Rasende fornøyd

Åge Hareide slo EM-klare Russland i første Ullevaal-forsøk og gikk rasende i garderoben. Det kan ikke bli bedre enn det.

ULLEVAAL (Dagbladet): Fordi: Med sin exit i harnisk over det totale sammenbruddet mot slutten, fortalte Åge Hareide spillerne at det ikke bare er strengt forbudt å sovne til seier - det er tvers igjennom utilgivelig. - Ja, jeg var forbannet, sier Norges landslagstrener til Dagbladet. - Det var unødvendig, det skal ikke skje, og der og da - da kampen ble blåst av - følte jeg at det hadde ødelagt mye av kvelden.

Ga klar beskjed

Men Åge Hareide er ikke langsint. I hvert fall ikke når han har fått gitt uttrykk for det han mener. Og det var det den koleriske utmarsjen fra Ullevaal Stadion handlet om. Åge Hareide ville gi spillerne klar beskjed. Og da han møtte dem igjen i garderoben skjønte han at han ikke hadde rast for blinde øyne. - Et lite skår i gleden er det - det må jeg innrømme, sier Hareide. - Vi må lære av det som skjedde de siste fem minuttene. For det var ikke bare unødvendig - det var dumt også. - Hva sa du til spillerne? - At vi må lære litt av det danskene sier - vi må knipe igjen rævballene mot slutten. Og så til gleden. Den 85 minutter lange festkvelden på Ullevaal. Da Norge spilte som i sine beste stunder. Ikke minst før pause.

Hoseth i alle retninger

- Jeg kan ikke huske sist Norge spilte så bra og ledet 3- 0 mot en motstander av Russlands kaliber, sier Åge Hareide. - Spesielt før pause var vi veldig bra offensivt. Framme stemte det godt mellom Ole Gunnar Solskjær, Sigurd Rushfeldt og Morten Gamst Pedersen, og på midten var Magne Hoseth og Martin Andresen gode. - Jeg er veldig fornøyd med det offensive. - Og kanskje Hoseth spesielt? - Ja, Magne var god begge veier. Han har utviklet seg enormt - spesielt defensivt. - Magne Hoseth har gått fra å være en enveisspiller til å bli en toveisspiller, sier Åge Hareide.

Alt som planlagt

Norge skulle ta Russland høyt og gjorde det. Norge skulle score 1- 0 og gjorde det også ved Martin Andresen. Og da ledelsen var i boks jaget vi mål nummer to. Det kom det også. Og ikke bare kom det - det kom fra den øverste skuffen. Gjennom et angrep som startet fra armene til Thomas Myhre. Og så fort Magne Hoseth plukket opp den ballen på egen halvdel luktet det mål over hele banen. Der matchens konge stormet fram. Hoseth fant nesten Torstein Helstad til scoring etter bare tre trekk fra eget mål. Da Helstad ikke rakk ballen måtte vi vente et par berøringer til. Men da Østerrike-proffen fikk snudd seg og crosset ballen i retning klubbkamerat Sigurd Rushfeldt, var det bare å reise seg. For headingen som gikk inn via stanga. - Bevegelsene var bra, sier Hareide. - Og trøkket og avslutningene. Og jeg var ganske komfortabel på 2- 0. Da den tredje kom etter pause var jeg helt sikker.

Oppe av gropa

Spillerne var også helt sikre. Så sikre at de altså sovnet. Og skal man unnskylde dem får det være at ledelsen var så stor som 3- 0. For det samme hadde vel ikke skjedd om vi bare hadde vært foran med ett? - Nei, sier Hareide. - Jeg er sikker på at det ikke hadde skjedd om vi hadde vært redde for å miste seieren. Dermed er vi tilbake ved begynnelsen. Som var slutten. Og betydningen av denne. For når en norsk landslagstrener er sint etter seier og tidvis festspill mot en EM-klar motstander har Norge for alvor kommet seg opp av gropa. Eller? - Ja, sier Åge Hareide til Dagbladet. - Vi har kanskje det.

FORBANNET SJEF: Åge Hareide forlot Ullevaal i harnisk over det totale sammenbruddet mot slutten. - Et lite skår i gleden er det - det må jeg innrømme, sa Hareide til Dagbladet.