DOKUMENTAR: Et kamerateam har fått unik tilgang til hopplandslaget helt siden prøve-OL i vinter. I serien får vi se hvordan hopperne, trenerne og lederne takler oppturer og nedturer gjennom tidligere upubliserte videobilder fra innsiden av leiren. Video: MAX Vis mer Vis mer

Ny hoppdokumentar

Rasende Stöckl: - Pakk sammen og dra hjem

Forbannet da han møtte Daniel-André Tande etter utbrudd i hoppbakken: - Sånne ting skal ikke skje.

  • «Hopplandslaget», torsdag kl. 20.30 på MAX

(Dagbladet): TV-kanalen MAX starter torsdag serien «Hopplandslaget». Siden prøve-OL i Sør-Korea i februar har et kamerateam fulgt trener Alexander Stöckl (44) og hopperne.

Dokumentarserien gir et enestående innblikk i hva som skjer i den populære vinteridretten. På et tidspunkt kommer det til en konfrontasjon mellom Stöckl og Norges beste skihopper, Daniel-André Tande (23).

- Hvis det skjer en gang til, kan du bare pakke sammen og dra hjem, sier Stöckl til Tande.

51. plass

Episoden MAX bretter ut - og som publikum for første gang kan se TV-bilder av fra innsiden - skjedde i mars. Den norske hoppturneringen Raw Air var kommet til Lillehammer.

MISLYKTES: Daniel-André Tande (til høyre) var bare en skygge av seg selv i kvalifiseringen på Lillehammer 13. mars. Her sammen med markedssjef Bjørn Einar Romøren. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
MISLYKTES: Daniel-André Tande (til høyre) var bare en skygge av seg selv i kvalifiseringen på Lillehammer 13. mars. Her sammen med markedssjef Bjørn Einar Romøren. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Tande merket at han var tappet for krefter etter en lang sesong. Under kvalifiseringen landet han på 112,5 meter, noe som holdt til 51. plass. Etterpå klappet 23-åringen fra Kongsberg hånlig mot juryen og ga tommelen opp. Han følte seg ofret i de barske vindforholdene.

På klippet Dagbladet har fått tilgang på – og som du kan se øverst i saken – følger kamerateamet til MAX hopperen helt inn i skiftebua. Stöckl er tydelig oppgitt over eleven, som har brutt de interne retningslinjene om respekt, ydmykhet og glede.

- Jeg kunne spart meg for den greia på sletta. Men jeg greide det ikke, forteller Tande. En nådeløs Stöckl fyrer løs:

- Det å gjøre noe sånt går ikke. Hvis det skjer en gang til, kan du bare pakke sammen og dra hjem.

Sint

Til Dagbladet forteller Tande at han ennå ikke har sett noe fra serien som vil gå seks torsdager på MAX. Serien står sentralt i oppbyggingen til OL som Discovery-kanalene TVNorge, MAX og Eurosport har rettighetene til.

- Jeg har bare sett Alex sint én gang. Og det var den gangen her, forteller Tande.

MÅTTE SI FRA: Trener Alexander Stöckl. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅTTE SI FRA: Trener Alexander Stöckl. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hva tenker du om dette i dag?

- Jeg tenker at det hadde vært enda mer merkelig hvis han ikke hadde blitt sur. Jeg gjorde noe jeg absolutt ikke burde gjort. Reaksjonen var på sin plass.

Hopperen fortsetter:

- Det var mye som skjedde den sesongen. Jeg hadde underskudd på energi. Det var ekstremt mye følelser. Det er ikke alltid like lett å tenke over hva du gjør.

19. plass

Tande endte på 19. plass i Raw Air-turneringen som ble vunnet av østerrikeren Stefan Kraft. I verdenscupen sammenlagt reddet han inn en 3. plass. Men kurven var tydelig nedadgående på hjemmebane. Og dette plaget Tande.

- Jeg husker ikke at jeg sa det så hardt til ham, sier Stöckl om ordene som falt i skiftebua.

- Men oppførselen var dårlig. Vi tok det opp med en gang. Og jeg tror det var greit for ham å få den.

- Hvordan synes du det var å ha et kamerateam på slep?

- Det var litt rart i starten. Men over tid merket du ikke at de var der. De var flinke til å holde seg i bakgrunnen og ikke forstyrre prosesser. Samtidig tror jeg de fikk gjort jobben sin.

Romøren-promille

I serien er det nok å ta av. Blant annet skadesituasjonen til Kenneth Gangnes, verdensrekorden til Robert Johansson (som varte i 33 minutter) og promillekjøringen til markedssjef Bjørn Einar Romøren.

Hendelsen med Stöckl og Tande kommer i episode nummer to som sendes 21. desember.

Programdirektør i MAX og Discovery Networks, Eivind Landsverk, er fornøyd med resultatet og sier i en pressemelding:

- Idrettsfolk læres opp til å stå rakrygget og svare etter boka når de intervjues etter konkurranser. Men de er jo mennesker de også, og de legger enormt med tid og krefter ned i idretten som de elsker. Da blir mye følelser. Våre kamerafolk er fluer på veggen, ikke journalister. Dermed får vi fanget de spontane og ufiltrerte utbruddene som kommer på bakrommet.

Tande har startet denne sesongen meget bra og ligger på 3. plass i verdenscupen sammenlagt. Tyskerne Richard Freitag og Andreas Wellinger leder. Hoppuka, OL og Raw Air er de store målene.

PS: Første episode av «Hopplandslaget» sendes torsdag klokka 20.30 på MAX.

ANGRER: Daniel-André Tande erkjenner at han oppførte seg dumt på Lillehammer i mars. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
ANGRER: Daniel-André Tande erkjenner at han oppførte seg dumt på Lillehammer i mars. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer