FOLKSOMT: Pressekonferansen med Lars Lagerbäck var svært godt besøkt i ettermiddag. Til høyre for treneren på scenen: Landslagets mediesjef, Svein Graff. FOTO: TORE ULRIK BRATLAND
FOLKSOMT: Pressekonferansen med Lars Lagerbäck var svært godt besøkt i ettermiddag. Til høyre for treneren på scenen: Landslagets mediesjef, Svein Graff. FOTO: TORE ULRIK BRATLANDVis mer

Island - Norge: To dager igjen

- Rart! Du sitter i feil farger

Følelser da Lars Lagerbäck (69) holdt pressekonferanse på Island igjen.

  • Island - Norge, lørdag kl. 22 på TV 2

REYKJAVÍK (Dagbladet): Lars Lagerbäck og det norske fotballandslaget har landet på Island. Lørdag venter privatlandskamp mot EM-sensasjonen fra 2016.

I ettermiddag holdt Lagerbäck pressekonferanse på sin gamle hjemmebane, Laugardalsvöllur, i utkanten av Reykjavík sentrum. Og det ble ikke fritt for at det oppstå nostalgi i det islandske pressekorpset.

- Rart! Du sitter her i feil farger. Men du ser bra ut. Er det rart for deg også? Eller er det bare en ny dag på kontoret? ville en islandsk journalist vite.

PÅ GAMLE TRAKTER: Lars Lagerbäck (t.v.) i samtale med sportssjef Nils Johan Semb under dagens trening i Reykjavik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
PÅ GAMLE TRAKTER: Lars Lagerbäck (t.v.) i samtale med sportssjef Nils Johan Semb under dagens trening i Reykjavik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Lagerbäck svarte kontant:

- Det er spesielt å komme hit. Jeg har så mange venner her. Jeg kjenner spillerne. Det meste av støtteapparatet er her fortsatt. Det er veldig spesielt, sa treneren, som ikke la skjul på at nå ligger lojaliteten hos Norge.

Lagerbäck ledet Island fra 2011 til 2016. Det vil trolig for alltid bli stående som det største han har gjort som trener. I EM i 2016 tok han laget fra sagaøya helt til kvartfinalen. Det skjedde etter at vikingene hadde slått ut England, men i kvartfinale ble vertsnasjonen Frankrike for sterk.

Nå ligger det et ønske der om at Lagerbäck skal utrette det samme mirakelet med Norge. Privatlandskampen lørdag blir en fin styrkeprøve på hvor han har klart å ta mannskapet så langt.

Island skal til VM-sluttspillet i Russland under ledelse av Heimir Hallgrímsson. Det er en mann Lagerbäck kjenner svært godt etter at de har jobbet sammen.

Mange på Island trodde at 69-åringen skulle pensjonere seg etter EM. De ble derfor overrasket da han overtok Norge. Enkelte følte seg til og med snurt.

- Jeg sa jeg skulle pensjonere meg, så jeg overrasket meg selv også, sa Lagerbäck på pressekonferansen. Han ble spurt om han angret på at han sluttet på Island, noe han ikke gjør.

- Kanskje laget ikke hadde vært i VM hvis jeg hadde trent dem, sa Lagerbäck, som tror det var bra å få inn Hallgrímsson som hovedtrener.

- Hvem anser du som favoritt blant de nordiske landene i VM?

- Jeg vil si at Danmark har det sterkeste laget. Og så står Island og Sverige likt.

Etter pressekonferansen trente laget på grønne Laugardalsvöllur. Der var også Ghayas Zahid, som Lagerbäck kalte inn etter at Mohamed Elyounoussi måtte melde forfall på grunn av skade.

Det var ikke planen å erstatte Zahid, men Lagerbäck tenkte det kunne være en fin anledning til å se nærmere på den tidligere Vålerenga-spillerne som har lyktes i APOEL på Kypros.