Rasende etter kommentar

Cristiano Ronaldo røper hvorfor han eksploderte da han ble byttet ut mot Sør-Korea. 37-åringen sier han fikk en kommentar fra en av de sørkoreanske spillerne.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

OPPRØRT: Cristiano Ronaldo ville ha seg frabedt å bli snakket til da han gikk av banen. Foto: NTB
OPPRØRT: Cristiano Ronaldo ville ha seg frabedt å bli snakket til da han gikk av banen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Sør-Korea - Portugal 2-1

DOHA (Dagbladet): Cristiano Ronaldo stoppet ikke for å prate med avisene etter 2-1-tapet for Sør-Korea i ettermiddag.

Han ga et TV-intervju. Der forklarte han bildene der han framsto som sint og forbannet da han ble tatt av etter 65 minutter.

- Han innrømmer at han var i dårlig humør, forteller journalist Francisco Sebe i avisa Jornal O Jogo.

- HOLD MUNN: Cristiano Ronaldo hysjer på spilleren som ber ham forte seg av banen. Foto: NTB
- HOLD MUNN: Cristiano Ronaldo hysjer på spilleren som ber ham forte seg av banen. Foto: NTB Vis mer

Dagbladet møter ham i pressesonen i katakombene på Education City Stadium i Doha.

De portugisiske avisjournalistene har fått sitatene videreformidlet av den portugisiske pressesjefen.

- Det var noe en av spillerne til Sør-Korea sa til Ronaldo. Det gikk på at han måtte skynde seg med å komme seg av banen. Det likte han ikke. Det var derfor han var i dårlig humør.

Ronaldo gikk av på stillingen 1-1. Sør-Korea var desperate etter en scoring og hadde ingen tid å miste. Scoringen kom også rett før slutt, slik at de gikk videre sammen med Portugal.

RINGSIDE I DOHA: Journalist Francisco Sebe i avisa Jornal O Jogo. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I DOHA: Journalist Francisco Sebe i avisa Jornal O Jogo. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Etter kampen tok det rundt halvannen time før Ronaldo kom ut i pressesonen under stadion. Da virket det som om han hadde fått kjølt seg ned.

Han hadde en person fra det portugisiske støtteapparatet i ryggen og gikk forbi uten å si noe. For sju år siden stilte Dagbladet ham et spørsmål på Ballon d'Or-gallaen i Zürich om Martin Ødegaard. Men det virket ikke som om han tok gjensynet.

Da storstjerna fikk en henvendelse fra en av de portugisiske avisjournalistene, sa han:

- Dessverre kan jeg ikke snakke i dag.

RINGSIDE I DOHA: Journalist Hugo Pedro Queirós fra avisa Record. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I DOHA: Journalist Hugo Pedro Queirós fra avisa Record. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Journalist Hugo Pedro Queirós fra avisa Record mener dette viser en ydmyk Ronaldo, tross alt.

- Han tok seg to sekunder og sa: «Dessverre kan jeg ikke snakke.» Det aksepterer vi. Det gikk fire-fem andre spillere forbi her og de sa ikke noe som helst.

Queiros beskriver Ronaldo som ydmyk i kulissene.

- Han vet veldig godt hvor han kommer fra. Han sier aldri nei til en selfie med en supporter. Men han er bare et menneske. Noen ganger er du ikke i ditt beste humør. Det kommer an på øyeblikket.

SINT: Cristiano Ronaldo brukte lang tid på å roe seg ned. Foto: NTB
SINT: Cristiano Ronaldo brukte lang tid på å roe seg ned. Foto: NTB Vis mer

Portugal går videre fra gruppe H sammen med Sør-Korea. Uruguay og Ghana reiser hjem i tårer.

Ronaldo gikk målløs av banen og står foreløpig oppført med straffescoringen i 3-2-seier over Ghana.

- Vi er fornøyde med at Portugal vant gruppa. Men vi forventer alltid bedre av spillere med disse kvalitetene, forteller journalist Hugo Pedro Queirós fra Record.

BLIR LURT: Fansen ble elleville da Neymar dukket opp i Qatar. Eller var det Neymar ..? Vis mer

Portugal møter Sveits i åttedelsfinalen 6. desember.

VM - GRUPPE H

Portugal32016-46
Sør-Korea31114-44
Uruguay31112-24
Ghana31025-73

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer