Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fra bråkebøtte til suksess i Premier League

Rasende foreldre under oppveksten: - Hvorfor alltid deg?

Aleksandar Mitrovic har fått flere overskrifter for temperamentet enn talentet. Er det i ferd med å endre seg?

FØLELSER OG INTENSITET: Det har ikke vært lett å temme Aleksandar Mitrovic. Er det endelig i ferd med å lykkes? Foto: IAN TUTTLE/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix
FØLELSER OG INTENSITET: Det har ikke vært lett å temme Aleksandar Mitrovic. Er det endelig i ferd med å lykkes? Foto: IAN TUTTLE/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kraftspissen Aleksandar Mitrovic (24) står bokført med fem scoringer på seks Premier League-kamper, noe som gjør at serberen troner helt øverst på toppscorerlista sammen med Eden Hazard.

Det betyr at han ligger foran spisser som Sergio Agüero, Romelu Lukaku og Pierre-Emerick Aubameyang, for å nevne noen.

Mitrovic ser endelig ut til å få ut sitt fulle potensial, for det har aldri vært tvil om at spissen har talent for å score mål.

Det er temperamentet som tidligere har skapt problemer for ham på banen.

Ser ofte rødt

Da Mitrovic var 18 år gammel ble han av UEFA kåret til å være blant Europas ti største talenter. Han spilte en sesong i serbiske Teleoptik og deretter vant han ligaen med Partizan, hvor han ble beskyldt for «å ha problemer i hodet» etter et rødt kort i en ligakamp.

Deretter ble han hentet til Anderlecht. I Belgia skallet han blant annet ned en motstander. Det var hans andre røde kort mot rivalene Club Brugge, i samme sesong. Det første kom etter en spytteepisode mot motstanderfansen. Han ble også utvist etter en albue i en kamp mot Westerlo.

I Belgia elsket han å provosere motstandere og endret blant annet frisyre hele tiden. Sommeren 2014 kom han også tilbake til oppkjøringen overvektig, og faren Ivica fortalte at det var fordi moren Natasa laget så god mat ...

I 2015 gikk turen til Premier League og Newcastle, som kjøpte ham for rundt 110 millioner kroner.

Han håpte nok at han skulle følge i fotsporene til sitt store idol Alan Shearer, men klarte aldri å leve opp til ryktet sitt - sportslig sett. I stedet var Newcastle-karrieren til tider preget av suspensjoner (han måtte stå over totalt ti kamper for klubben).

Storspiller

Han spilte hele 34 ligakamper i den første sesongen, deretter 25 kamper i Championship 2016/17-sesongen. Forrige sesong var han på utlån i Fulham, før han signerte for London-klubben i sommer.

Det var faktisk tre klubber som trodde de skulle få Mitrovic på Deadline Day, men gamleklubben Anderlecht klarte ikke å frigjøre nok penger, og Fulham kom i siste liten med et bud som gjorde at han ikke endte opp i franske Bordeaux.

24-åringen står med 17 mål på 23 ligakamper for Fulham, og ser endelig ut til å få ut det han viste tidlig i karrieren. Nylig scoret han også to mål for Serbia - en kontrast til starten i England.

For allerede 16 minutter ut i hjemmedebuten i Premier League ble han utvist. Han har uttalt at han fort mistet besinnelsen uten å tenke seg om. Nå klarer han å «telle til seks-sju», som han selv sier.

August 2017 ble han også utestengt i tre kamper etter en albue på West Hams Manuel Lanzini - en hendelse som dommeren ikke fikk med seg. Hovedpersonen selv mener det var et uhell.

Villdyr

Mitrovic har likevel vært et villdyr som det har vist seg vanskelig å temme. Helt siden oppveksten har han vært full av adrenalin og vært litt mer rampete enn gutter flest.

- Jeg var i mest trøbbel da jeg kastet steiner på toget da det kom mot brua. Alle gjorde det, men det var min stein som knuste vinduet. Toget måtte stoppe, sier Mitrovic i et intervju med Daily Mail.

- Jeg løp og løp hele veien hjem. Foreldrene mine var rasende. «Hvorfor alltid deg?» skrek de til meg. Jeg trodde jeg bare var uheldig. Når jeg ser tilbake på det, skulle jeg ikke gjort det, sier han videre.

Mitrovic gjorde alltid det motsatte av hva folk sa. Han omtaler seg selv som «slem». Foreldrene forsøkte så godt de kunne å temme sønnen sin, så de fikk ham til å begynne med karate.

Problemet var bare at Mitrovic ikke likte strenge regler - han likte å gjøre som han ville. Fotballen ble redningen.

Han startet faktisk karrieren mellom stengene, men faren innså raskt at han var bedre til å få ballen i mål enn å hindre kula i å komme dit.

Sønnen hjelper

I 2016 fikk han sønnen Luka, noe som også skulle vise seg å hjelpe for temperamentet hans på gressmatta.

- Min far forteller meg at jeg ville vært kriminell eller kickbokser. Men farsrollen har endre meg - mye. Jeg forsøker å gjøre alt for min sønn slik at når han vokser opp, kan han si at han var stolt av sin far, sier Mitrovic, som fort kjedet seg og mistet fokus tidligere.

Nå ser det endelig ut til at han fokuserer mest på det som gjelder: å få ballen i nettmaskene. Samtidig vil det alltid være marginer når Mitrovic spiller, for han har følelsene utenpå drakta.

Det så vi seinest da Watford kom på besøk i Premier League. Mitrovic er en spiller som motstanderen forsøker å provosere, og spilleren er ikke redd for å kaste seg inn i taklinger og dueller.

Foreløpig stjeler han iallfall overskrifter av de riktige årsakene.

Kilder: Daily Mail, ESPN, The Guardian.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!