Rapporter om sjokk-overgang

Ikke bare vant Saudi-Arabia 2-1 over Argentina i en av VM-historiens mest sensasjonelle kamper: Nå melder den spanske storavisa Marca at «Cristiano Ronaldo er revet mellom Newcastle og Al-Nassr fra Saudi-Arabia».

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

I QATAR: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB
I QATAR: Cristiano Ronaldo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA (Dagbladet): Skulle det siste bli tilfelle, vil det være en sjokkovergang.

Tirsdag kveld ble det kjent av Manchester United og Ronaldo skiller lag.

- Cristiano Ronaldo forlater Manchester United med umiddelbar virkning etter en gjensidig avtale. Klubben takker for hans enorme bidrag gjennom to perioder på Old Trafford, heter det.

SPESIELL SITUASJON: Cristiano Ronaldo og Manchester United ble enige om å skille lag - midt under VM. Foto: NTB
SPESIELL SITUASJON: Cristiano Ronaldo og Manchester United ble enige om å skille lag - midt under VM. Foto: NTB Vis mer

Ikke lenge etterpå slo Marca kategorisk fast at Ronaldos framtid fortsetter i engelsk fotball eller i Saudi-Arabia.

- Han er revet mellom Newcastle og Al-Nassr. Det er klubber med den samme eieren, Mohammed Bin Salman, arving av Saudi-Arabias trone, skriver avisa.

- Newcastle fristet ham allerede i sommer. Han vil kunne komme gratis i overgangsvinduet som åpner 2. januar.

Et element er at Saudi-Arabia er med i kampen om fotball-VM i 2030. Med Ronaldo på laget fra Riyadh, vil nasjonen kunne gjøre en søknad enda synligere. Det snakkes om et VM-samarbeid med Egypt og Hellas.

At Ronaldos karriere er på hell, virker åpenbart. Mange mener intervjuet med Piers Morgan var et desperat uttrykk fra en aldrende spiller i fritt fall.

Marcas nyhet ble sitert av flere engelsk aviser i går kveld. Da Ronaldo landet i VM-byen Doha, sendte han ifølge TV-personligheten Piers Morgan følgende melding:

«Alt bra. Framtida er stor.»

Al-Nassr har vunnet serien i Saudi-Arabia ni ganger, seinest i 2019. Skulle en overgang bli aktuelt, vil det først og fremst handle om store penger. Men tirsdagens seier over Argentina viser at landet ikke er sportslig helt uinteressant.

Ronaldo og Portugal spiller første kamp i VM torsdag - mot Ghana. Mandag dukket han overraskende opp på et pressemøte i Qatar.

- Jeg er skadefri og klar til å starte VM på best mulig måte og hjelpe laget. Jeg føler meg fantastisk, sa han. 37-åringen har merket seg at lagkameratene stadig får spørsmål om ham:

- Hvis dere spør de andre spillerne om Cristiano Ronaldo, blir jeg opprørt. Hvis dere har lyst å spørre om VM og laget, vil jeg at dere gjør det, erklærte han.

SPEKULASJONER: Møtet mellom Bruno Fernandes og Cristiano Ronaldo skaper reaksjoner. Video: Instagram: Portugal. Vis mer

Ronaldo er også koblet til David Beckhams klubb i USA, Inter Miami. Når Dagbladet møter VM-journalisten Sergio Fernández fra den spanske nettavisa Relevo i Doha, sier han:

- Lag må forandre taktikken for at Ronaldo skal passe inn og score mål. Men han er ikke i den posisjonen nå. Hans beste mulighet vil være MLS (Major League Soccer). Han har alltid sagt at han vil spille der.

VM-JOURNALIST: Sergio Fernández. Foto: Tore Ulrik Bratland
VM-JOURNALIST: Sergio Fernández. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

- Hva tenker du om koblingen til Beckhams klubb?

- Det vil være et godt valg for ham. Han har alltid sagt at han vil dra til USA i siste del av karrieren, så det er kanskje en mulighet for ham.

Men nå har det dukket opp to andre alternativer.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer