Pengetrøbbel for opprykksklubber

Rapport: Premier League-drømmen skaper konkursrisiko

Engelske ligaklubber setter seg i konkursfare ved å jakte opprykk til Premier League for å ta opp kampen mot de største klubbene, hevder økonomieksperter.

PENGETRØBBEL: En ny rapporter viser at Premier League-drømmen skaper konkursrisiko for Championship-klubbene. Her er Nathaniel Mendez-Laing og Craigh Forsyth i aksjon for Cardiff og Derby. Foto: Action Images/Adam Holt
PENGETRØBBEL: En ny rapporter viser at Premier League-drømmen skaper konkursrisiko for Championship-klubbene. Her er Nathaniel Mendez-Laing og Craigh Forsyth i aksjon for Cardiff og Derby. Foto: Action Images/Adam Holt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I rapporten «Over the Line», som er utarbeidet av analyseselskapet Vysyble, har ekspertene sett nærmere på de 19 klubbene som har rykket opp fra mesterskapsserien til Premier League i sesongene fra 2008/09 til 2015/16.

Av disse klubbene er det kun Crystal Palace som har klart å unngå økonomisk tap etter opprykket, ifølge rapporten. De 19 klubbene har i gjennomsnitt tapt over tre millioner kroner i uken siden de tok steget opp til øverste nivå.

De fleste klubbene tjente penger i sin første Premier League-sesong, men etter fire år opplevde kun en firedel av klubbene positive tall. En av tre klubber rykket rett ned igjen til mesterskapsserien, mens to av tre klubber var nede igjen i løpet av tre år.

- Jakter en urealistisk drøm

Rapporten understreker hvor økonomisk utmattende det er å skulle prøve å ta opp kampen med de største Premier League-klubbene etter at opprykket er sikret. Roger Bell i Vysyble sier at mange supportere og eiere ser et opprykk til toppdivisjonen som en gullbillett til rikdom, men at det i realiteten er et tapsprosjekt – for de alle fleste – å forsøke å holde seg i Premier League.

Han mener klubbenes økonomiske overanstrengelse kan føre til langsiktige problemer som ikke lar seg løse ved kompensasjonen som utbetales til nedrykkede lag – selv om de mottar hundrevis av millioner kroner.

- EFL-klubbene som bruker mer penger enn de har, setter faktisk framtiden sin på spill. De jager en drøm som er bare det, en drøm. En drøm som faktisk mest sannsynlig ender som et økonomisk mareritt, sier Bell.

Med EFL-klubber menes de 72 lagene fra nivå to, tre og fire i engelsk fotball.

Avvises av EFL

Ifølge rapporten nevnes Blackburn, Bolton og Fulham som eksempler på klubber som har brukt penger over evne, mens også Aston Villa og Sunderland står overfor tilsvarende utfordringer.

En talsmann for EFL sier derimot at ligasystemet er i en sterk økonomisk situasjon, og at det er flere år siden en klubb har stått i fare for å bli slått konkurs.

- Slike rapporter skaper bare en betent situasjon og forvirring for klubbenes støttespillere, sier talsmannen.

Premier League har ikke ønsket å kommentere rapporten.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer