Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Rankingen som viser at Molde er bedre enn Liverpool og Tottenham

Lista er basert på denne sesongens resultater i Europa.

OVERRASKER: Molde har overrasket og imponert stort i årets Europa League.
Foto:
Action Images via Reuters / Peter Cziborra
Livepic
EDITORIAL USE ONLY.
OVERRASKER: Molde har overrasket og imponert stort i årets Europa League. Foto: Action Images via Reuters / Peter Cziborra Livepic EDITORIAL USE ONLY. Vis mer

(Dagbladet): Sett over de siste fem årene har Liverpool vært betraktelig bedre enn Molde, men så langt denne sesongen har det vært motsatt.

Hittil i år har Ole Gunnar Solskjærs og Erling Moes menn vært Europas 34. beste lag, ifølge UEFA-rankingen.

Dermed har Molde vært bedre enn internasjonale storheter som Liverpool, Tottenham, Lyon, Lazio, Villarreal, Sjakthar Donetsk, Monaco, Sporting, Fenerbahce, Marseille og Fiorentina.

Det er ingen grunn til å betvile listas relevans, all den det er giganter som Real Madrid, Barcelona, Bayern München, PSG og Juventus - i tillegg til FC Zenit - som topper lista over hvilke lag som har samlet aller mest poeng så langt i Europa denne sesongen.

- Det er selvsagt veldig imponerende. Molde har virket veldig godt forberedt til kampene og greid å ta vekk mange av motstandernes styrker, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

- De har greid å få kampbildet til å passe med egen strategi, der særlig kotnringer har vært sentralt. I tillegg har de hatt marginer med seg, spesielt mot Ajax, fortsetter han.

Har passert Rosenborg Den gode rankingen er et resultat av Moldes knallsterke resultater i høst. Molde har slått lag som Fenerbahce, Celtic og Standard Liege. I tillegg spilte de uavgjort mot Ajax og to ganger mot Dinamo Zagreb, som senere banket Arsenal i Champions League.

Romsdalingene har blandet seg inn i toppsjiktet på en svært stjernespekket liste. De beste engelske lagene Manchester City, Chelsea, Manchester United og Arsenal har til sammenligning ikke tatt veldig mange flere koeffisientpoeng enn Molde denne sesongen.

- Det viser at Molde er et bra fotballag og underbygger tendensen om at norsk fotball er i fremgang. Molde har vært veldig gode i Europa denne sesongen, sier Dagbladets fotballekspert Morten Pedersen.

Erkerival Rosenborg har hittil i år vært det 84. beste laget i Europa, like bak Celtic og Ajax, som begge sliter i Moldes Europa League-gruppe. Også på den totale rankingen, basert på resultatene de fem siste årene, har Molde nå passer Rosenborg for første gang i historien.

- Det er ikke tilfeldig. Det aller viktigste for å lykkes i Europa er erfaring derfra. Det var sånn Rosenborg lyktes der selv. Nå har Molde blitt et stabilt topplag, spilt i Europa over tid og knekt noen av kodene der, mener Tjærnås.

Ståle Solbakkens FC København har kun vært Europas 96. beste lag i Europa denne sesongen. Det er Midtjylland som forsvarer Danmarks ære i Europa og har i likhet med Molde gode sjanser for å ta seg videre fra sin Europa League-gruppe. Men der romsdalingene leder gruppe A suverent, er danskene nr. 2 bak Napoli i gruppe D.

Kan klatre forbi Danmark - og etter hvert få to Champions League-plasser Hvis Molde og Rosenborg tar én seier mer enn Midtjylland i løpet av turneringen, vil Norge passere Danmark på UEFAs ligaranking. Før kveldens kamper er Norge nr. 24, mens Danmark er nr. 23.

Norge har så langt i år kapret 5.750 koeffisientpoeng og vil trolig bikke 6.000. Om Tippeligaens beste klubber skulle levere tilsvarende gode prestasjoner over fem år, som er antall år rankingen baserer seg på, vil Norge klatre helt fra 24. til 13. plass om tallene er omtrent som i dag.

I så fall vil Norge få to Champions League-plasser - og det med god margin. Også fire like gode sesonger som i år vil holde til to norske Champions League-plasser. Det har ikke skjedd siden 1999/00. Da deltok både Rosenborg og Molde i gruppespillet i verdens gjeveste fotballturnering for klubblag.

- Det er i hvert fall mer realistisk nå enn for kun én eller to sesonger siden. Topplagene i Tippeligaen har blitt bedre. Vi forklarer gjerne økt avstand i Tippeligaen med svakere bunnlag, men jeg mener det er todelt. Så ja, det er mulig med to norske lag i Champions League, mener Tjærnås.

Driver hverandre fremover At de to rivalene deltar i et gruppespill i Europa samtidig, er imidlertid ikke så uvanlig. Faktisk har det skjedd samtlige ganger hvor Molde har deltatt i et gruppespill.

HAR SKUFFET: Liverpool har vært svake i Europa League hittil denne sesongen - svakere enn Molde.  Foto: EPA/WILL OLIVER EDITORIAL USE ONLY.
HAR SKUFFET: Liverpool har vært svake i Europa League hittil denne sesongen - svakere enn Molde. Foto: EPA/WILL OLIVER EDITORIAL USE ONLY. Vis mer

Første gang var i Champions League i 1999/00. Dernest gjentok historien seg i 2012/13 og i denne sesongen.

- Kan det være en sammenheng her? Driver rivalene hverandre fremover?

- Det er et godt poeng. Ja, jeg tror det er en sammenheng. Det viktigste er at de ser at det er mulig å lykkes for en klubb man er på høyde med. Det fjerner kanskje frykt og øker tro på at det er realistisk å lykkes selv også, tror Tjærnås.

- Jeg tror det er tilfeldig at de har spilt i gruppespill samtidig, men de norske lagene kan inspirere hverandre med gode prestasjoner. Det gjelder alle lag, ikke bare mellom Molde og Rosenborg, supplerer Pedersen.

RBK blir ikke seedet neste år Til neste år er det Rosenborg som skal ut i Champions League-kvalifisering. De kommer ikke til å bli seedet i 3. og 4. kvalifiseringsrunde, så sant trønderne ikke skulle finne på å gå oppsiktsvekkende langt i Europa League.

Molde derimot må etter alle solemerker klare seg uten spill i Europa neste sesong.

- Det er synd og trist at Molde ikke får bygge videre på det fundamentet de har opparbeidet seg i Europa. Det setter dem tilbake. Dessverre er det litt typisk for skandinaviske lag, hvor det er lang tid fra serien avsluttes til de skal ut i Europa. Det er veldig synd for både Molde og Malmö at de ikke får spille europacupfotball neste sesong, sier Pedersen.

- Det er ingen tvil at for å lykkes i Europa, må du ha øvd deg over tid. Derfor er det en fordel med stabile toppklubber og selvsagt en stor ulempe om Molde havner utenfor. De får heller vinne Europa League, sier Tjærnås og smiler.

Romsdalingene har i teorien fremdeles muligheten til det, ettersom at de leder gruppe A klart med sju poeng og har svært gode sjanser til å ta seg videre fra gruppa.

I kveld kan Molde kvalifisere seg for sluttspillet om Ronny Deilas Celtic beseires for andre gang. Rosenborg, som kun har ett poeng i gruppe G, møter Lazio hjemme og trenger en seier.

BESTE SESONG: Norske lag har totalt sett tatt flere seirer i Europa denne sesongen enn noensinne. Den gamle rekorden var 16 seirer. De norske lagene er allerede oppe i 17 triumfer og kan øke rekorden ytterligere i kveld. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet. Foto: NTB Scanpix
BESTE SESONG: Norske lag har totalt sett tatt flere seirer i Europa denne sesongen enn noensinne. Den gamle rekorden var 16 seirer. De norske lagene er allerede oppe i 17 triumfer og kan øke rekorden ytterligere i kveld. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media