Malcom

Rasehetset av egne fans

Tidligere Barcelona-spiller Malcom har fått en uhyggelig start i russiske Zenit.

HETSET: Nysigneringen Malcom ble rasehetset av Zenit-fans. Foto: The Fa / REX / NTB Scanpix
HETSET: Nysigneringen Malcom ble rasehetset av Zenit-fans. Foto: The Fa / REX / NTB ScanpixVis mer

Tidligere Barcelona-spiller Malcom signerte nylig for den russiske storklubben Zenit for en overgangssum på rundt 350 millioner norske kroner.

Han er fortsatt bare 22 år, og man skulle tro at han fortsatt kan nå en storklubb seinere i karrieren, til tross for at han foreløpig nøyer seg med å være en av store stjernene i Russland.

Fans vil kvitte seg med ham

Men fansen setter ikke like stor pris på Malcom som man kanskje skulle tro. For han hadde ikke engang rukket å spille 90 minutter for sin nye klubb før fansen ville ha ham bort.

Grunnen skal være hans hudfarge. For på et banner som ble holdt opp av Zenit-fans, sto det følgende beskjed rettet mot klubben, med en ironisk tilnærming: «Takk til styret for deres lojalitet til våre tradisjoner» Det hevder russiske Sport.

Det må likevel poengteres at dette ikke representerer deres majoritet av fans, men heller de mer radikale supporterne.

Dette banneret var altså å se på stadion under første kamp for hans nye klubb, der Malcom kom inn på banen som innbytter mot Krasnodar.

Zenit slår tilbake

I forkant av kampen hadde også samme gruppe med fans kommet med en advarsel mot klubben som handlet om at Malcom ikke kunne spille for Zenit. Supporterne hevdet at det ikke var rasisme, men at det handlet om å holde på klubbens tradisjoner. Det skrev en supportergruppe i en uttalelse til Zenit.

Nå skriver blant annet den spanske avisa Sport at Zenit vurderer å selge brasilianeren på grunn av fansens holdninger.

Klubben har imidlertid slått tilbake mot rasismeanklagene, og hevder at det bare var jubel å spore da Malcom ble byttet inn.

Men det har vært et problem med rasisme tidligere i russisk fotball, uten at det ser ut til å bedre seg. Brasil-stjerna Roberto Carlos fikk kastet bananer etter seg flere ganger tilbake i 2011.

Også landsmannen Hulk opplevde å bli hetset på grunn av sin hudfarge, men han hevdet for et par år siden at det hele har bedret seg i russisk fotball.

- Dessverre opplevde jeg noen hendelser i Russland - spesielt i mitt første år. Men over tid bedret det seg, hevdet Hulk overfor CNN.