Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Raphael Poirée: - Drakk vodka med KGB-sjef da jeg skrev kontrakt

- Begge var fulle.

FOREDRAG I OSLO:  Raphael Poirée. Foto: Hans Arne Vedlog
FOREDRAG I OSLO: Raphael Poirée. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Raphael Poirée (41) er på plass når VM i skiskyting starter med første øvelse i Holmenkollen torsdag. Den tidligere meritterte skiskytteren skal være ekspertkommentator for Eurosport i Frankrike.

Denne uka holdt Poirée et foredrag i Oslo, arrangert av spillselskapet Come On. Der fortalte eksmannen til Liv Grete Skjelbreid (41) om sitt dramatiske liv: Om faren som stakk, om ulykken som holdt på å gjøre ham lam - og om skilsmissen med Liv Grete.

Les saken her.

Men Poirée kom også inn på da han ble ansatt som trener for Hviterussland i april 2012. Dette skjedde ikke uten en viss ballade.

Livvakt og børse Sjefen for det hviterussiske landslaget i skiskyting - Vadim Zaitsev - var også sjef for det hviterussiske KGB.

- Vi møttes på bar, forteller Poirée om øyeblikket da kontrakten skulle inngås.

- Rundt oss var det livvakt og børse. Når du diskuterer en kontrakt i Hviterussland, tar du et glass vodka. Etter to timer var begge fulle, sier Poirée.

Tonen var uanstrengt.

- Han sa til meg: «Du må ikke tenke sånn KGB var før. Vi dreper ikke flere folk.» Jeg tenkte: «OK». Vi drakk vodka og diskuterte terrorisme og alt mulig. Det var litt spesielt.

Utfordringer Mens vodkaen gjorde seg gjeldende, skrev han under på en toårskontrakt som skulle vare fram til Sotsji-OL i 2014. Men franskmannen skjønte fort at det ikke var mulig å få så kjappe resultater som hviterusserne ønsket seg.

- Jeg måtte bygge et lag for framtida. Men de ville bli verdensmestere på én dag. Det var ikke mulig. Etter ett år kom vi ingen vei. Jeg fikk alle imot meg, sier Poirée, som avbrøt kontrakten.

Han fortsetter:

- Hviterussland er et land som ligger 15-20 år bak oss. De var redde for nye utfordringer når jeg presenterte forandringer. Mannen fra KGB fikk også sparken fordi han var sammen med meg. Det var en interessant erfaring.

Kvier seg Etter det Dagbladet forstår, har Poirée fått tilbud fra flere land. Han kvier seg imidlertid for reisevirksomheten, og vil ha nærhet til de tre barna i Hålandsdalen. Raphael og Liv Grete bor 200 meter fra hverandre.

I glansdagene som skiskytter høstet han trofeer og medaljer i bøtter og spann for Frankrike. Han la opp i 2007. I dag har Skjelbreid Poirée kurs og konferansesenter i hjembygda.

Dagbladet skrev tidligere i uka at Raphael ikke vil gå i den samme fella som sin egen far. Der han dro sin vei - og sviktet - vil Raphael være til stede for barna.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!