GIT UT BOK: Langrennsstjerne Johannes Høsflot Klæbo gir ut bok. I boka kommer det fram at han har mange danske fans. Slik merker han det. Reporter: Marthe Ihle. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo provosert over Skiforbundets avgjørelse

Rasende Klæbo forsvant og var borte hele natta

Johannes Høsflot Klæbo (22) var fryktelig skuffet da han for to år siden ble tatt ut til sprintlandslaget og ikke allroundlandslaget.

BYÅSEN (Dagbladet): Boka «Johannes og morfar» er i disse dager å finne i butikkhyllene.

Boka beskriver først og fremst forholdet mellom morfar Kåre Høsflot og barnebarnet, også som trener og elev, men vi får også et innblikk i hverdagen. Det skildres en episode for to år tilbake, der Johannes Høsflot Klæbo (22) ble tatt opp til sprintlandslaget - ikke allroundlandslaget, slik han hadde ønsket.

«Da han fikk beskjeden overbragt, ble han så forbanna at han forsvant og ble borte hele natta,» står det i boka.

UNIKT SAMARBEID: Kåre Høsflot har trent barnebarnet til verdenstoppen i langrenn. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
UNIKT SAMARBEID: Kåre Høsflot har trent barnebarnet til verdenstoppen i langrenn. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Var ute og gikk

Da Dagbladet tok opp temaet på boklanseringen fredag, forklarer Klæbo at han trengte å klarne tankene.

- Jeg var ute og gikk. Jeg var litt forbanna og trengte tid for meg selv for å tenke. De andre hadde gått i seng da jeg kom hjem. Noen ganger føler man at man er midt oppe i et sirkus, og noen ganger er det godt å trekke seg tilbake og bruke litt tid for seg selv. Og det var vel det jeg trengte da, sier Klæbo til Dagbladet.

I boka beskrives det slik at det var «den arrogante måten Skiforbundet gjorde det på, som provoserte Johannes noe voldsomt».

- De beste skiløperne var på allroundlandslaget, og det var der jeg håpet å være med. Men det ble ikke sånn, så da måtte vi bare snu om. Men i ettertid er jeg glad for det, sier Klæbo.

Sterke følelser

To år seinere er han fornøyd med hvordan ting endte.

REKORDDAGEN: OL-entusiast Jan Fredrik Karlsen jubler over nok en fantastisk norsk dag i Pyeongchang. - Nortug pisset på alle. Nå gjør Klæbo det samme!Vis mer Vis mer

- Jeg føler vi har et sterkt lag, en bra trener, og jeg er veldig fornøyd. Nå tenker jeg ikke over det som skjedde. Sett i ettertid er jeg glad, sier 22-åringen.

Langrennssjef Espen Bjervik sier det er beklagelig om Klæbo opplevde uttaket som arrogant.

- Men sånn er det alltid med laguttak. Utøverne bruker livet sitt på dette, og det er mye følelser, og da blir opplevelsen fort veldig sterk. Dette har vi snakket om med Johannes og evaluert internt, sier Bjervig til Dagbladet.

Han fortsetter:

- En fotballtrener kan for eksempel ikke diskutere uttak med hver enkelt spiller. Det er en leder, og det er treneren. Men i enkelte tilfeller kan man være flinkere til å involvere utøveren, sier Bjervig.

Motivert

Johannes Høsflot Klæbo slo gjennom med et brak på Beitostølen i 2016. Siden har han bare blitt bedre og bedre. I OL i Pyeongchang kom han hjem med tre OL-gull.

Men motivasjonen er i aller høyeste grad på plass. Nå ser han fram til å gå i gang med sesongen. Den åpner for øvrig på Beitostølen 16-18. november.

- Jeg gleder meg til å komme i gang og konkurrere. Hodet begynner å bli lei av å trene, sier Klæbo.