Raser etter bildene:
- Definisjonen på doping

Mangeårig dopingjeger Inggard Lereim sier at ammoniakk ikke har noen effekt, men mener likevel at signaleffekten er uheldig.

BOMULLSDOTTER I HENDENE: De russiske spillerne puster inn ammoniakk fra en bomullsdott i spillertunnelen. Skjermdump med tillatelse fra TV 2
BOMULLSDOTTER I HENDENE: De russiske spillerne puster inn ammoniakk fra en bomullsdott i spillertunnelen. Skjermdump med tillatelse fra TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Et kjent fenomen, sier dopingjeger Inggard Lereim til Dagbladet.

Russlands VM-drøm ble knust da de ble slått av Kroatia på straffespark lørdag kveld.

Den observante TV-seer bet seg kanskje merke i at russerne pustet inn noe fra hånden og gikk med bomullsdotter i hendene. Ifølge Süddeutsche Zeitung og Bild, er dette bomullsdotter som er dyppet i ammoniakk.

Stoffet er ikke på dopinglista, og sånn sett bryter ikke russerne noen regler. Men at de bruker det, får likevel den tyske forskeren Fritz Sörgel til å rase. Han er forsker ved det biomedisinske instituttet i Nürnberg.

- Ammoniakk gjør at man ikke føler seg like sliten, og er veldig kraftig. Det virker raskere enn nikotin og koffein, da det går rett i lungene. Om man legger alt dette sammen, er det som definisjonen av doping. Jeg synes det burde vært forbudt, sier Sörgel til Bild.

BOMULSDOTTER: Spillerne benyttet seg av dette på vei inn etter pause. Skjermdump med tillatelse fra TV 2
BOMULSDOTTER: Spillerne benyttet seg av dette på vei inn etter pause. Skjermdump med tillatelse fra TV 2 Vis mer

En kjent greie

Süddeutsche Zeitung, som har omtalt dette tidligere i mesterskapet, får bekreftet at det dreier seg om ammoniakk på disse bomullsdottene. Det skal også være vitamintabletter i dem.

- Ellers bruker også de russiske fotballspillerne sjampo når de dusjer, og de drikker vann når det er varmt, sier en talsmann for Det russiske fotballforbundet til avisa.

ANTIDOPING-LEGENDE: Inggard Lereim.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
ANTIDOPING-LEGENDE: Inggard Lereim. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer

Inggard Lereim, som er nestleder for FIS' medisinske komité, rådgiver for WADA og professor ved NTNU, mener ammoniakk ikke har noen særlig effekt.

- Det gir en lokal irritasjon, som gjør at man kan bli mer våken. Det er en gimmick tyskerne forsåvidt har brukt i en del år, også. Blant annet i forsvaret, for å vekke folk som er litt «borte». Det er et kjent fenomen. Men det er ikke definert som et dopingmiddel, og fører ikke til noen bedring i prestasjon, sier Lereim til Dagbladet.

Signaleffekten

Han mener, dersom vi er sikre på at stoffet er ammoniakk, at det ikke er noe å hisse seg opp over.

Men når det gjelder signaleffekten av dette, synes han den er uheldig.

STOCKHOLM: Er det mulig for en nordmann å finne den ultimate VM-stemninga i Sverige? Vi tok turen til Stockholm da Sverige møtte England i kvartfinalen. Reporter: Trym Mogen / Video: Emilie Rydning Vis mer

- Alle slike gimmicks er uheldige, særlig for unge utøvere, som da kan komme til å tro at dette er noe de må surre med. Det har vært mange eksempler gjennom tidene, på ulike stoffer som noen tror har effekt, men ikke har det i det hele tatt. Det er unødvendig, sier Lereim til Dagbladet.

Sånn dopingmessig, er det ikke alle som har all verdens tillit til Russland, tatt i betraktning at det ble avslørt et langvarig og omfattende dopingprogram i landet. McLaren-rapporten bekreftet tidenes største dopingskandale i forbindelse med blant annet OL i Sotsji i 2014.

Dagbladet skrev før VM at det finnes doping, også i fotball. FIFA varslet at det skulle være en omfattende dopingtesting under VM. Det var noe dopingekspert Mads Kaggestad fnøs av. Testingen utenfor mesterskap er det viktigste.

- Hvor mange ganger har vi ikke hørt det? Hvor mange ganger har vi ikke hørt IOC skryte av at «dette blir det reneste OL noensinne»? De er jo ferdig dopet når de kommer til VM. Det blir spennende å se hvem som består IQ-testen i VM. Slik beskrives det av de som kan dope seg, de klarer lett å lure testene i mesterskap, sier Kaggestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer