Rasende Niskanen rørt av Røthe

Iivo Niskanen var sint underveis på VM-tremila og da han suste i mål til 4. plass. Alt endret seg da han så hva Sjur Røthe hadde utrettet.

EVENTYR: Historien til Sjur Røthe er som et eventyr. Vossingens VM-gull hjalp selv Iivo Niskanen til å legge vekk sinnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
EVENTYR: Historien til Sjur Røthe er som et eventyr. Vossingens VM-gull hjalp selv Iivo Niskanen til å legge vekk sinnet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Da Sjur Røthe satt hjemme under vinter-OL i Pyeongchang og vurderte å legge opp for ett år siden, var han savnet av blant annet Iivo Niskanen, verdens beste klassiskløper de siste sesongene.

- Det er trist at Sjur ikke fikk gå i OL og har slitt så mye med skadeplager, for han er en av de aller sterkeste i feltet og en av de aller hyggeliste. Jeg håper han snart kommer tilbake på sitt beste nivå, sier Niskanen til Dagbladet.

Og for en måte å komme tilbake på for vossingen som slet med en revmatisk sykdom og var nær karrierepunktum.

Ett år etter at Niskanen ble olympisk mester i Pyeongchang, mens Røthe var langt unna en norsk OL-tropp, møttes de gode vennene til duell på VM-tremila i Seefeld.

Afterski #4: For en dag i Seefeld! To gull, irritert russer og mye mer snacks. Se den fjerde utgaven av Dagbladets eget ski-VM-program nå. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås. Vis mer

Niskanen satte standarden på klassiskdelen og fikk hektet av de beste spurterne, som Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Sergej Ustjugov og Alex Harvey. Tetgruppa ble mindre og mindre helt til Røthe sto igjen som gruppas beste spurter.

Rasende

Det ga karrierens første individuelle VM-gull, hvor Niskanens innsats på klassiskdelen bidro positivt i så måte. Finnen var forbannet da han kom i mål og slo staven hardt i bakken, men fant glede og trøst da han så bragden som Sjur Røthe kompletterte.

- Jeg hadde mye uflaks på klassiskdelen da jeg falt og tapte mange sekunder. Det gjør meg sint, fordi det ødela for meg. Men jeg må bare reise meg og slå tilbake på lagsprinten og 15-kilometeren, sier Iivo Niskanen til Dagbladet.

JAKTER GULL: Iivo Niskanen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
JAKTER GULL: Iivo Niskanen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Sinnet forsvant da han så hva Røthe hadde klart, altså å vinne VM-gull.

- Jeg unner virkelig Sjur dette gullet. Han har slitt veldig mye med skader og sykdom de siste åra. Jeg ser på Sjur som en virkelig bra fyr og en fair idrettsmann. Det er ikke alle jeg kan si det om, men jeg mener det virkelig om Sjur. Å se han slå tilbake, gjør inntrykk på meg, sier Niskanen til Dagbladet.

- Det er sjelden det betyr noe for meg hvem som eventuelt vinner fra andre nasjoner, men det er annerledes med Sjur. Jeg gleder meg virkelig på hans vegne. Og det er ikke bare noe jeg sier. Jeg mener det virkelig.

Felles hesteinteresse

Røthe og Niskanen har en god relasjon.

- Vi har et veldig bra forhold og deler samme lidenskap i trav. Jeg gleder meg til vi kan ta en prat sammen igjen om trav og hestesport igjen, sier den finske langrennsstjerna.

Sjur Røthe smilte fra øre til øre etter at VM-gullet var et faktum.

- Jeg måtte nesten le litt da jeg kom først over målstreken. Alt klaffet. Planen var å være nr. 2 inn i neste bakken og angripe rundt siste sving, få dragsuget bak førstemann og spurte forbi. Det var som en amerikansk film med happy ending, sier Røthe til Dagbladet.

Afterski #3: Dagbladet TVs eget ski-VM-program er ute med tredje utgave. Se og nyt! Programleder: Øyvind Godø. Video/regi: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Jeg setter veldig pris på alle som bryr seg og som synes dette er moro. Det betyr veldig mye for meg.

- Eksploderer i følelser

Følelsene tok overhånd for herrelandslagstrener Eirik Myhr Nossum i minuttene etter målgang.

- Dette var en dag som gikk helt som vi drømte om. Jeg måtte ha meg noen minutter for meg selv. Det bare eksploderer i følelser. Det koker over når Sjur vinner. Det var gledestårer, sier Nossum til Dagbladet.

- Det var litt av noen kontraster sammenliknet med samme tid i fjor.

Afterski #2: Sergej Ustjugov i krangel med Johannes Høsflot Klæbo, som senere tok gull. Ellers var det knall, fall, tårer og massevis av drama. Se episode to av "Afterski" nå. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås/Fredrik Filtvedt. Vis mer

- Ja, det viser at det å gi seg er dumt. Den jobben Sjur har gjort siden i fjor, og ikke minst støtteapparatet rundt ham, er helt fantastisk. Når vi vet alle timene som ligger bak det her, det er da tårene kommer.

- Sjur er en ekstremt klok skiløper. Han er den snilleste mannen i gata. Han er rett og slett en hedersmann og den første du tar med deg i krigen. Sjur er en klippe i laget.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer