Rasende svensker mente Norge jukset. Nå åpner de for å gjøre det samme selv

- Jeg synes det er bemerkelsesverdig.

OVERLEGEN: Therese Johaug var overlegen i finske Kuusamo. Hun vant foran Ingvild Flugstad Østberg og Stina Nilsson. Men den svenske landslagsledelsen reagerte på at Norge hadde ekstra hjelpere ute i sporet. Foto: LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
OVERLEGEN: Therese Johaug var overlegen i finske Kuusamo. Hun vant foran Ingvild Flugstad Østberg og Stina Nilsson. Men den svenske landslagsledelsen reagerte på at Norge hadde ekstra hjelpere ute i sporet. Foto: LEHTIKUVA / Heikki SaukkomaaVis mer

(Dagbladet): I går leverte Therese Johaug en utklassingsseier og det ble trippelt norsk i herreklassen i finske Kuusamo.

Men etterpå raste den svenske langrennsleiren mot Norge.

Et bilde av smøresjef Knut Nystad med britisk vest skapte nemlig reaksjoner og SVT laget flere saker hvor Norge anklages for juks.

- Det der er juks, sa SVT-programleder André Pops.

Mandag morgen forklarer den svenske landslagssjefen Rikard Grip hvordan han opplevde det hele:

STUSSER: Den svenske landslagssjefen Rikard Grip.
Foto: Jessica Gow / TT
STUSSER: Den svenske landslagssjefen Rikard Grip. Foto: Jessica Gow / TT Vis mer

- Jeg synes det er bemerkelsesverdig. Det tilbys faktisk en mulighet til å gå rundt systemet, sier Grip til Dagbladet.

Ingen feil FIS har innført flere nye regler i et forsøk på å tone ned den norske dominansen, som Dagbladet har omtalt tidligere. Et av tiltakene er å sette begrensninger for hvor mange skitestere man kan ha ute i løypa i forkant av en konkurranse.

For at Norge kan bruke sitt store støtteapparat og fortsette den massive skitestingen som tidligere, har Norge svart med å inngå et samarbeid med Storbritannia for å bruke deres vester og dermed få flere inn på konkurranseområdet.

Grip forklarer overfor Dagbladet:

- Norge har ikke gjort noe feil. De har jo lov til å samarbeide med andre nasjoner. Men jeg synes det er urimelig måten det skjer på. Vi må jo spørre oss selv om hvorfor de (Det internasjonale skiforbundet) har innført dette? Hvorfor begrense antallet hjelpere når det likevel er så lett å komme seg unna, sier Grip.

Nå åpner Sverige for å gjøre det samme.

VEST: Skismører Knut Nystad hadde på seg en britisk vest under søndagens renn. Dette fordi Norge samarbeider med Storbritannia.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VEST: Skismører Knut Nystad hadde på seg en britisk vest under søndagens renn. Dette fordi Norge samarbeider med Storbritannia. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Vi har vært team og nå må kanskje vi også se oss om etter en mindre nasjon å samarbeide med. Det er noe vi skal vurdere nå. Føler vi et behov for å få flere vester, så skal vi selvsagt gjøre det, sier Grip.

- Er det noen umiddelbare land som peker seg ut?

- He-he, nei, det blir det for tidlig å si noe konkret, sier Grip.

Den svenske landslagssjefen forteller at han først ble orientert om vest-saken under et ledermøte torsdag.

- Det var merkelig og jeg ble jo litt overrasket over muligheten som byr seg: At det er så lett å gå rundt systemet, sier Grip.

- Lovlig Sveriges smøresjef Urban Nilsson sa følgende til SVT i går:

TRIPPEL: Finn Haagen Krogh, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. Foto: Anders WIklund / TT
TRIPPEL: Finn Haagen Krogh, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug. Foto: Anders WIklund / TT Vis mer

- Vi har ni vester, mens Norge har elleve. Det er ikke rettferdig. Det sier seg selv, sier Nilsson.

Den norske leiren tar imidlertid ikke selvkritikk. De er tydelige på at de følger regelverket.

- Vi jobber sammen med Storbritannia. Vi tester ski sammen og deler informasjon med dem. Det er fullt lovlig ifølge regelverket, sa smøresjef Knut Nystad.

Det samme er landslagssjef Vidar Løfshus tydelig på.

- De nye reglene gjorde at vi måtte se etter nye løsninger. Nå samarbeider vi med Storbritannia. Samarbeidet går begge veier. Vi hjelper dem med skismøring, og vi får lånt noen ekstra vester. Vi fikk vite på informasjonsmøte på torsdag at dette er lov, tydeliggjør Løfshus.

Ingen reaksjoner Rikard Grip ønsker ikke å ta saken videre.

- Vi kommer ikke til å kontakte FIS. Vi er med på de reglene som er, men vi registrerer det som har skjedd. Og så får vi se om dette er riktig for utviklingen, sier Grip.

Svensken fortsetter:

- Nå må vi se framover. Denne helga, i Kuusamo, er kanskje den tøffeste helga med tanke på at det er så mange aktive løpere med. Dermed er det kanskje ikke et like stort behov for vester utover vinteren. Norge har jo mange løpere med og de var smarte, sier Grip.

De svenske langrennsherrene skuffet i helgas verdenscupåpning. Martin Johansson ble beste svenske på 15. plass. Nesten halvannet minutt bak vinneren Martin Johnsrud Sundby.

- Dette kan selvsagt være verdifullt for de små nasjonale.  Bare se på Musgrave (Andrew). Han har vel knapt gjort det bedre, sier Grip.

Britiske Andrew Musgrave ble nummer 16 sammenlagt.