Rasende: - Drittsekk

Louis van Gaal (71) angripes av den argentinske trenerlegenden César Luis Menotti (84). - Han gjorde narr av seg selv.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

KONTROVERSIELL: Nederland-trener Louis van Gaal. Foto: NTB
KONTROVERSIELL: Nederland-trener Louis van Gaal. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Louis van Gaal og Nederland røyk ut for Argentina på straffespark i VM-kvartfinalen sist fredag.

Vel så dramatisk var det som skjedde etter 4-3 til Argentina i straffesparkkonkurransen. Lionel Messi var forbannet på den nederlandske benken, som han mente snakket for mye både før og under kampen.

PROVOSERER: Lionel Messi gjør en markering mot den nederlandske trenerbenken. Foto: NTB
PROVOSERER: Lionel Messi gjør en markering mot den nederlandske trenerbenken. Foto: NTB Vis mer

Dette viste storstjerna ved å feire foran van Gaal, assistent Edgar Davids og co.

Han gikk også inn i en diskusjon med dem etterpå.

MUNNHUGGERI: Lionel Messi havnet i en opphetet diskusjon med Louis van Gaal og Edgar Davids etter straffesparkkonkurransen. Foto: NTB
MUNNHUGGERI: Lionel Messi havnet i en opphetet diskusjon med Louis van Gaal og Edgar Davids etter straffesparkkonkurransen. Foto: NTB Vis mer

Nå får han støtte av den argentinske trenerlegenden César Luis Menotti, som vant VM med Argentina i 1978:

- Du skal ikke kommentere motet og intensiteten til en motstander. Han køddet med spillerne. Han var en drittsekk, sier Menotti til Super Miter Deportivo.

Uttalelsene om van Gaal er videreformidlet av den argentinske avisa Olé og nederlandske De Telegraaf.

SUPPORTERSANG: Argentina er klare for VM-finalen og valgte å feire med en supportersang. Den har ikke verdens hyggeligste tekst. Video: Instagram: nicolasotamendi30 Vis mer

Det var ordene som falt før kampen som fikk Messi til å reagere. Da antydet van Gaal at 35-åringen gjør lite for å hjelpe laget når de ikke har ballen.

Eller i klartekst:

Van Gaal mener han løper for lite, og at Argentina i praksis forsvarer seg med ti og ikke elleve spillere.

Dette mener Argentina strider mot kutyme, som handler om å omtale motstanderne med høflighet og respekt. Etterpå sa Messi til reportere i Qatar:

- Van Gaal selger inn at han spiller god fotball. Så plasserer han spissene i boksen og sender inn lange baller. Vi fortjente å gå videre. Og det var det som skjedde.

PÅ KRIGSSTIEN: Trenerlegenden César Luis Menotti vant VM med Argentina i 1978. Foto: NTB
PÅ KRIGSSTIEN: Trenerlegenden César Luis Menotti vant VM med Argentina i 1978. Foto: NTB Vis mer

I Argentina glemmes ikke fornærmelser med det første. Olé påpeker at Menotti går ut med «tungt artilleri»:

- Hvis jeg skulle ha spilt mot van Gaal, ville jeg ha sagt at han var en god trener. Jeg kan ikke si at han er en drittsekk. Det virker på meg som at han sier masse dumme ting, raser trenerlegenden.

- Van Gaal bør ikke dra til Argentina med det første, bemerker De Telegraaf. Avisa siterer Menotti på at van Gaal «gjorde narr av seg selv».

Og:

- Jeg synes han er en raring. Han er gammel og har sagt en del dumme ting.

Til tross for kontroversene er Argentina i finalen. Under mesterskapet har den vanligvis så sindige Messi vist en ny side av seg selv. Han var også kritisk til den nederlandske tomålsscoreren Wout Weghorst.

IRRITERT: Lionel Messi går viralt etter at han kalte nederlandske Wout Weghorst for et fjols på TV. Vide: TYC Sport Vis mer

- Hva ser du på, ditt fjols? Gå vekk herfra, fjols, sa han i et intervju etterpå. Sannheten skal ha vært at nederlenderen kom bort for å bytte drakt.

- Stapp den opp i ræva! skal Messi ha sagt.

De siste dagene har humøret vært bedre og søndag er det finale.

Tidligere Barcelona-trener Ronald Koeman (59) erstatter van Gaal. Han trente Nederland også fra 2018 til 2020.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer