfinalen 17.mai.

er det opp til hockeysportens ledere og de folkevalgte over hele landet å utnytte den muligheten som all denne medgangen gir. Der selve den sportslige suksessen mest baserer seg på en klok landslagstreners filosofi og gjennomføringsevne pluss den personlige drivkraften til en stor gjeng norske enkeltspillere som har dratt utenlands, kommer nasjonal rekruttering og mulig istid til å bestemme resten av dette eventyret.

Når det gjelder det siste, er rekkefølgen sannsyligvis motsatt:

•• Får flere byer og tettsteder satt opp ishaller, kommer ungene også.

Det er i hvert fall fortellingen fra den norske fotballsportens raske vekst de siste tiårene. Med ballbinger på skolene landet rundt, er fotballen blitt sporten alle barn må drive.

Men det er jo egentlig ikke slik det skal være.

BÅDE i Finland og Sverige har ishockeyens utbredelse tradisjonelt vært adskillig større. Der norsk hockey helst har utgjort noen flekker i Oslo, rundt Mjøsa, i Østfold og seinest i Stavanger, gir denne brede suksessen mulighet til å tenke større. En nærliggende kobling er hallbehovene til vinter-OL 2022 med en helt nødvendig opprustning av en nasjonal arena. Bare et blikk på nedrivningsklare Jordal Amfi forteller hvor trist anleggssituasjonen egentlig er.

For først med en langt større rekrutteringsbase kommer jevnheten i prestasjonene.

Om de unge spillerne skjønner hva som skal til altså.

FOR det er forståelsen av eget treningsansvar som de siste årene har presset fram denne sensasjonelle nivåhevningen. Mot danskene var den kanskje lettest å se gjennom spillet til den norske 4.rekka.

Det er ikke så lenge siden Norges innsats i VM -og OL stod og falt med innsatsen til nøkkelspillerne. Fortsatt er gutter som Jonas Holøs, Per-Åge Skrøder og Patrick Thoresen viktigere enn de andre, men prestasjonene er tydelig jevnere. Nå leverer 4.rekka med rutinerte Morten Ask og de tidligere Leksand-spillerne Andreas Martinsen og Kent Andre Olimb også stabilt bra pluss tidvis litt ekstra. For eksempel i presset inn mot vantet før det flotte 2 - 0 målet til Morten Ask. Da var ishockeylandslaget tilbake på det kollektive innsatsnivået som kamp etter kamp har overrasket internasjonale fagfolk.

ETTER HVERT er det nettopp bredden i sporten som bestemmer hvor lenge Norge får være i det aller fineste selskapet. Rankingen til det internasjonale ishockeyforbundet (IHF) er presis sånn. Der er vekten lagt på det siste resultatet i VM eller OL pluss poeng fra ytterligere tre sesonger bakover. Med minst kvartfinale i dette mesterskapet, tar Norge igjen de 15 poengene som skiller fram til Tyskland, og sklir opp på 8.plassen rett etter Sveits.

Blant de nasjonene som alltid er i toppen, er det like jevnt. Det resterende cupspillet i VM 2012 kan snu opp ned på stillingen mellom de fem beste, der Russland nå leder, fulgt av Finland, Sverige, Canada og Tsjekkia. Bare USA på 6.plass ligger litt for seg selv.

Men for oss gjelder det altså at ikke dette landslaget forblir noe for seg selv. Det er en grense for hva selv det sunneste og beste trente toppidrettsmiljøet kan få til nesten alene.