FORTVILET: Jelena Isinbajeva raser over at alle russiske utøvere kjøres over en kam. Foto: JENS L´ESTRADE / NTB Scanpix
FORTVILET: Jelena Isinbajeva raser over at alle russiske utøvere kjøres over en kam. Foto: JENS L´ESTRADE / NTB ScanpixVis mer

Rasende Isinbajeva nekter å godta russisk dopingdom

Den russiske stjerna vil gå til en internasjonal menneskerettighetsdomstol om hun må.

(Dagbladet): I fjor høst ble WADAs sjokkrapport lagt fram, som resulterte i at Russland ble utestengt fra all friidrett på ubestemt tid.

De russiske friidrettsstjernene risikerer å bli utestengt også fra OL i Rio de Janeiro i august. Det har fått en rekke profilerte russere til å rase, deriblant Jelena Isinbajeva.

Den russiske stavhopperen er en av friidrettens største stjerner og har allerede rukket å bli en legende. Isinbajeva har utviklet idretten sin på egen hånd og satt verdensrekorder på bestilling.

- Det er en direkte krenkelse av menneskerettighetene, sier Isinbajeva ifølge nyhetsbyrået AP.

Sinna Neste måned skal Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) ta en endelig bestemmelse på om utestengelsen av alle russiske friidrettsutøvere skal gjelde. Nå planlegger Isinbajeva å gå rettens vei for å få delta i Rio-OL dersom utestengelsen ikke blir opphevet.

- Dersom dommen blir stående vil jeg personlig gå til en internasjonal menneskerettighetsdomstol, sier Isinbajeva.

- Og jeg er sikker på at jeg vil vinne fram der, sier hun videre.

Hun ble intervjuet via Skype og holdt blant annet opp fire dopingtester som hun skal ha bestått. Hun mener det er bevis nok på at hun bør få delta i Rio-OL.

- Selvfølgelig er jeg sint fordi jeg er hjelpesløs. Alt jeg kan gjøre nå er å trene, sier hun.

I fjor høst skrev Isinbajeva et brev til IAAF hvor hun oppfordret forbundet til å ikke straffe de uskyldige. Isinbajeva skrev da at hun ikke vil finne seg i å måtte lide for feil andre har begått. Hun oppfordrer IAAF til å vurdere og undersøke hver sak for seg og ikke skjære alle over en kam.

Får etterforske Den russiske presidenten Vladimir Putin vil fjerne all tvil om at staten støttet doping under Sotsji-OL i 2014. Han ønsker en dopingetterforskning velkommen, skriver NTB.

Den tidligere sjefen for det russiske antidopinglaboratoriet, Grigorij Radtsjenko, hevdet i et intervju med New York Times at 15 av Russlands medaljevinnere fra Sotsji skal ha deltatt i et statsstøttet dopingprogram.

Russlands regjering har avvist alle påstandene, og fredag ble Verdens Antidopingbyrå (WADA) ønsket velkommen til Russland for å renvaske dem.

- Det er nødvendig å fjerne all tvil. Sport må være fri for doping. Den må være ærlig, det må være ærlig konkurranse. Bare da vil det være interessant for utøvere og millioner av fans, sa Putin på en pressekonferanse ifølge NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram