Raser etter abort-hets

Da Polen i praksis innførte et totalforbud mot abort før helga, tok Justyna Kowalczyk til motmæle. I etterkant har hun blitt offer for hets på sosiale medier.

HETSET: Justyna Kowalczyk har motatt mye hets de siste dagene etter at hun protesterte mot de nye abort-reglene i Polen før helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HETSET: Justyna Kowalczyk har motatt mye hets de siste dagene etter at hun protesterte mot de nye abort-reglene i Polen før helga. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag slo en grunnlovsdomstol i Polen fast at det er forbudt å ta abort selv om det er påvist at fosteret er alvorlig skadd. I praksis betyr det et totalforbud mot abort i landet som har en av Europas strengeste abortlover.

Siden 1993 har abort vært forbudt i landet med unntak for graviditeter som kommer fra voldtekt, incest eller om graviditeten utgjør en helsefare for mora. Til nå har det også vært et unntak i tilfeller der fosteret har alvorlige skader, men nå er det altså stopp også for disse abortene.

I etterkant av domstolens kjennelse har tusenvis av polakker tatt til gatene for å protestere. Den tidligere langrennsstjernen Justyna Kowalczyk viste også sin misnøye i et TV-intervju med Sport.pl.

- Hvordan kan en kvinne dømmes til å føde et barn som kommer til å dø rett etter fødselen? Hvordan kan en familie dømmes til å holde et vesen i live når legene ikke gir håp om at hen skal bli noe annet enn en grønnsak? sier Kowalczyk i intervjuet.

Spontanaborterte

I 2014 innrømmet den polske langrennsdronninga at hun hadde slitt med depresjoner. Grunnen til det var at året før mistet hun et barn etter en spontanabort. Derfor betyr den pågående abortkampen ekstra mye for Kowalczyk.

- Landet vårt overlater praktisk talt foreldrene til seg selv i en sånn situasjon. Hvordan kan de få tid og penger til legemidler og pleie døgnet rundt? Hvor skal de få styrken til dette? spør Kowalczyk, og fortsetter:

- Vi kjemper bare for retten til å velge, sier hun i intervjuet med sport.pl.

TOK SELFIE: Da løpebrødrene Ingebrigtsen møtte Petter Northug på løpebane for noen år siden klarte de å hisse på seg den tidligere langrennskongen. Video: Petter Northug Jr. / YouTube Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Hetset

Intervjuet har i etterkant skapt mange reaksjoner i Polen, og nå har Kowalczyk gått ut mot hetsen som hun har fått i sosiale medier.

Spesielt én kommentar fikk begeret til å renne over for den polske langrennsdronninga. Der sto det blant annet:

«Jeg skammer meg over deg, din egoist. Tror du at når du fjerner et levende guddommelig vesen, så må alle gjøre det?»

Dette fikk den doble olympiske mesteren til å reagere.

- Nok av disse løgnene og baksnakkingen. Hvis jeg ikke får en offisiell beklagelse vil jeg i morgen rapportere denne motbydelige bedragerske personen til påtalemyndigheten, skrev Kowalczyk i et Facebook-innlegg som har blitt gjengitt i polske medier.

- Forferdelig

Selv om Polen har hatt unntak som har åpnet for enkelte aborter, har alt av helsepersonell hatt muligheten til å nekte å utføre en abort hvis det strider med egen tro. I det strengt katolske landet er det derfor svært utbredt at leger ikke vil gjennomføre inngrepet.

Kowalczyk mener det er merkelig at den strenge loven kommer ettersom majoriteten av polakkene er katolikker og ikke burde behøve strengere regler for å etterleve egen overbevisning.

- I et land der 90 prosent av befolkningen er katolikker behøver vi ikke innføre et slikt forbud. Dagens vitenskap gjør at fosteret kan undersøkes mye tidligere i en graviditet. Hvorfor ikke anvende den kunnskapen som brukes av hele den siviliserte verden? Det er forferdelig at vi går tilbake i tid, raser Kowalczyk i intervjuet med sport.pl.

Den firedobbelte Tour de Ski-vinneren la opp etter Sotsji-OL i 2018. Etter at hun la langrennsskiene på hylla har 37-åringen hatt en rolle i det polske langrennslandslagets støtteapparat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer