PÅ TRENING: Gustav Valsvik og Norge forbereder kamp i VM-kvaliken mot Tsjekkia lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ TRENING: Gustav Valsvik og Norge forbereder kamp i VM-kvaliken mot Tsjekkia lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Norge - Tsjekkia, klokka 20.45 lørdag

Rasende fans stormet mot Lagerbäcks spiller: - Ble sjokkert

Gustav Valsvik (24) ser tilbake på en dramatisk opprykkskamp med Braunschweig. Kaos og forvirring i sluttfasen. Nå håper han på framganger med Norge. 

SANDVIKA (Dagbladet): Midtstopper Gustav Valsvik er en av de nye spillerne landslagstrener Lars Lagerbäck har troen på. Han fikk debuten sin i 0-2-tapet for Nord-Irland i mars.

Tidligere Sogndal- og Strømsgodset-spiller Valsvik er nå i tyske Eintracht Braunschweig, som kjempet om opprykk til Bundesliga. Til slutt måtte laget gi tapt for Wolfsburg. Dermed blir det nivå to-fotball for Valsvik også neste sesong.

Men opprykkskampen utviklet seg til litt av et drama. Wolfsburg vant 1-0 både hjemme og borte. Etter kampslutt mandag for en uke siden - på stadion til Braunschweig - stormet hjemmefansen banen.

- Jeg ble litt sjokkert med en gang, sier Valsvik til Dagbladet på landslagets hotell i Sandvika. Et lite øyeblikk trodde nordmannen og lagkameratene at supporterne var ute etter dem.

HØY TEMPERATUR: Fansen til Braunschweig ville over til Wolfsburg-supporterne da opprykket gikk i vasken. Men de ble stoppet av 500 politifolk med hjelm og køller. Foto: NTB Scanpix
HØY TEMPERATUR: Fansen til Braunschweig ville over til Wolfsburg-supporterne da opprykket gikk i vasken. Men de ble stoppet av 500 politifolk med hjelm og køller. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Men da vi skjønte at de ikke skulle ta oss, roet vi oss ned. Deretter gikk vi rolig inn i garderoben.

500 politifolk

Banestormingen førte til en resolutt opptreden fra tysk politi. Valsvik forteller at 500 politifolk med køller og hjelm kom ut på banen og avverget det som kunne blitt en enda større skandale.

Så hva gjorde Braunschweig-fansen ute på banen?

- Sånn jeg skjønte det hadde Wolfsburg-fansen sunget et eller annet. Så de ville over på motsatt side.

Den bøllete opptredenen førte til en viss panikk blant annet hos Wolfsburgs storstjerne, Mario Gomez.

- Gomez og gutta skrek at vi måtte inn i garderoben.

- Dere trodde at de skulle angripe spillerne?

- Det er det du tenker med en gang. Men du så fort at det ikke var det som var greia.

Disiplinærsak

Valsvik forteller at det ikke er uvanlig med et massivt politioppbud på og rundt tyske stadioner. Det spesielle nå var at politifolkene var inne på banen.

Det tyske fotballforbundet har åpnet en disiplinærsak mot Braunschweig. Hjemmefansen fyrte også opp bluss, noe som førte til at en funksjonær måtte ha medisinsk behandling.

PÅ FRAMMARSJ: Gustav Valsvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PÅ FRAMMARSJ: Gustav Valsvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Surt, konkluderer nordmannen om at det ikke ble opprykk. Nå ser han fram til to kamper med landslaget. Først VM-kvalik mot Tsjekkia lørdag, deretter privatlandskamp mot Sverige.

Spillerne har ennå ikke fått laget av trener Lars Lagerbäck. Men mange spekulerer i at Valsvik kommer til å få sjansen i midtforsvaret sammen med Rosenborgs Tore Reginiussen.

Berge har vokst

Med sine 195 centimeter var midtstopperen lagets høyeste. Men det er han ikke lenger. Og da tenker vi ikke på Bjørn Maars Johnsen, som også er 195 centimeter.

- Det viser seg at Sander Berge har vokst et par centimeter. Nå er han 196 centimeter. Før var jeg høyest. Men nå har han vokst fra meg, sier Valsvik og humrer.