Rappkjeften bruker ventetida på musikk

TRONDHEIM (Dagbladet): Christer George (22) trenger ikke være på banen for å spille. I skyggen av Rosenborgs meritterte veteraner med ubegrenset Eggen-tillit, sitter George med et talent de færreste besitter. Han lager rap-låter.

For inn i en ny Tippeligasesong der kritikerne roper etter et generasjonsskifte i landets beste klubb, har Christer George sammen med Espen Johnsen, Hassan El Fakiri og Mads Skjærvold, avfunnet seg med det faktum at de starter sesongen som innbyttere. Christer George tar ikke det så tungt. Han vet at han vil få sjansen en dag.

- Rosenborg er den beste klubben for unge spillere. Helt klart. Hvis de ikke sparker meg, så blir jeg her til kontrakten går ut i 2004, sier George.

Galgenhumoren sitter løst på RBK-benken.

- Jeg og Espen fleipa med det i generalprøven mot Viking. Da vi hadde satt oss ned på benken ved avspark, så sa Espen til meg: «Ja, så var vi i gang igjen da», ler han.

Såkalt neger

Fritida bruker George på musikk. Han lager tekster og musikk til brødrenes rapprosjekt, «So called negroes». På ringeklokka i Georges sentrumsleilighet står det bare «Mr. Christa». Rapping er ikke bare en sjanger. Det er en livsstil. Og det ligger tjukt utenpå Christer.

- Navnet «So called negroes» er insprirert av Malcom X. Vi reagerer på å bli kalt negere, fordi det er et ord andre enn oss har funnet opp, sier han.

- Før tok vi opp dette i sangene våre, men nå er vi ikke så opptatt av det. Jeg lar andre ta den debatten.

George har stua full av utstyr. PC med musikkinnspillingsprogram, en synth, samplere, mikrofon, mikser og mye annet stæsj dominerer leiligheten.

- Sånn sett gir det muligheter å spille fotball i Rosenborg. Jeg har råd til å kjøpe utstyr. Litt av lønna går nok til det hver måned, smiler han.

Bra for hodet

Tekstene er viktig i rap.

- Jeg skriver om hva som helst. Man får ideer hele tida, ting som bare slår deg.

- Skriver du om fotball?

- Å nei, å rappe en fotballkamp blir for dumt. Kanskje finnes det noen metaforer som kan brukes.

- Så musikken blir frisone for fotball?

- Ja, når jeg sitter her og lager musikk, tenker jeg absolutt ikke på fotball. Det er virkelig bra for hodet å ha noe annet å tenke på.

- For å snu på det: Hender det du får ideer til tekster mens du sparker ball?

- He, he, aldri under en kamp. Da er man konsentrert om jobben på banen. Men det hender vel at jeg får en idé til en strofe hvis det er fryktelig kjedelig og lite intenst på trening, ler Christer.

Arena

Men de som har vært på RBK-trening, vet at det ikke skjer så veldig ofte. Iallfall så lenge Nils Arne Eggen flyr rundt med flåkjeften. Skulle nesten tro gubben kunne gjøre det bra som rapper, så fort og så mye som han prater noen ganger. George er ikke spesielt imponert over diktboka Eggen og Ola By Rise ga ut i fjor.

- Nils Arne er ingen poet. Han bare leser andres dikt. Men Ola har vel skrevet noe sjøl.

Da er respekten større andre veien.

- Christer er en kjempegutt. Kona mi, Karin, bruker å si at han er en sånn «kosegutt», ler Eggen.

At han driver med kreative sysler utenfor banen, har Eggen en egen godfotteori på.

- Det at Christer gjør det så bra med musikk, er det vi kaller arenamodellen i Rosenborg. Hvis en person lykkes og trives på én arena utenfor fotball, så vil det på sikt gi et pluss på fotballarenaen også.

Det er ikke sånn å forstå at man kan rappe seg inn på RBKs a-lag.

- Men Christer kommer til å få spille mye i år. Han har gjort store framskritt i vinter, avslutter Eggen.

TO TALENTER: Christer George er ikke bare et stort fotballtalent. Han bruker det meste av fritida på å lage musikk til brødrebandet So Called Negroes. - Fotball er krevende for hodet på mange måter, men man bruker det på en helt annen måte når man lager musikk, sier George til Dagbladet.